Het belang van SEO

Wel eens gehoord van SEO? SEO staat voor Search Engine Optimization. Het is een algemene term die gebruikt wordt als men het heeft over het verbeteren van de vindbaarheid van websites in zoekmachines. In Nederland noemen we het ook wel zoekmachine optimalisatie. Minder deftig maar je weet wel meteen waar het over gaat. Alhoewel, je optimaliseert niet de zoekmachine zelf natuurlijk, maar je optimaliseert je website zodat hij hoog in de zoekresultaten zal verschijnen op de zoekwoorden die belangrijk voor je zijn. Hierdoor krijg je meer bezoekers op je website en zal je meer aanvragen krijgen, diensten leveren of goederen verkopen.

Google SEO

Vindbaar zijn met je site in zoekmachines gaat in Nederland vooral om Google. Google wordt nu eenmaal veruit het meeste gebruikt. Je bent waarschijnlijk ook vanuit Google Zoeken op mijn website terecht gekomen. Dat is het effect en de kracht van SEO. Nu ben ik zelf nog niet volledig gespecialiseerd in SEO maar mijn man wel. Vandaar dat het ook mijn interesse heeft, en hij kijkt over mijn schouder mee naar dit artikel om te voorkomen ik geen onzin verkoop :P.

SEO heeft ervoor gezorgd dat mijn website goed gevonden en bezocht wordt waardoor onder andere mijn spulletjes en Chabo kuikens snel een nieuwe eigenaar vinden.

Het belang van SEO
Naar mijn idee de beste SEO van Nederland

Hoe werkt SEO?

De werking van en omgaan met SEO zoals bij Netfort’s SEO Kampen is niet zomaar even in een paar regels uit te leggen. SEO kent namelijk een enorm aantal disciplines. Zo moet je goed om kunnen gaan met de technische kant van je (CMS) website en moet je weten welke inhoud goed werkt voor welke soort content en branche. Daarbij is het van belang bij SEO dat je op de hoogte bent van goed gepositioneerde websites in jouw interessegebied. Waarom staan ze zo hoog?

Gelukkig zijn er wel enkele basisregels om Google duidelijk te maken dat jouw website bovenaan moet staan. Met betrekking tot SEO zijn dit de belangrijkste punten:

Domeinnaam
Een goede domeinnaam heeft een extensie die hoort bij het publiek dat je wil bereiken. In Nederland gebruik je .nl, voor Belgie .be, Duitsland .de etc. Kun je er ook een of meerdere topzoekwoorden in verwerken dan is dat een pre. Jandijkhof.nl zegt niet zoveel, maar dijkhof-seo-zwolle.nl des te meer. Een dergelijke domeinnaam noem je een exact match domain, afgekort EMD.

Hosting
Je website heeft een plek op het internet nodig. Dat noem je hosting of webhosting. Het hostingpakket wordt aan je de domeinnaam gekoppeld zodat je er een website op kan plaatsen die te vinden is via de domeinnaam. Nu zijn er een groot aantal verschillende hostingpakketten online verkrijgbaar. Wil je bijvoorbeeld een WordPress website dat zijn daar speciale hostingpakketten voor te vinden. Vaak kun je daarbij met enkele simpele muisklikken WordPress installeren, of is het CMS al voor geïnstalleerd. Let daar op en stel vooral vragen.

Snelheid en SEO
Een snelle website is een van de belangrijkste vereisten voor een goed vindbare website. Alle SEO valt in duigen als je website traag is. Bezoekers vinden het niet ok, en Google zal je website lager positioneren als je website langzaam laadt.

Snelheid bereik je door;

  1. Het soort hostingpakket.
  2. Technische fouten in de website opsporen en oplossen.
  3. Het verkleinen (in pixels en MB’s) van afbeeldingen.
  4. Het comprimeren en samenvoegen van CSS en Javascript.
  5. Het cachen van de website.

Voor de meeste CMS systemen zijn hiervoor een groot aantal goede plugins of extensies te vinden om je website sneller te laten laden. Voor deze website gebruik ik o.a. WP Fastest Cache. Een eenvoudig en goed werkende cache plugin.

Mobiele weergave
Als het over SEO gaat neemt Google de mobiele weergave van je website als leidend. Voor eigenlijk alle CMS systemen, zoals mijn WordPress website, kun je een template of theme gebruiken die responsive is. Dat betekend dat hij schaalbaar is bij het gebruik van een telefoon of tablet. Wil je nog verder gaan dan kun je gebruik maken van AMP. AMP staat voor Accelerated Mobile Pages. Dit zijn “slanke” versies van je pagina’s die gecached worden door Google zelf en uitermate snel laden. AMP is te herkennen aan het bliksem icoontje voor de URL in de zoekresultaten.

mobile SEO

SEO en content

Dit heb ik in een aparte kop gezet omdat naast de techniek, de inhoud (of content) van je website het belangrijkste is voor SEO. Google ziet graag dat een onderwerp uitgebreid wordt beschreven. Daarbij moet de tekst voorzien worden van begeleidende afbeeldingen en films ter verduidelijking van de tekst. Hoe langer je een bezoeker vasthoudt hoe beter.

Als de bezoeker dan ook nog een aantal andere pagina’s van je website bezoekt dan is het helemaal duidelijk dat je website interessant is voor de betreffende zoekopdracht en doelgroep. Google beloont je hierdoor met hogere posities.

Nu is het wel zo dat je goed moet letten op je doelgroep. Iemand die een recept zoek moet niet een aantal a4-tjes tekst door hoeven spitten. Een paar regels tekst met een begeleidende afbeelding of video is hierbij voldoende. Anders wordt het als je een uitleg wil geven over het installeren van bijvoorbeeld zonnepanelen. Dit moet zo goed mogelijk worden uitgelegd en van alle kanten worden belicht. Een grote tekst, en daarmee bezoekers die lange tijd op de pagina blijven “hangen” is hierbij een vereiste.

Zelf SEO doen of uitbesteden?

Wat ik hier verteld heb is de basis van SEO. Maar ook hiermee is het vaak lastig om echt hoog te scoren op al je zoekwoorden, zeker ook omdat er zoveel concurrentie is op het internet. Lukt het niet dan zal je verder moeten spitten om te kijken of je SEO verbeterd kan worden, maar als leek is het onbegonnen werk om alles goed te doen. En dan heb ik het nog niet over de tijd die je er in moet steken.

Zeker als je commerciële belangen hebt kun je daarom beter een SEO specialist inhuren. Een goede SEO specialist is op de hoogte van de laatste technieken en gaat veel verder met SEO dan je zelf zou kunnen. Hoe gedreven je ook bent en hoe goed je intenties ook mogen zijn, SEO is een vak apart. Je kunt het er niet zomaar even naast doen.

Soms hoor ik mensen zeggen “ik heb een pagina geschreven en hij staat hoog in Google”. Dat is mooi natuurlijk maar dit is in 99% van de gevallen een toevalstreffer, of er zijn woorden en zoekzinnen gebruikt waar weinig concurrentie op zit.

Slechte of “Black Hat” SEO

Ga op zoek naar iemand die echt gespecialiseerd is in SEO. Veel webdesignbureau’s pretenderen goed te zijn in SEO. Met mooie woorden en al dan niet gemanipuleerde grafieken proberen ze je een SEO overeenkomst te verkopen.

Uit ervaring weet ik dat het om basis SEO gaat die vaak ook nog eens slecht uitgevoerd wordt. Je zoekwoorden stijgen niet, of de SEO aanbieder laat resultaten zien die je sowieso zou bereiken, ook zonder SEO technieken.

Erger wordt het als de SEO zich bediend van onfrisse en door Google verboden technieken. Hiermee stijg je snel in Google maar uiteindelijk heeft Google de truckjes door en zak je in de zoekresultaten of erger, je wordt volledig gebannen uit de zoekindex.

Mede door dit soort praktijken heeft het vak van SEO door de jaren een niet al te beste reputatie opgebouwd.

SEO bedrijf Netfort

Zoals gezegd is mijn man gespecialiseerd in SEO. Eerlijke transparante SEO die echt werkt op de korte, maar zeker ook de lange termijn. Hij werkte hier al aan voordat Google bestond. Het optimaliseren van websites was destijds bedoeld voor zoekmachines zoals AltaVista, Ilse, Yahoo, Lycos etc. Aan ervaring dus geen gebrek.

Neem eens een kijkje op de SEO pagina van zijn bedrijf Netfort en neem contact op om te kijken wat er mogelijk is.

Ga je liever zelf aan de slag dan adviseer ik dit boek:

Vragen over SEO?

Mocht je vragen hebben over SEO stel ze dan gerust via mijn contactformulier.

Gerelateerd aan “Het belang van SEO”
Lokale SEO
SEO Emmeloord
SEO Dronten

Gerelateerd:
SEO uit handen geven – Zoekmachine optimalisatie Zwolle

Leuk bericht? Geef je beoordeling!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Plaats een reactie