De beste elektrische kachel in de woonkamer

Deze pagina is bijgewerkt op 10/06/24 by admin

Zoals je hebt kunnen lezen op mijn website heb ik me verdiept in elektrische kachels. De gasprijzen zijn torenhoog, dus wil ik (ook vanwege onze zonnepanelen) mijn woonkamer elektrisch verwarmen. En dus, wat is de beste elektrische kachel voor de woonkamer?

Een elektrische ventilatorkachel, keramische kachel, convector kachel of een straal- of infraroodkachel? Of zelfs een airco met verwarming? De vaste radiator wordt lekker snel warm, maar de nadelen voor milieu en portemonnee zijn inmiddels bekend.

Spoiler alert!

Informatie over de beste elektrische woonkamer kachels in 2024, de belangrijkste hoofdstukken:

  1. Elektrische kachel woonkamer hoofdstuk 1: Soorten
  2. Elektrische kachel woonkamer hoofdstuk 2: Voordelen
  3. Elektrische kachel woonkamer hoofdstuk 3: Waarom?
  4. Elektrische kachel woonkamer hoofdstuk 4: Welke?
  5. Elektrische kachel woonkamer hoofdstuk 5: Waar plaatsen?
  6. Elektrische kachel woonkamer hoofdstuk 6: Hoog plafond?
  7. Elektrische kachel woonkamer hoofdstuk 7: Met timer?

Soorten elektrische kachels voor de woonkamer

Een elektrische kachel als bij- of zelfs hoofdverwarming voor in de woonkamer kopen is een goed idee. Ze zijn namelijk erg geschikt om je woonkamer te verwarmen en bieden nogal wat voordelen in vergelijking tot het stoken van gas of hout.

Een elektrische kachel verwarmt de woonkamer met stralingswarmte of een ventilator waardoor de warmte direct op de personen in de kamer gericht wordt. Hierdoor voelt de ruimte snel verwarmd aan. Wil je een straalkachel dan kun je kiezen uit verschillende soorten, zoals keramische kachels en infrarood kachels. Een elektrische kachels met een ventilator is ook prima, maar die maken vaak wat meer geluid.

De voordelen van een elektrische kachel

Als je het vergelijkt met de CV dan zijn elektrische kachels veel sneller opgewarmd. Daarnaast zijn elektrische kachels veilig en gemakkelijk in gebruik. En je hoeft geen rekening te houden met een voorraadje hout, gasprijzen en de ventilatie in de ruimte.

Een ander voordeel van elektrische kachels is dat ze in verschillende soorten, maten en kleuren verkrijgbaar zijn. Je hebt de keuze uit een straalkachel, een convector of een elektrische radiator. Afhankelijk van de grootte van je woonkamer en je persoonlijke voorkeur kun je de beste elektrische kachel voor jouw specifieke situatie kiezen.

Onze eigen sfeerhaard in de huiskamer

Wij hebben als hoofdverwarming inmiddels de Dimplex Stockbridge 2.0 gekocht bij Sfeerhaarden.nl. Een mooie vrijstaande waterdamp haard met verwarming die onze woonkamer in no-time op temperatuur heeft.

Omdat er een enorm aantal modellen en vlam-opties zijn vind je bij Sfeerhaarden.nl een handig keuzehulp-tool!

Maar er zijn uiteraard veel meer modellen. Veel van deze kachels zijn uitgerust met tal van energiebesparende functies, waaronder wekelijkse programmering, nauwkeurige digitale thermostaten en slimme WiFi-bediening.

Kosten elektrisch verwarmen

De kosten van verschillende soorten elektrische verwarming per uur, uitgaande van een prijs van 30 eurocent per kilowattuur (kWh):

Soort elektrische verwarmingGemiddeld vermogen (kW)Kosten per uur
Elektrische convectorkachel1 kW€0,30
Elektrische radiator2 kW€0,60
Elektrische vloerverwarming10 kW per 120 m²Variabel, afhankelijk van vermogen en oppervlakte. In dit voorbeeld €3,00
Elektrische infraroodpanelenVarieertAfhankelijk van specifieke wattage

Bij elektrische vloerverwarming hangt de kostprijs af van het oppervlak van de vloer en het vermogen per vierkante meter. Het is mogelijk om het totale vermogen te berekenen en vervolgens de kosten per uur te bepalen op basis van dat vermogen.

Bij elektrische infraroodpanelen varieert de kostprijs afhankelijk van het specifieke vermogen van het paneel. Als je het wattage van het paneel weet, kun je de kosten per uur berekenen door het wattage te vermenigvuldigen met de prijs per kilowattuur (€0,30).

Let op: de kosten zijn gebaseerd op het verbruik van elektriciteit per uur en kunnen variëren afhankelijk van de werkelijke tarieven en het gebruik in jouw regio.

Voordelen elektrische woonkamer verwarming

Opvallend modern design
Een groot aantal elektrische kachels bieden een chic en stijlvol alternatief voor traditionele verwarming – perfect voor elk modern interieur.

Verschillende stijlen en maten
Verkrijgbaar als hangend, inbouw en vrijstaand met diverse vermogens voor de verschillende ruimtes.

Eenvoudige doe-het-zelf-installatie
Veel elektrische kachels en radiatoren zijn geschikt voor doe-het-zelf en worden geleverd met alle bevestigingen en accessoires die nodig zijn voor een snelle en eenvoudige installatie.

De beste elektrische kachel woonkamer: Dimplex Stockbridge 2.0
Dimplex Stockbridge 2.0

Waarom zijn deze kachels zo effectief in de woonkamer?

Elektrische kachels zorgen voor efficiënte warmte door een combinatie van convectie of radiatoren en straling, en zorgen voor snelle en langdurige warmte. Ze verwarmen snel de lucht om je heen op waardoor ze ideaal zijn voor ruimtes zoals de woonkamers. Ze zijn eenvoudig te installeren, en kom je er niet uit dan is er bij de meeste bedrijven een mogelijkheid om hem te laten plaatsen d.m.v. zogenaamde installatieservice. Soms zit het bij de prijs in, en soms betaal je iets meer.

Welke elektrische woonkamerkachel heb je nodig?

Wij hebben een Dimplex Stockbridge en een Eurom Alutherm 2000 gekocht. Van de Eurom zijn diverse modellen met verschillende afmetingen en vermogens te koop. Daarnaast hebben we in de slaapkamer in kleine ventilatorkachel staan, gekocht bij Bol.com. De elektrische kachel die je nodig hebt om je woonkamer te verwarmen hangt af van de grootte van de kamer, de ligging (vrijstaande woning, tussenwoning, hoekwoning) en de isolatie.

Onze Dimplex heeft 2 warmtestanden, 1KW en 2KW en dat werkt prima voor onze woonkamer van +/- 5 x 9 m2. En mocht het bij extreme koude niet genoeg zijn dan pakken we de ventilatorkachel er gewoon even bij. Tot nu toe, we gebruiken elektrische verwarming inmiddels 2 jaar, hebben we genoeg gehad aan 1 elektrische kachel in de woonkamer.

Waar moet je de elektrische kachel plaatsen?

De beste locatie voor een elektrische kachel in de woonkamer is geen vaststaand gegeven. Sommige mensen denken dat het het beste is om de haard onder het raam te plaatsen. De luchtstroom zou de koude of de koudeval tegengaan. Anderen stellen echter dat het plaatsen van een elektrische kachel onder een (tochtig) raam energieverspilling is, omdat de warme lucht die door de kachel wordt geproduceerd direct door de ruit wordt gekoeld.

De beste plek om je elektrische kachel in je woonkamer te plaatsen is meestal de plek waar je je het prettigst voelt. Als je de juiste soort hebt gekocht maakt het volgens mij niks uit waar hij staat. Er zijn wel een aantal vanzelfsprekende zaken om rekening mee te houden:

• Plaats je kachel niet achter obstakels zoals banken, tafels of lange gordijnen. De kachel moet zijn warmte wel makkelijk kwijt kunnen en verspreiden.

• Als je een grotere woonkamer wil verwarmen waarvoor meerdere kachels of sfeerhaarden nodig zijn, verdeel dan de kachels zo gelijkmatig mogelijk langs de muren. Dit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling.

Wat als je kamer een hoog plafond heeft?

Woonkamers met hoge plafonds hebben nu eenmaal meer inhoud/ lucht, dus hebben ze meer of krachtigere elektrische kachels nodig om een ​​comfortabele temperatuur te houden. In het Bouwbesluit van 2012 is wettelijk vastgelegd dat de plafondhoogte van de slaapkamer, woonkamer en keuken in een nieuwe woning 2,6 meter moet zijn. Als de plafondhoogte in je woonkamer hoger is dan raad ik je aan contact op te nemen met een specialist op dit gebied.

Wat is de beste manier om een ​​open woonkamer te verwarmen?

Een open woonkamer met open of halfopen keuken kan, net als een woonkamer met hoge plafonds, meer lucht bevatten dan een standaard woonkamer. Dit betekent dat je meer kachels of een elektrische kachel met meer vermogen nodig hebt om de kamer te verwarmen. Zie hierboven voor advies over de beste radiatoren voor het verwarmen van hoge plafonds en open ruimtes.

Moet ik een elektrische kachel met een timer kopen?

Ik raad je aan om altijd een programmeerbare ​​elektrische kachel, sfeerhaard of radiator te kopen. Dit verminderd energieverspilling en hiermee bespaar je geld op je stookkosten. Als je overdag weg bent, hoeft je woonkamer pas te worden verwarmd als je terugkomt. Met een elektrische kachel met timer kun je hem instellen om de woonkamer even voordat je terugkomt te verwarmen.

Vragen over elektrische haarden?

Wij zijn goed geholpen door de adviseurs van Sfeerhaarden.nl. Ze hebben een aantal vestigingen in Nederland en ze voorzien je vrijblijvend van advies. Dus heb je vragen over het elektrisch verwarmen van je woonkamer? Of een andere ruimte? Stel ze gerust je vragen via hun contactpagina.

Algemene informatie over de beste elektrische verwarming thuis

Er zijn een groot aantal websites waar je elektrische kachels voor in je woonkamer kunt kopen. De collectie bestaat uit verschillende soorten elektrische kachels, waaronder convectorkachels, keramische kachels, infrarood kachels en ventilatorkachels.

Een elektrische kachel is prima om je woonkamer efficiënt te verwarmen. In tegenstelling tot een centrale verwarming die de hele woning verwarmt, kun je met een elektrische kachel specifiek de woonkamer verwarmen. Bovendien zijn onze ze makkelijk te installeren en hebben ze een vermogen die je zelf kunt instellen. Zo bepaal je zelf hoe warm je kamer wordt.

Als je op zoek bent naar een elektrische kachel voor je woonkamer, kijk dan even bij Bol.com of Sfeerhaarden.nl. Bij Bol.com vind je een groot assortiment zoals de Eurom Alutherm, de Rowenta SO en de MOA elektrische verwarming. Bij Sfeerhaarden.nl vind je de wat luxere sfeerhaarden en je kunt meteen een showroombezoek plannen of de installatie laten verzorgen.

Veelgestelde vragen over de beste elektrische kachels:

  1. Wat is het verschil tussen een elektrische convector en een convectorkachel? Een elektrische convector verwarmt de lucht door middel van een verwarmingselement en laat de warme lucht circuleren in de kamer. Een convectorkachel werkt op dezelfde manier, maar heeft een ventilator die de warme lucht sneller door de kamer verspreidt.
  2. Is een infrarood kachel geschikt voor mijn woonkamer? Een infrarood kachel werkt goed als je een kleine woonkamer hebt en snel wilt opwarmen. Infrarood verwarming werkt door middel van stralingswarmte, waardoor de warmte direct op de objecten en mensen in de kamer wordt gericht.
  3. Kan ik een elektrische kachel gebruiken als hoofdverwarming in mijn huis? Elektrische kachels zijn ideaal als bijverwarming, maar niet altijd geschikt als hoofdverwarming. Als je je hele huis volledig wilt verwarmen is het vaak beter om kiezen voor een centrale verwarming.

Plaats een reactie