Bloemschikken

Sinds kort volg ik samen met een goede vriendin een bloemschikcursus voor beginners in Kampen. Deze cursus bloemschikken wordt drie keer gegeven door de vereniging Groei & Bloei. Op deze pagina zal ik laten zien wat we hebben gemaakt en vertel ik hoe we dat hebben gedaan.

Dit is mijn eerste cursus. We moesten hiervoor een aantal zaken aanschaffen, zoals een draadtang, ijzerdraad etc. Het idee van de cursus is om zoveel mogelijk bloemen en bladeren uit eigen tuin mee te nemen of te plukken uit de gemeentetuinen. Het is dus niet de bedoeling om dure bloemen te kopen iedere keer!
Tips: stem de kleuren op elkaar af. Eenmaal iets gestoken in oase = gestoken. Alleen bij hoge uitzondering haal je datgene wat je gestoken hebt er weer uit. Met een scherp mesje snijd je scherpe punten aan takjes (dat vergemakkelijkt het steken). Wij moesten kris kras steken. Uiteindelijk zijn dan alle groene plekjes van de oase niet meer zichtbaar.

Herfstkrans

Herfstkrans

Het basismateriaal is een oasiskrans (30 cm doorsnede). In deze krans zijn de volgende bloemen en bladeren verwerkt (in volgorde van het steken):

– hortensia
– dahlia’s
– eucaliptusblad
– buxustakjes
– rode appeltjes (op een cocktailprikker)

Bloemschikken bidemeijer

Bidemeijer

Op de tweede cursusavond bloemschikken hebben we deze bidemeijer gemaakt. Er zitten twee blokken oase in. Ik ben allereerst de dahlia’s en gerbra’s gaan steken. Je steekt de bloemen er diagonaal in. Het raamwerk van deze bloemen geeft aan waar het groen binnen moet blijven. Het mag dus niet uitsteken buiten de bloemen.

Daarna heb ik al het groen en voorts de dennenappels en rode besjes erin gestoken. Er zitten ook nog stekelige groene ‘vruchten’ in (ik ben de naam even vergeten). De dennenappels, rode besjes en groene vruchten zitten op een satéprikker.

Bloementaart

Bloementaart

De bloementaart is gemaakt op de derde cursusavond bloemschikken. Twee oaseblokken zijn vastgezet met sateprikkers. De hoeken heb ik er vanaf gesneden zodat het oaseblok een ronde vorm kreeg.

Voorts ben ik de bloemen (rode rozen, en licht gele rozen, witte chrysanten) gaan steken in de oase. Ik heb er voor gekozen om te werken in rondjes, van buiten naar binnen. Maar je zou ook goed kunnen kiezen voor taartpunten. Op de zijkanten heb ik bladeren vastgezet. Tenslotte zijn er nog rode appeltjes op een cocktailprikkers opgezet.

Bloemschikken - Kerstkrans

Kerstkrans met kerstbal

Deze kerstkrans heb ik thuis gemaakt met groen uit de tuin. Uit het park heb ik hulst geknipt (en dat prikt!) en sneeuwbesjes. De dennenappels komen uit het bos. De krans is eigenlijk nog niet helemaal af, want het oase is nog zichtbaar.

Bloemschikken kerst

Rode kerstkrans verhoogd

Benodigdheden:

– oasekrans met plastic bodem
– ruige wilgenkrans (ligt los op de oasekrans)
– eucalyptusbladeren
– conifeer
– rode kaars
– rode gedroogde appeltjes (op draad)
– dennenappels (op draad)
– kaneelstokjes (gebonden met rood lint)

Cursus bloemschikken

Bloemschikken, ook wel bloemschikkunst genoemd, is het ontwerpen of creëren van werken bestaande uit bloemen, bladeren, takken, mos en andere organische materialen en metaal, steen, glas en andere anorganische materialen tot een visueel aantrekkelijke compositie. Bloemschikken kan gebruikt worden voor speciale gelegenheden zoals bruiloften, begrafenissen of geboortes, tentoonstellingen, evenementen en markten en jubilea.

Ik volg de cursus bloemschikken in Kampen. Maar ook in onze omringende plaatsen zoals Zwolle, Emmeloord, Dronten, Genemuiden en Apeldoorn weet ik dat er regelmatig cursussen worden gegeven. Hier vind je nieuws over bloemschikken

Zie ook “Wilde bijen“.

Plaats een reactie