Elektrische kachel als bijverwarming

Nu we al enige tijd de Dimplex Stockbridge 2.0 elektrische kachel in gebruik hebben, heb ik even uitgezocht of er geld mee te besparen is. De prijs van gas, en energie in het algemeen, is de laatste tijd flink gestegen, dus ik zou voordeel moeten hebben als ik mijn huis al dan niet gedeeltelijk verwarm op stroom.

Zeker met de combinatie van de elektrische haard en onze zonnepanelen moeten de energiekosten toch naar beneden kunnen?!

Kun je geld besparen met een elektrische kachel?

Bespaar je op je energiekosten door een elektrische kachel als bijverwarming te gebruiken? Is elektrische verwarming goedkoper dan een gashaard of centrale verwarming? In dit artikel laat ik zien hoe je een elektrische haard kunt gebruiken om energiekosten te besparen!

Elektrische kachel of CV?

Afhankelijk van de leeftijd van je huis, isolatiematerialen, type, leeftijd en instellingen van de centrale verwarming, enz., kan het een hele uitdaging zijn om de ​​constante temperatuur in elke kamer van je huis op peil te houden. Dit hoeft ook niet altijd. Maar de mogelijkheid om een kamer elektrisch te verwarmen zonder dat je ergens de centrale verwarming hoeft aan te zetten is wel een goed idee.

Voorbeeld: ons huis met 2 verdiepingen.
In de winter is de bovenverdieping altijd kouder dan de benedenverdieping waar we de meeste tijd doorbrengen.

Het is niet verstandig om elke kamer in ons huis te verwarmen en dat doen we dan ook niet om zodoende energiekosten te besparen. Het probleem is echter wel dat de slaapkamer boven vooral in de winter erg koud kan worden. Hier hebben we dan ook een simpel elektrisch kacheltje staan.

We zetten hem 5 tot 10 minuten voordat we naar boven gaan aan, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen, en de slaapkamer is heerlijk op temperatuur. Zijn we klaar om de slaapkamer in te gaan, dan is de ergste kou in ieder geval verdreven en zetten we de elektrische kachel weer uit.

Energie besparen met een elektrische kachel

Dimplex Stockbridge 2.0 elektrische kachel
Onze Dimplex Stockbridge 2.0 elektrische kachel voor het bijverwarmen van de woonkamer

Met een elektrische kachel in ruimtes waar je niet vaak komt maak je gebruik van zogenaamde “zoneverwarming” of “zoneregeling”. Door alleen die ruimtes tijdelijk elektrisch te verwarmen waar je korte tijd verblijft of waar je geen constante warmte nodig hebt, bespaar je flink op gas.Elektrisch kacheltje kopen

Voor elke ruimte is wel een geschikt kacheltje te vinden, zoals deze badkamer verwarming. Wil je een luxe sfeerhaard die je “plug and play” overal neer kunt zetten dan is onze eigen haard de Dimplex Stockbridge een uitstekende optie. Maar er zijn een enorm aantal modellen te koop. Zie bijvoorbeeld het assortiment haarden op Sfeerhaarden.nl. Of wat te denken van een enorme grote en luxe inbouw sfeerhaard zoals deze Faber e-Matrix.

Volgens recente statistieken zijn verwarming en koeling goed voor ongeveer de helft van het energieverbruik en vormen ze de belangrijkste energiekosten voor de meeste huishoudens. Gebruik daarom een of meerdere elektrische kachels om geld te besparen, zoals een vrijstaande haard die eenvoudig te plaatsen en is. Zeker als je huis goed geïsoleerd is en er een aantal zonnepanelen op het dak liggen, is elektrisch verwarmen een duurzaam en energiezuinig alternatief voor gas.

Wat kost het verwarmen met een elektrische kachel?

Nagenoeg alle elektrische sfeerhaarden kun je als kachel gebruiken, en zorgen naast sfeer in huis dus ook voor warmte. De kosten voor het verwarmen (en het vlam-effect) van een 2000 watt of 2 kW kacheltje komt uit op ongeveer 0,30 euro per uur. Hoewel de elektriciteitsrekening van elke leverancier anders is, kan als je de sfeerhaard één uur per dag aanzet, je elektriciteitsrekening met ongeveer 10 euro per maand stijgen.

Vergelijk dit met het gebruik van een centrale verwarming om het hele huis te verwarmen!

Elektrische kachels vs houtkachels of open haarden

Vergeleken met de sfeer van traditionele gashaarden of hout-gestookte haarden zijn elektrische kachels nog niet 100% gelijkwaardig, maar de nieuwste modellen komen er wel heel erg dichtbij. “Echte” haarden hebben ook hun nadelen;

Laag rendement door warmteverlies

Houtkachels of openhaarden zijn eigenlijk de minst efficiënte manier van verwarmen. Hoewel het warm wordt door echte vuur, wordt de meeste warmte rechtstreeks via de schoorsteen weggeblazen. De haard kan zelfs voor een inefficiënte luchtstroom in het huis zorgen. De warme lucht wordt hierbij flink verspild doordat deze de haard in wordt gezogen. Dit zuigeffect kan de temperatuur in de ruimte tot wel een kwart verlagen.

Gebruiks- en onderhoudskosten

Naast de kosten voor de aanschaf van een voorraadje hout, zijn er doorlopende periodieke kosten voor reiniging en onderhoud.

Oude huizen hebben meestal een lege schouw of een ongebruikte haard. Je kunt er dan voor kiezen om deze ruimte te gebruiken voor een vrijstaande elektrische kachel of een inbouwhaard. Wil je het “gat” afdichten dan is een hangende kachel misschien ook wel een leuke optie.

Charlton-Jenrick-Polaris-840-768x512-elekrische-kachel
Een elektrische hangende kachel is eenvoudig te installeren en is energiezuinig.

Gerelateerd:
De Xaralyn Silo haard op Blogger

Heb je zelf ervaring met elektrische kachels of heb je tips voor energiebesparing? Vertel het hieronder!

1 gedachte over “Elektrische kachel als bijverwarming”

Plaats een reactie