Elektrische kachel in de woonkamer

Zoals je hebt kunnen lezen op mijn website heb ik me verdiept in elektrische verwarming. De gasprijzen zijn torenhoog, dus wil ik (ook vanwege de zonnepanelen) mijn huis voornamelijk elektrisch verwarmen. Om de woonkamer elektrisch te verwarmen heb ik een hele zoektocht achter de rug. En dat wil ik delen met mijn lezers.

Met een elektrische kachel voor in de woonkamer kun je je huis effectief en comfortabel verwarmen. Met een verscheidenheid aan opties om uit te kiezen – van traditioneel tot trendy – is er voor elk interieur iets te vinden. Wij hebben als hoofdverwarming inmiddels de Dimplex Stockbridge 2.0 gekocht bij Sfeerhaarden.nl. Een mooie vrijstaande waterdamp haard met verwarming die onze woonkamer in no-time op temperatuur heeft.

Maar er zijn uiteraard veel meer modellen. Veel van deze kachels zijn uitgerust met tal van energiebesparende functies, waaronder wekelijkse programmering, nauwkeurige digitale thermostaten en slimme WiFi-bediening.

Voordelen van een elektrische kachel in de woonkamer

Opvallend modern design
Een groot aantal elektrische kachels bieden een chic en stijlvol alternatief voor traditionele verwarming – perfect voor elk modern interieur.

Verschillende stijlen en maten
Verkrijgbaar als hangend, inbouw en vrijstaand met diverse vermogens voor de verschillende ruimtes.

Eenvoudige doe-het-zelf-installatie
Veel elektrische kachels en radiatoren zijn geschikt voor doe-het-zelf en worden geleverd met alle bevestigingen en accessoires die nodig zijn voor een snelle en eenvoudige installatie.

Dimplex Stockbridge 2.0
Dimplex Stockbridge 2.0

Waarom is de elektrische kachel zo effectief in de woonkamer?

Elektrische kachels zorgen voor efficiënte warmte door een combinatie van convectie of radiatoren en straling, en zorgen voor snelle en langdurige warmte. Ze verwarmen snel de lucht om je heen op waardoor ze ideaal zijn voor ruimtes zoals de woonkamers. Ze zijn eenvoudig te installeren, en kom je er niet uit dan is er bij de meeste bedrijven een mogelijkheid om hem te laten plaatsen d.m.v. zogenaamde installatieservice. Soms zit het bij de prijs in, en soms betaal je iets meer.

Welke elektrische haard heb je nodig voor de woonkamer?

Wij hebben een Dimplex Stockbridge en een Eurom Alutherm 2000 gekocht. Van de Eurom zijn diverse modellen met verschillende afmetingen en vermogens te koop. Daarnaast hebben we in de badkamer in kleine ventilatorkachel staan, gekocht bij Bol.com. De elektrische kachel die je nodig hebt om je woonkamer te verwarmen hangt af van de grootte van de kamer, de ligging (vrijstaande woning, tussenwoning, hoekwoning) en de isolatie.

Onze Dimplex heeft 2 warmtestanden, 1KW en 2KW en dat werkt prima voor onze woonkamer van +/- 5 x 9 m2. En mocht het bij extreme koude niet genoeg zijn dan pakken we de ventilatorkachel er gewoon even bij. Tot nu toe, we gebruiken elektrische verwarming inmiddels 2 jaar, hebben we genoeg gehad aan 1 elektrische kachel in de woonkamer.

Waar moet je de elektrische kachel plaatsen?

De beste locatie voor een elektrische kachel in de woonkamer is geen vaststaand gegeven. Sommige mensen denken dat het het beste is om de haard onder het raam te plaatsen. De luchtstroom zou de koude of de koudeval tegengaan. Anderen stellen echter dat het plaatsen van een elektrische kachel onder een (tochtig) raam energieverspilling is, omdat de warme lucht die door de kachel wordt geproduceerd direct door de ruit wordt gekoeld.

De beste plek om je elektrische kachel in je woonkamer te plaatsen is meestal de plek waar je je het prettigst voelt. Als je de juiste soort hebt gekocht maakt het volgens mij niks uit waar hij staat. Er zijn wel een aantal vanzelfsprekende zaken om rekening mee te houden:

• Plaats je kachel niet achter obstakels zoals banken, tafels of lange gordijnen. De kachel moet zijn warmte wel makkelijk kwijt kunnen en verspreiden.

• Als je een grotere woonkamer wil verwarmen waarvoor meerdere kachels of sfeerhaarden nodig zijn, verdeel dan de kachels zo gelijkmatig mogelijk langs de muren. Dit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling.

Wat als je woonkamer een hoog plafond heeft?

Woonkamers met hoge plafonds hebben nu eenmaal meer inhoud/ lucht, dus hebben ze meer of krachtigere elektrische kachels nodig om een ​​comfortabele temperatuur te houden. In het Bouwbesluit van 2012 is wettelijk vastgelegd dat de plafondhoogte van de slaapkamer, woonkamer en keuken in een nieuwe woning 2,6 meter moet zijn. Als de plafondhoogte in je woonkamer hoger is dan raad ik je aan contact op te nemen met een specialist op dit gebied.

Wat is de beste manier om een ​​open woonkamer te verwarmen?

Een open woonkamer met open of halfopen keuken kan, net als een woonkamer met hoge plafonds, meer lucht bevatten dan een standaard woonkamer. Dit betekent dat je een meer of een elektrische kachel met meer vermogen nodig hebt om de kamer te verwarmen. Zie hierboven voor advies over de beste radiatoren voor het verwarmen van hoge plafonds en open ruimtes.

Moet ik een elektrische kachel met een timer kopen?

Ik raad je aan om altijd een programmeerbare ​​elektrische kachel, sfeerhaard of radiator te kopen. Dit verminderd energieverspilling en hiermee bespaar je geld op je stookkosten. Als je overdag weg bent, hoeft je woonkamer pas te worden verwarmd als je terugkomt. Met een elektrische kachel met timer kun je hem instellen om de woonkamer even voordat je terugkomt te verwarmen.

Vragen?

Wij zijn goed geholpen door de adviseurs van Sfeerhaarden.nl. Ze hebben een aantal vestigingen in Nederland en ze voorzien je vrijblijvend van advies. Dus heb je vragen over het elektrisch verwarmen van je woonkamer? Of een andere ruimte? Stel ze gerust je vragen via hun contactpagina.

Plaats een reactie