Zonnepanelen, groener dan gras?

Deze pagina is bijgewerkt op 16/09/22 by admin

Ja, dat kan! Met zonne-energie kun je namelijk je hele huis voorzien van elektriciteit. Als je wilt kun je zelfs het water ermee verwarmen! Over zonnepanelen bestaan veel onduidelijkheden. Is het nu echt zo duur en hoe lang duurt het voordat het wat op gaat leveren? En kan het zomaar op mijn dak worden geplaatst?

Voor niets gaat de zon op

Eigenlijk is zonne-energie gratis energie. Zonder dat je er ook maar iets voor hoeft te doen, komt de zon iedere dag weer op. Met zonnepanelen kun je de straling van de zon opvangen en omzetten in elektriciteit. Op bewolkte dagen haalt hij minder energie op. Dat klopt, maar op zonnige dagen komt er juist meer energie binnen dan nodig is en uiteindelijk zul je gemiddeld even veel ophalen en verbruiken.

Passen zonnepanelen wel op mijn dak?

Dat is altijd de vraag. Er zijn zoveel verschillende daken in Nederland, dat daar geen vast antwoord op te geven is. Je kunt het snel checken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen op diverse websites online.

Zonnepanelen kunnen prima op de meeste daken. Het kan zelfs op een rietendak! Bij het ene dak is het wat moeilijker te plaatsen dan bij de ander, maar volgens een schatting zouden er 2,4 miljoen huizen in Nederland geschikt zijn voor zonnepanelen!

Duurder dan duur?

Echt niet! Als je genoeg zonnepanelen op je dak plaatst, dan kun je er zelfs geld mee verdienen! Heb je een dak wat precies groot genoeg is om zonne-energie op te wekken om jouw eigen huishouden te laten draaien, dan komt de energierekening uiteindelijk op nul te staan. Je blijft wel aangesloten op het net, maar als je niets verbruikt, dan betaal je natuurlijk ook niets.

Daarbij kun je voor het aanschaffen en instaleren van zonnepanelen subsidie aanvragen. Je bespaart dus aan meerdere kanten. Ook zijn zonnepanelen heel duurzaam, want in Duitsland zijn er zonnepanelen die al 36 jaar werken!

Door je eigen stroom op te wekken kun je ook gas besparen met een elektrische kachel. En dat is tegenwoordig met de huidige gasprijzen dikke winst!

De goedkoopste zonnepanelen

Ben je op zoek naar de goedkoopste zonnepanelen dan heb ik een tip voor je. Vraag offertes aan bij meerdere leveranciers, en eindig bij Zon Advies Nederland (vraag mij om meer informatie en de juiste contactpersoon). Je zal zien dat dit bedrijf dezelfde of soms zelfs betere apparatuur levert maar dan veel goedkoper!

Waarom dit advies? Wij hebben eerst online offertes aangevraagd voor 12 zonnepanelen, en daarna bij 2 plaatselijke leveranciers in Kampen en Breman uit Genemuiden. De laatste 3 kwamen langs om de situatie te bekijken. De plaatselijke zonnepaneel-bedrijven rekende ongeveer € 6000,- euro voor de installatie, Breman ging zelfs richting de 8500 euro!

Als laatste kwam Zon Advies Nederland. Van hun kreeg ik een offerte die enkele duizenden(!) euro’s goedkoper was voor een installatie met dezelfde, en op sommige onderdelen betere specs! Dit is geen verkooppraatje – ik verdien er niks aan – maar pure realiteit.

Dit was de zonnepaneel-offerte. De exacte prijs vermeld ik niet vanwege diverse redenen, en deze zal inmiddels anders zijn;

 • 12 x JINKO SOLAR 310 WP all black zonnepaneel.
 • 1 x GOODWE 3000 NS (seriële) omvormer.
 • Het systeem heeft een totaal vermogen van 3.720 WP zou 3.201 kWh aan stroom opwekken.
 • Projectprijs: € …. excl. BTW.
 • Prijs per WP : € ….
 • 12 zonnepanelen op het platte dak van de woning – hellingshoek 13° – 215° zuid-west landscape opstelling.
 • De productie/opbrengst van het systeem bedraagt 861 kWh/kWp per jaar = 86.1 % rendement/ productie/opbrengst.
 • Schaduwverlies: 3.14 %.

Alle voordelen/ingrediënten van dit zonnepanelen-pakket op een rijtje:

 • 10 jaar garantie op de JINKO SOLAR zonnepanelen.
 • 10 jaar garantie op de OMNIKSOL omvormer.
 • 20 jaar garantie op de montagematerialen.
 • 7 jaar garantie op de installatie-werkzaamheden.
 • BTW teruggave service GRATIS.
 • Zon Zeker Garant BASIS pakket GRATIS.
 • Monitoring van uw systeem GRATIS.

Na akkoord te hebben geven op de offerte duurde het enkele weken voordat de zonnepanelen werden geïnstalleerd. Er kwamen 2 heren langs die de volledige installatie van het systeem inclusief connectie met de app perfect hebben afgerond!

Wil je meer weten over de juiste contactpersoon en contactgegevens? Mail mij voor meer informatie!

Plaats een reactie