Waarom bijt je hond zijn mand stuk?

Onze hond was (en is) op zich een rustig en stabiel dier, maar zodra hij even alleen was ontpopte hij zicht tot een echte sloper. Vooral de mand moest het ontgelden. Ik ben geen expert in hondengedrag (wel inmiddels ervaringsdeskundige) dus ben ik op zoek gegaan naar waarom mijn hond zijn mand stuk bijt.

Verveling en stress zijn de hoofdoorzaken waarom je hond zijn mand stuk bijt. Verlatingsangst is de grootste boosdoener. Ga je even de deur uit dan weet je hond niet of, en wanneer je terug komt. Dit kun je trainen door hem eerst even een minuutje alleen te laten in de ruimte waar zijn mand staat. Hierdoor hij kan wennen aan het alleen zijn.

Begin ermee als je hond nog jong is, of zodra je de hond in huis hebt gehaald. Bouw dit in enkele weken tijd uit naar een langere periode. Op die manier zal je hond zekerder worden tijdens het alleen thuis zijn en de hondenmand en overige spullen met rust laten.

Eerst was de (zachte) mand aan de beurt. Tijdens de eerste keer dat hij alleen in huis was kauwde hij er een gerafeld gat in ter grootte van een tennisbal. Daar bleef het niet bij. In een week tijd had hij flinke stukken uit zijn hondenmand gebeten en de zachte inhoud kwam daardoor naar buiten.

Daarna een kunststof hondenmand gekocht. Maar ook deze was niet veilig voor zijn tanden en na enige tijd was de hele rand stuk gekauwd.

Wat ik las en hoorde van andere hondenbezitters in de buurt was dat het voornamelijk om stress ging waardoor de hondenmand, maar ook overige spullen stukgebeten werden;

Gerelateerd:

Moet je je hond straffen als hij zijn mand stuk bijt?

Ben je even weggeweest en tref je bij thuiskomst een stukgebeten hondenmand aan? Balen, maar hou je emoties onder controle. Zeker als dit vaker gebeurt is het niet ondenkbaar dat je kwaad wordt en hem wil straffen. Het is niet je hond zijn fout en hij doet het zeker niet om jou te pesten. Hij is het slachtoffer van zijn eigen onzekerheid.

Benader je hond niet op een opgewonden luidruchtige of agressieve manier maar doe het tegenovergestelde. Aai hem over de bol en wees lief voor je hond.

Ga je hem meteen bij thuiskomst met verheven stem straffen dan blijft dat in zijn koppie zitten. Het gevolg is dat hij nog meer gestrest zal zijn als je even uit huis gaat met alle sloop-gevolgen van dien, hij denkt; “als mijn baasje terug komt krijg ik straf”. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel waar niemand beter van wordt.

Zoek de fout bij jezelf. Zoals hierboven omschreven moet ook het alleen thuis zijn geleerd worden.

“Hij weet donders goed dat hij fout zit”

Eh… nee dat weet hij dus niet. Je hond reageert puur instinctief. Straf je hem dan maakt hij niet de connectie met zijn sloop gedrag. Zijn mand of andere huisraad heeft hij immers al enige tijd daarvoor stukgemaakt. Bijt hij in jouw bijzijn aan je spullen dan kun je hem wel op kalme wijze duidelijk maken dat je dat gedrag niet accepteert. Zeg kort en krachtig (niet te hard) “nee” en duw hem er bij weg. Herhaal je dit consequent dan weet hij snel wat de bedoeling is.

Eerst een verbale “nee” gevolgd door een actie is altijd het beste. Hierdoor leert je hond taal begrijpen. Andersom werkt het niet of duurt het erg lang voordat hij weet wat de bedoeling is. Een ander goed voorbeeld hiervan is “kom”, gevolgd door een hondensnoepje. Het woord “kom” wordt dan snel geassocieerd met het krijgen van een snoepje. Laat je het snoepje uiteindelijk weg dan blijft hij het gedrag vertonen alsof je hond wel een snoepje krijgt; hij komt naar je toe.

Je hond heeft geen handen zoals ons mensen waarmee hij iets kan doen om zijn stress te uiten. Zijn enige enige gereedschap is zijn gebit. En die zal hij gebruiken in dit soort situaties. Wil je dat je hond rustig alleen thuis kan blijven zonder dat hij de hondenmand, je bank, schoenen of wat dan ook stuk maakt dan kun je dit trainen.

Hoe ik mijn hond zijn sloopgedrag heb afgeleerd

waarom hondenmand stuk bijten

Na me ingelezen te hebben en om advies heb gevraagd bij hondenbezitters in de buurt ben ik aan de slag gegaan. Eerst heb ik een indoor cam gekocht, o.a. te koop bij Bol.com. Zo’n camera waarbij je op je telefoon kunt zien wat er in je huis gebeurt. Dit is erg handig als je het alleen thuis zijn wil gaan uitbouwen. Je kunt dan live zien wat je hond doet en er op reageren als dat nodig is.

Eerst 30 seconden naar buiten. Maar ik zag al snel dat hij meteen ging knagen toen ik de deur achter me dicht trok, dus snel weer naar binnen en hem even geaaid zodat hij rustig werd. Toen even naar buiten en voor het raam blijven staan zodat onze hond me kon zien. Dat ging goed. Daarna even weg en uit beeld, en buiten wat kletsen met mijn partner zodat hij ons kon horen zodat hij wist dat we in de buurt waren. Dat had succes want we zagen op de camera dat hij rustig bleef.

Daarna steeds een stukje verder bij huis weggelopen en steeds minder praten. Op de camera zagen we dat hij wel alert was en om zich heen keek maar hij liet zijn mand met rust en beet niks stuk. Dit hebben we uitgebouwd en nu kunnen we zelfs een hele middag wegblijven zonder dat onze hond iets stuk bijt!

Tips om je hond het stukbijten van de mand af te leren

Zorg ervoor dat je hond zich zeker voelt zonder stress, en zich rustig voelt als je even uit huis gaat. Hierbij enkele tips om dit te bewerkstelligen;

  1. Om zijn energie-level naar beneden te krijgen zorg je voor voldoende beweging bij je hond voordat je weggaat.
  2. Laat je hond uit en zorg voor rust voordat je het huis verlaat.
  3. Laat hem niet hongerig achter, dit zorgt voor stress.
  4. Leg zijn favoriete speeltjes of knuffels in of in de buurt van zijn mand.
  5. Raak de mand veelvuldig aan zodat jouw “luchtje” er aan zit.
  6. Leg zijn favoriete dekentje of kussen zijn zijn mand.
  7. Ga eerst enkele seconden tot een minuut weg en bouw dit uit naar een langere periode.
  8. Straf je hond NOOIT bij thuiskomst, wat hij ook gedaan heeft.
  9. Bijt hij in je bijzijn in zijn mand over overige spullen, zeg “nee” en duw hem erbij weg.

Heb jij met succes je hond afgeleerd om in zijn mand te bijten? Help je mede hondenbezitters en deel je ervaringen hieronder.

hond bijt bank stuk

Leuk bericht? Geef je beoordeling!
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

Plaats een reactie