Elektrische kachel als bijverwarming en hoofdverwarming

Deze pagina is bijgewerkt op 27/10/23 by admin

Nu we al geruime tijd de Dimplex Stockbridge 2.0 elektrische kachel in gebruik hebben (te koop bij Sfeerhaarden.nl), heb ik onderzocht of er geld mee te besparen is. De prijs van gas is de laatste tijd flink gestegen, dus ik zou voordeel moeten hebben als ik mijn huis deels verwarm op stroom.

Zeker met de combinatie van de elektrische haard en onze 12 zonnepanelen moeten de energiekosten toch naar beneden kunnen?!

Kun je gas besparen met een elektrische kachel?

Bespaar je op je energiekosten door een elektrische kachel als bijverwarming te gebruiken? Is elektrische verwarming goedkoper dan een gashaard of centrale verwarming? In dit artikel laat ik zien hoe je een elektrische haard kunt gebruiken om energiekosten te besparen!

Elektrische haard of centrale verwarming?

Afhankelijk van de leeftijd van je huis, isolatiematerialen, type, bouwjaar en instellingen van de centrale verwarming, enz., kan het een hele uitdaging zijn om de ​​constante temperatuur in elke kamer van je huis op peil te houden. Dit hoeft ook niet altijd. Maar de mogelijkheid om een bijkeuken, slaapkamer of badkamer elektrisch te verwarmen zonder overal de centrale verwarming aan te hoeven zetten is wel een goed idee.

Voorbeeld: onze woning met 2 verdiepingen.
In de winter is de bovenverdieping altijd kouder dan de benedenverdieping waar we de meeste tijd doorbrengen.

Het is niet verstandig om elke kamer in ons huis te verwarmen en dat doen we dan ook niet om zodoende energiekosten te besparen. Het probleem is echter wel dat de slaapkamers en badkamer boven vooral in de winter erg koud kan worden. Hier hebben we dan ook een goedkoop elektrisch kacheltje staan.

We zetten hem enkele minuten voordat we naar boven gaan aan, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen, en de slaapkamer is heerlijk op temperatuur. Zijn we klaar om de slaapkamer in te gaan, dan is de ergste kou in ieder geval verdreven en zetten we de elektrische kachel weer uit.

Gas besparen met een elektrische kachel

Dimplex Stockbridge 2.0 elektrische kachel
Onze Dimplex Stockbridge 2.0 elektrische kachel voor het verwarmen van de woonkamer (105 m3)

Met een elektrische kachel in ruimtes waar je niet vaak komt maak je gebruik van zogenaamde “zoneverwarming” of “zoneregeling”. Door alleen die ruimtes al dan niet tijdelijk elektrisch te verwarmen waar je korte tijd verblijft of waar je geen constante warmte nodig hebt, bespaar je flink op gas.

Elektrisch kacheltje kopen

Voor elke ruimte is wel een geschikt kacheltje te vinden, zoals deze handige badkamer verwarming. Wil je een luxe sfeerhaard die je “plug and play” overal neer kunt zetten dan is onze eigen haard de Dimplex Stockbridge een uitstekende optie. Maar er zijn een enorm aantal modellen te koop. Zie bijvoorbeeld het assortiment haarden op Sfeerhaarden.nl. Of wat te denken van een enorme grote en luxe inbouw sfeerhaard zoals deze Faber e-Matrix.

Volgens recente statistieken zijn verwarming en koeling goed voor ongeveer de helft van het energieverbruik en vormen ze de belangrijkste energiekosten voor de meeste huishoudens. Gebruik daarom een of meerdere elektrische kachels om gas te besparen, zoals een vrijstaande haard die eenvoudig te plaatsen is. Zeker als je huis goed geïsoleerd is en er een aantal zonnepanelen op het dak liggen, is elektrisch verwarmen een duurzaam en energiezuinig alternatief voor gas.

Inmiddels hebben we in elke ruimte een elektrisch kacheltje, waaronder de Eurom Alutherm voor in de schuur. Hiermee besparen we enorm op de gaskosten! Verwarmen neemt immers het meeste gasverbruik voor zijn rekening. Gas gebruiken we enkel nog voor koken. Daarbij koken we ook nog eens veel ineens zodat we maaltjes voor zeker een week in de diepvries kunnen zetten. Een grote pan aardappelen koken kost nu eenmaal minder gas dan elke dag een pan op het vuur.

Eurom Alutherm 2000 wifi elektrische haard

Even wat extra informatie – of zoals je wil een beknopte review – over de Eurom Alutherm 2000 wifi. Een prima elektrische convectorkachel dus goede warmte afgifte, en geen zoemend geluid van een ventilator zoals je dat wel hebt bij ventilatorkachels. Hierdoor is hij zeer geschikt voor in de huiskamer of op kantoor. Wij hebben hem gekocht bij Bol.com. Daar zie je veel modellen te koop van dit merk met diverse afmetingen, vermogens en opties.

Onze Eurom Alutherm is een mooi apparaat die perfect past in ons interieur. Hij is mooi dun en volledig wit zoals onze muren dat ook zijn. Je kunt deze kachel strak aan de muur ophangen, of je kunt hem plaatsen op de bijgeleverde pootjes. Met ophangen heb ik geen ervaring, maar de pootjes monteren is erg eenvoudig.

Eurom Alutherm 2000 Wifi Convectorkachel
Eurom Alutherm 2000 Wifi Convectorkachel op pootjes

Eurom Alutherm 2000, wifi en bluetooth:
De Eurom Alutherm 2000 verbinden met wifi lukte niet. Er is een zogenaamde Eurom-app maar deze werkt alleen met bluetooth. En op de Eurom Alutherm 2000 zit geen bluetooth. Geen wifi is voor ons geen probleem. Er zit immers een handige afstandsbediening bij.

Als je de kachel inschakelt zoekt hij naar wifi. Dat zie je aan het (irritante) knipperen van het wifi symbool op het display van apparaat zelf. Houd de aan-/uit knop enkele seconden ingedrukt en het symbool verdwijnt. De afstandsbediening werkt prima, al lijkt hij me niet van de allerbeste kwaliteit.

Eurom Alutherm verbinden met wifi

Na verder speuren is het toch gelukt om de Eurom Alutherm te verbinden met wifi. Wifi is toch wel handig als je schema’s wil instellen, of de verwarming wil aanzetten voordat je thuis komt. De app die je hiervoor moet hebben is de “Eurom Smart”:

Na installatie loopt je een menu door. Voordat je dat doet is het belangrijk om even de “MOD” knop een paar seconden in te drukken. De wifi verbinding wordt dan gereset en er wordt gezocht naar een nieuwe verbinding. Dit zie je aan het snel knipperen van het wifi symbool.

Eurom Alutherm 2000 elektrische kachel
Eurom Alutherm 2000

Wat kost het verwarmen met een elektrische kachel?

Nagenoeg alle elektrische sfeerhaarden kun je als kachel gebruiken. Ze zorgen naast sfeer in huis dus ook voor warmte. De kosten voor het verwarmen (en het vlam-effect) van een 2000 watt of 2 kWh kacheltje komt uit op ongeveer 0,35 euro per uur. Of als je pech hebt met een nieuw contract (najaar 2022) betaal je gemiddeld € 0,80 per kWh. Met de thermostaat erbij – elke luxe sfeerhaard heeft deze – slaat hij regelmatig uit, dus reken op 1-1.5 KW verbruik per uur.

Hoewel de elektriciteitsrekening van elke leverancier anders is, kan als je de sfeerhaard één uur per dag aanzet, je elektriciteitsrekening met ongeveer 12 euro per maand stijgen. Vergelijk dit met het gebruik van een centrale verwarming op gas om het hele huis te verwarmen!

Nieuwe energietarieven per 2022
Veel huishoudens maken nog gebruik van oude tarieven zoals die golden t/m 2021. Sluit je in 2022 een nieuw energiecontract af dan zijn de kosten zoals wij te zien kregen van Oxxio:

  • Stroom – € 0,69 per kWh normaal tarief, geen dal (was € 0,22)
  • Gas – € 2,68 per m3 (voorheen € 0,81)

Prijzen zijn incl. energiebelasting en opslag duurzame energie, excl. de zogenaamde vaste leveringskosten (+/- € 14,- per per maand voor stroom en gas totaal).

Ons contract liep af in augustus 2022 waardoor de prijzen automatisch werden aangepast. Dat wordt korter douchen en de CV zo lang mogelijk op de laagste stand!

Even rekenen
Een m3 gas staat gelijk aan tenminste 7KW stroom. In de winter gebruik je al snel 3 m3 gas per dag om je huis op temperatuur te houden. Een elektrische kachel gebruikt gemiddeld 1 kWh elektriciteit per uur om een middelgrote woonkamer te verwarmen. Ga je uit van (3 x 7 =) 21 kWh stroom dan kun je dus als je zou willen 21 uur lang de ruimte verwarmen.

De meeste elektrische haarden hebben 2 standen voor verwarming; 1 KW en 2 KW. Een elektrische kachel “brandt” nooit constant en je hebt hem niet altijd op vol vermogen staan. Dit betekend dat ook zonder zonnepanelen bijverwarming met een elektrische kachel een goed idee is om je gasverbruik te verminderen.

Update: Vanwege het prijsplafond voor energie zullen de kosten voor stroom en gas nu anders uitpakken. Bereken je kosten opnieuw en ga om met energie zoals dit het beste past bij jouw specifieke situatie.

Elektrische kachels vs houtkachels of open haarden

Vergeleken met de sfeer van traditionele gashaarden of hout-gestookte haarden zijn elektrische kachels nog niet 100% gelijkwaardig, maar de nieuwste modellen komen er wel heel erg dichtbij. “Echte” haarden hebben ook hun nadelen;

Laag rendement houtkachels door verlies

Houtkachels of openhaarden zijn eigenlijk de minst efficiënte manier van verwarmen. Hoewel het warm wordt door echte vuur, wordt de meeste warmte rechtstreeks via de schoorsteen weggeblazen. De haard kan zelfs voor een inefficiënte luchtstroom in het huis zorgen. De warme lucht wordt hierbij flink verspild doordat deze de haard in wordt gezogen. Dit zuigeffect kan de temperatuur in de ruimte tot wel een kwart verlagen.

Gebruiks- en onderhoudskosten traditionele openhaard

Naast de kosten voor de aanschaf van een voorraadje hout, zijn er doorlopende periodieke kosten voor reiniging en onderhoud.

Oude huizen hebben meestal een lege schouw of een ongebruikte haard. Je kunt er dan voor kiezen om deze ruimte te gebruiken voor een vrijstaande elektrische kachel of een inbouwhaard. Wil je het “gat” afdichten dan is een hangende kachel misschien ook wel een ideale optie.

Charlton-Jenrick-Polaris-840-768x512-elekrische-kachel
Een elektrische hangende kachel is eenvoudig te installeren en is energiezuinig.

Elektrische convectorkachel voor je bedrijf

Mijn kantoor heeft een verwarming op gas. Ook daar wil ik uiteraard vanaf om geld te besparen. Na wat zoekwerk kwam ik uit op de convectorkachel. Waarom? De geven de warmte langzaam af, en ze werken zonder ventilator dus geluidloos. Dat is op kantoor wel handig.

Voor mijn kantoorruimte (6 x 4.5 meter) heb ik de 2000 watt convectorkachel  van Quality Heating gekocht. Koop je hem via onderstaande link dan ontvang ik hiervoor een klein bedrag van Bol.com.

Bij de bekende bouwmarkten zoals Praxis of Karwei zijn ook prima convectorkacheltjes te koop. Ook deze werken stuk voor stuk uitstekend en hebben alle nodige keurmerken. Het nadeel is dat ze vaak minder mooi zijn en minder opties hebben, maar daar is de prijs dan ook naar.

Tip!
Elektrische kachels voor thuis kun je gewoon als kachel op kantoor kopen en declareren. Dat scheelt weer belasting betalen. Overdrijf dit niet zodat het niet teveel opvalt ‘-).

Gerelateerd:
De Xaralyn Silo haard op Blogger

Heb je zelf ervaring met gas besparen dmv een elektrische kachel, of heb je tips voor energiebesparing? Vertel het hieronder!
3 gedachten over “Elektrische kachel als bijverwarming en hoofdverwarming”

  1. Ik stook met de dimplex dtd4. Deze zijn met een hub verbonden en zie je in je app per kamer. Je kan tijdschema instellen wanneer ze aan en uit gaan of warmer en kouder. Elke temp van 7-33c is in te stellen. Ideaal! In elke kamer hangt er 1. Je kan ze afzonderlijk laten aangaan of allemaal tegelijk. Met 1 druk op de knop in de app zet je alles aan of uit. Als je naar huis rijd van je werk even aanzetten voor je thuis komt.

    Beantwoorden
    • Helemaal top Patricia. Ik wist niet dat het merk Dimplex naast luxe sfeerhaarden ook gewone convectorkachels had. Goeie tip! En handig ook met een app om alles goed af te kunnen stellen; Behaaglijk warm in elke ruimte tegen zo weinig mogelijke kosten. Onze Eurom Alutherm werkt net zo. Daarnaast heb ik de Alutherm ook verbonden met Google Home (Hey Google, zet de kachel aan). Super handig. Bedankt voor je bijdrage!

      Beantwoorden

Plaats een reactie