Kippenziekten

Kippenziekten en het belang van een goede vogelarts

Een zieke, manke Chabo kip

Wij houden (van) Chabo krielkippen. Van de een op de andere dag was een van onze Chabo hennetjes mank. Aan het voetje was niks vreemds te zien, wel aan haar elleboog. Deze was dik. Nadat ik het enkele dagen had aangezien, maakte ik toch maar een afspraak bij de dierenarts. Je weet dat deze natuurlijk meer katten en honden zien, maar waar moet je anders heen? Een dierenarts gespecialiseerd in kippenziekten kenden we toen nog niet.

Leestip:

Op internet had ik al even gezocht, er er bestaan dus blijkbaar gespecialiseerde vogelartsen. Maar de dichtstbijzijnde vogelarts gespecialiseerd in kippenziekten zit in Meppel. Ik had nog nooit eerder een manke Chabo gehad en de drempel om direct naar Meppel te rijden was eigenlijk te hoog. Van die beslissing heb ik achteraf wel een beetje spijt….

Heeft onze zieke kip een infectie?

De dierenarts vermoedde een infectie en met een flesje antibiotica keerden we huiswaarts. Ik had er echter niet veel vertrouwen in. Mede ook doordat ze plots mank was geworden en ik nota bene de (zeer jonge) dierenarts moest wijzen op de verdikking in het bovenste deel van het pootje. Na twee weken was er geen enkele verbetering.

Pootje van de kip uit de kom?

De dierenarts adviseerde telefonisch om het dier maar te laten inslapen, of om het pootje te amputeren of om de antibiotica rechtstreeks in de snavel te geven. Door mijn wantrouwen heb ik haar nog gevraagd of het pootje uit de kom of gebroken kon zijn, maar zij gaf aan dat het daar niet naar uit zag. Ik wilde mijn kip niet laten inslapen en zij opperde als laatste mogelijkheid om naar de vogelarts in Meppel te gaan. Die heb ik gebeld en dat had ik veel eerder moeten doen! De vogelarts zag direct dat het peesje van het botje af lag

De vogelarts, specialist in kippenziekten

De vogelarts zag het direct; het peesje lag van het botje af. Dit was ook duidelijk te zien toen hij het pootje boog en strekte. Mijn vermoeden klopte dus deels. Als de vogelarts haar binnen twee dagen had gezien, kon het waarschijnlijk genezen met alleen een spalkje! Maar doordat er toen al twee weken voorbij waren, was het pootje een beetje scheef gaan staan en kon alleen een operatie nog uitkomst bieden.



Twee weken na de operatie mocht haar spalk eraf en werden de pennetjes, onder verdoving, uit haar pootje gehaald. Ik mocht erbij zijn en maakte onderstaande foto’s.

De zieke Chabo kip scharrelt weer

Mijn Chabo hupt inmiddels weer in de tuin bij de rest van de kippen, nog steeds met een verbandje om haar pootje. De twee pennetjes, het is behandeld alsof het gebroken was, zijn er inmiddels wel uit. Nu moet het zieke pootje genezen. Ze krijgt nog een week haar pijnstillers die goed lijken te werken. Volgens de dierenarts gaat alles goed komen en kan ze straks weer volop scharrelen!

Kippen geven ons plezier

Ondanks de relatief hoge dierenartskosten (130 euro ex BTW) hebben we er dus voor gekozen om onze kip te laten opereren. Tja, je hebt nu eenmaal dieren en dan moet je er ook goed voor zorgen. Dieren moeten een prettig en gezond leven hebben en bij ziekte moet je er bovenop zitten. Een kip kan nu eenmaal niet zelf zeggen wat er mankeert en hij kan zelf niet naar een dierenarts. En, als dierenvrienden konden we haar niet laten inslapen omdat de kippen ons zoveel plezier geven. Maar het blijft een erg dure les.

Voortaan ga ik bij ziekte gelijk met mijn Chabo kippen naar de vogelarts. Een vogelarts heeft specifieke kennis en doet meer voor je kip. Zo wordt je kip ook op andere zaken zoals op mijten en wormen gecontroleerd, en krijg je advies op het gebied van bijvoorbeeld voer en behuizing.

Foto’s van onze zieke kip bij vogelarts Hooimeijer in Meppel;

Boeken over kippen

Vind je het leuk om je in te lezen over het houden en verzorgen van kippen, dan is dit boek een dikke aanrader!

Kippenziekten algemeen

Je bent waarschijnlijk op deze pagina gekomen omdat je een zieke kip hebt, of omdat je meer wil weten over kippenziektes. Welke ziektes komen bij kippen voor en hoe kun je ziekte voorkomen? Daarom heb ik hieronder wat algemene informatie en tips gezet waarmee je hopelijk geholpen bent.

Welke ziektes kunnen kippen krijgen?

Net als mensen hebben kippen kans op een groot aantal ziektes. Zee worden veroorzaakt door bacteriën, virussen of parasieten. Ziektes en aandoeningen die regelmatig bij pluimvee voorkomen:

  1. infectieuze bronchitis
  2. verkoudheid
  3. rode Vogelmijt
  4. pseudo vogelpest
  5. vogelgriep
  6. pokken
  7. coccidiose
  8. ziekte van Marek

Symptomen kippenziekte

Het is belangrijk dat je regelmatig je kippen controleert op gezondheid. Vermageren, lusteloosheid, geen of afwijkende eieren? Dat zijn vaak tekenen van een probleem met de gezondheid.

Zieke kip
Bij de vogelarts

Symptomen bij ziekte kunnen zijn:

  1. jeuk
  2. droge plekken op de pootjes
  3. diarree
  4. gebogen gang of algehele slappe houding
  5. lellen en kammen die lichter van kleur of blauw worden
  6. koorts, warme pootjes
  7. zweren
  8. zwellingen rond ogen of nek
  9. verlammingsverschijnselen
  10. bleke kop
  11. hijgen, hoesten
  12. laten hangen van de vleugels

Deze verschijnselen zijn een reden om de dierenarts of een gespecialiseerde volgelarts te bellen.

Ziektes bij kippen voorkomen

De meeste ziektes bij je kippen kun je voor zijn. Zorg voor goede voeding die op de leeftijd van je kippen is afgestemd. Hou ook het kippenhok goed schoon en droog. Verwijder elke dag de uitwerpselen en maak alles goed schoon. Desinfecteer regelmatig de drink- en voedersilo’s of bakken en de zitstokken. Behandel ook het kippenhok met anti-parasitaire middelen. Laat je hierover adviseren door een dierenarts of speciaalzaak.

Vertoont een kip symptomen zet deze dan apart van de rest totdat duidelijk is wat het probleem is.

Sommige kippen zijn gevoeliger voor ziekten

Kippen op leeftijd en kuikentjes zijn gevoeliger voor ziekte. Ook kippen met een verminderde weerstand zoals in de ruiperiode worden sneller ziek. De weerstand van kippen kun je als extraatje versterken met aanvullend kippenvoer of voedingssupplementen.

De rui bij kippen (is geen kippenziekte)

De rui is een periode voor je kippen waarin ze hun veren vernieuwen. Het is geen ziekte maar het lijkt er wel verdacht sterk op. Ze zijn wat lusteloos, hun lellen verbleken en een hen legt vaak minder eieren. Ontdek je een kip met deze symptomen en vind je veren in het hok en in de ren, dan is de kip niet ziek maar ze maakt zich op voor een nieuw seizoen.

Broedende gezonde kippen op stro
Broeden op stro

Plaats een reactie