Zonnepanelen, groener dan gras?

Dit bericht is ingestuurd door greenem.nl
Ja, dat kan! Met zonne-energie kun je namelijk je hele huis voorzien van elektriciteit. Als je wilt kun je zelfs het water ermee verwarmen! Over zonnepanelen bestaan veel onduidelijkheden. Is het nu echt zo duur en hoe lang duurt het voordat het wat op gaat leveren? En kan het zomaar op mijn dak worden geplaatst?

Voor niets gaat de zon op

Eigenlijk is zonne-energie gratis energie. Zonder dat je er ook maar iets voor hoeft te doen, komt de zon iedere dag weer op. Met zonnepanelen kun je de straling van de zon opvangen en omzetten in elektriciteit. Op bewolkte dagen haalt hij minder energie op. Dat klopt, maar op zonnige dagen komt er juist meer energie binnen dan nodig is en uiteindelijk zul je gemiddeld even veel ophalen en verbruiken.

Passen zonnepanelen wel op mijn dak?

Dat is altijd de vraag. Er zijn zoveel verschillende daken in Nederland, dat daar geen vast antwoord op te geven is. Je kunt het snel checken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen op Greenem.nl. Zonnepanelen kunnen namelijk prima op een plat dak. Het kan zelfs op een rietendak! Bij het ene dak is het wat moeilijker te plaatsen dan bij de ander, maar volgens een schatting zouden er 2,4 miljoen huizen in Nederland geschikt zijn voor zonnepanelen!

Duurder dan duur?

Echt niet! Als je genoeg zonnepanelen op je dak plaatst, dan kun je er zelfs geld mee verdienen! Heb je een dak wat precies groot genoeg is om zonne-energie op te wekken om jouw eigen huishouden te laten draaien, dan komt de energie rekening uiteindelijk op nul te staan. Je blijft wel aangesloten op het net, maar als je niets verbruikt, dan betaal je natuurlijk ook niets. Daarbij kun je voor het aanschaffen en instaleren van zonnepanelen subsidie aanvragen. Je bespaart dus aan meerdere kanten. Daarbij zijn zonnepanelen heel duurzaam, want in Duitsland zijn er zonnepanelen die al 36 jaar werken!

Plaats een reactie