Hond blaft als de deurbel gaat!

Deze pagina is bijgewerkt op 08/08/23 by admin

Deze webpagina is gewijd aan het oplossen van het blafprobleem van je hond bij de deurbel! Als hondenliefhebber begrijp ik hoe frustrerend het kan zijn wanneer je trouwe viervoeter elke keer begint te blaffen wanneer de deurbel rinkelt. Maar maak je geen zorgen, we hebben een slimme en eenvoudige oplossing voor je gevonden om het blaffen af te leren: een deurbel met verschillende melodieën!

Benodigdheden: 

Het probleem met traditionele deurbellen

Traditionele deurbellen kunnen voor sommige honden een bron van stress en opwinding zijn. Het onverwachte geluid van een luid rinkelende bel kan hun zintuigen overprikkelen en ertoe leiden dat ze ongecontroleerd gaan blaffen. Dit gedrag kan niet alleen vervelend zijn voor jou en je huisgenoten, maar het kan ook irritant zijn voor de bezoekers aan je huis. Gelukkig hebben we een praktische en vriendelijke oplossing om je hond te helpen kalmeren bij de deurbel.

Blaffen afleren; een deurbel met verschillende melodieën

Mijn oplossing voor dit probleem is een deurbel met verschillende melodieën. In plaats van een standaardbeltoon, kun je nu kiezen uit verschillende rustige en kalmerende melodieën die je hond niet langer zullen overprikkelen. Elke keer als je hond gewend raakt aan een bepaalde melodie, verander je de deurbeltoon naar een andere. Dit helpt om zijn aandacht af te leiden en het overmatige blaffen te verminderen.

Ik heb gekozen voor de Byron DBY-22322 draadloze deurbel. De drukker zelf kun je eenvoudig met de meegeleverde dubbelzijdige tape plakken waar je maar wil (uiteraard ook buiten, drukker is waterdicht), en de ontvanger steek je in het stopcontact. En niet onbelangrijk, hij is lekker goedkoop. Je krijgt dan 16 melodieën en je kunt het volume instellen. De deuntjes en volume zijn super simpel aan te passen met de knoppen aan de zijkant. Er zit zelfs een kerstdeuntje bij :P.

blaffen bij deurbel
Blaffen bij deurbel afleren? De deurbel met diverse melodieën!

Hoe werkt het?

Het principe achter deze aanpak is vrij eenvoudig en effectief. Het begint met de training van je hond om positieve associaties te vormen met de verschillende melodieën van de deurbel. Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:

  1. Introductie van de melodieën: Begin door je hond geleidelijk aan te laten wennen aan de nieuwe melodieën. Speel de deurbel af op een laag volume en beloon je hond met een traktatie en veel lof als hij kalm blijft.
  2. Positieve versterking: Telkens wanneer de deurbel afgaat en je hond niet blaft, geef je hem een beloning. Positieve versterking is cruciaal om het gewenste gedrag te stimuleren.
  3. Verander van melodie: Zodra je hond gewend raakt aan een bepaalde melodie, verander je naar een andere. Herhaal de stappen voor positieve versterking en beloning.
  4. Consistentie is belangrijk: Oefen regelmatig met je hond en betrek ook andere gezinsleden in de training om ervoor te zorgen dat de aanpak consistent wordt toegepast.

Voordelen van een deurbel met verschillende melodieën bij blaffende honden

Het gebruik van een deurbel met verschillende melodieën heeft verschillende voordelen:

  1. Kalmerend Effect: De rustige en kalmerende melodieën helpen je hond te ontspannen en verminderen het blaffen.
  2. Variatie: De variatie in deurbeltonen voorkomt gewenning aan een enkele toon.
  3. Aangenaam voor bezoekers: De aangename melodieën zijn niet alleen prettiger voor je hond, maar ook voor bezoekers aan je huis.

Vergeet niet dat geduld, positieve versterking en consistentie essentieel zijn bij het trainen van je hond. Geef hem de tijd om te wennen aan de nieuwe aanpak en wees belonend en liefdevol in je benadering. Als je deze aanpak consequent toepast, zal je al snel de vruchten plukken van een kalme en blije hond bij de deurbel!

Hier een conversatie die ik online had over dit onderwerp

DogLover86: Hey allemaal! Ik heb dringend hulp nodig. Mijn hond wordt helemaal gek elke keer als de deurbel gaat. Iemand tips om hem te laten stoppen met blaffen?

Marco22: Hi DogLover86, ik weet wat je bedoeld! Mijn hond had hetzelfde probleem, maar we hebben het onder controle gekregen. Ten eerste, probeer je hond te trainen om “zit” en “blijf” te volgen als de deurbel gaat. Beloon hem als hij kalm blijft.

PawsOnDeck: Dat is een goed begin! Ik wil eraan toevoegen dat het belangrijk is om rustig te blijven tijdens het trainen. Honden kunnen jouw emoties oppikken, dus blijf kalm en verzekerend om hen te helpen kalmeren. Bij mij hielp het om een deurbel te nemen met verschillende ringtonen. Steeds als de hond wist wat er ging gebeuren (bel = iemand aan de deur) veranderde ik van ringtoon. Tegen de tijd dat je bij de laatste bent is hij de eerste alweer vergeten.

WoofWhisperer: Precies, PawsOnDeck! Consistentie is ook de sleutel. Oefen regelmatig met je hond en vraag familieleden en vrienden om mee te helpen door de deurbel te laten rinkelen terwijl je oefent. Of inderdaad steeds wisselen van melodie, wel zo makkelijk.

DogLover86: Bedankt voor de tips, allemaal! Ik zal zeker de “zit” en “blijf” methode proberen. Maar wat als dat niet werkt?

RingingRescue: Hallo DogLover86! Als de “zit” en “blijf” methode niet werkt, kan je proberen positieve associaties te creëren met de deurbel. Laat de deurbel rinkelen en geef je hond meteen een traktatie, zodat hij het geluid gaat associëren met iets positiefs. Of zoals erder genoemd een deurbel met verschillende melodieën die je dan wijzigt als je hond het door heeft.

PawsOnDeck: Daar ben ik het mee eens, RingingRescue! Geduld is de sleutel bij het trainen van een hond. Het kan wat tijd kosten voordat ze de link tussen deurbel en beloning leggen.

WoofWhisperer: Als je hond nog steeds niet lijkt te kalmeren, kan je overwegen om professionele hulp in te schakelen, zoals een hondentrainer of gedragsspecialist. Ze kunnen de specifieke behoeften van je hond beoordelen en een aangepaste aanpak voorstellen.

Marco22: Absoluut, WoofWhisperer! Elk hondje is anders en reageert anders op trainingstechnieken.

DogLover86: Heel erg bedankt voor al jullie advies! Ik ga deze tips zeker uitproberen en hoop dat mijn hond snel stopt met blaffen wanneer de deurbel gaat.

RingingRescue: Graag gedaan, Marco22! Ik weet zeker dat je hond het snel zal oppikken. Veel succes met de training!

PawsOnDeck: Ja, succes! Geduld en positieve versterking zullen zeker vruchten afwerpen.

WoofWhisperer: Laat ons weten hoe het gaat! We zijn hier om te helpen als je meer vragen hebt.

EmmaHondenvriend: Hallo allemaal! Ik heb wat advies nodig. Mijn hond blaft niet alleen naar de deurbel, maar ook naar fietsers die voorbij ons huis gaan. Iemand suggesties om hem te laten stoppen?

TimTrainer: Hoi EmmaHondenvriend! Blaffen naar fietsers kan een veelvoorkomend gedragsprobleem zijn. Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat je hond goed gesocialiseerd is met fietsers. Probeer hem te laten wennen aan fietsers in een gecontroleerde omgeving.

LisaRustig: Precies, TimTrainer! Laat je hond wennen aan fietsers op afstand en beloon hem met lof of een traktatie als hij kalm blijft. Geleidelijk aan kun je de afstand tussen je hond en de fietsers verkleinen.

BramBellen: Als het gaat om het blaffen bij de deurbel, kan je ook dezelfde positieve versterkingstechnieken gebruiken als eerder besproken. Laat de deurbel rinkelen en geef je hond een beloning als hij niet blaft. Of koop een (draadloze) deurbel waarbij je van ringtoon kan wisselen.

FietsFluisteraar: Voor het blaffen naar fietsers kan het handig zijn om een commando te gebruiken, zoals “rustig” of “laat maar.” Oefen dit commando terwijl je hond aan de lijn is en beloon hem als hij rustig blijft bij het passeren van fietsers.

EmmaHondenvriend: Bedankt voor de tips, allemaal! Ik zal zeker de socialisatie met fietsers proberen en het “rustig” commando aanleren. Maar soms blaft hij zo hardnekkig dat het moeilijk is om zijn aandacht te krijgen.

LisaRustig: Als je hond hevig blijft blaffen, kan je proberen om zijn aandacht te trekken met een speeltje of een snoepje om hem af te leiden. Zodra hij stil is, prijs je hem en geef je hem een beloning. Blijf consequent en geduldig tijdens het trainen.

TimTrainer: Ik wil nog toevoegen dat het belangrijk is om rustig te blijven als je hond blaft. Jouw reactie kan invloed hebben op zijn gedrag. Vermijd straffen en gebruik positieve versterking om gewenst gedrag te bevorderen.

BramBellen: Helemaal mee eens, TimTrainer! Straffen kan angst en onzekerheid bij je hond veroorzaken, wat het gedragsprobleem mogelijk erger maakt.

FietsFluisteraar: Als je merkt dat je hond gestrest is of moeite heeft om te kalmeren, overweeg dan om professionele hulp te zoeken bij een hondentrainer. Ze kunnen je helpen een gepersonaliseerd trainingsplan op te stellen.

EmmaHondenvriend: Jullie zijn geweldig! Bedankt voor alle waardevolle suggesties. Ik ga ermee aan de slag en hopelijk kunnen we snel van het geblaf afkomen.

LisaRustig: Graag gedaan, EmmaHondenvriend! Veel succes met de training, en ik weet zeker dat het beter zal gaan met de juiste aanpak.

TimTrainer: Ja, heel veel succes! Honden hebben tijd en consistentie nodig, dus geef niet op.

BramBellen: Laat ons weten hoe het gaat! We zijn hier om je te ondersteunen als je verdere vragen hebt.

Plaats een reactie