Blog

Dimplex Stockbridge 2.0

Nieuwe sfeerhaard

Dit voorjaar hebben we een sfeerhaard gekocht, de Dimplex Stockbridge 2.0! Wij hadden al geruime tijd het idee voor een houtkachel, maar door alle rompslomp die dit met zich meebrengt keken we verder.
Een elektrische haard leek ons wel wat. De meeste modellen zijn erg duur, en omdat we geen grote haard in de kamer willen kwamen we uit op een vrijstaande elektrische sfeerhaard.

Dimplex Stockbridge

Modellen sfeerhaarden

Nu blijkt het dat er een groot aantal modellen te koop zijn die op verschillende manieren werken. Je hebt ze met led verlichting, opti-mist etc, en alleemaal geven ze een ander vlam-effect.

Na een aantal haarden bekeken te hebben op Google Images, YouTube en uiteindelijk in de shop van sfeerhaarden.nl kwamen we al snel uit op een haard met opti-mist.

Een haard met opti-mist is naar ons idee toch het meeste realistische vuur. Sfeerhaarden.nl had een leuke aanbieding voor de Dimplex Stockbridge 2.0 en de afmetingen waren goed. Deze sfeerhaard is niet al te groot en de installatie en de bediening ervan is heel eenvoudig.

Onze hond heeft het mooiste plekje bij de haard

Vanwege corona was de levertijd wel wat lang, maar na enkele weken was hij geleverd. De Stockbridge staat momenteel pronken in onze woonkamer. Hierbij enkele afbeeldingen.

Dimplex Stockbridge sfeerhaard met onze hond
Dimplex stockbridge 2.0 sfeerhaard
Handige QR code om met je mobiele telefoon naar de pagina te gaan.
Engelse tuin

Verschillende tuinstijlen

Tuinen zorgen voor een mooie ruimte waar u van de buitenlucht kan genieten. Er zijn veel verschillende soorten tuinstijlen. Een voordeel van veel tuinstijlen is dat ze met elkaar gecombineerd kunnen worden. Lees hieronder meer over de verschillende soorten tuinstijlen:

 • Engelse tuin
 • Franse tuin
 • Marokkaanse tuin
 • Japanse tuin
 • Moderne tuin
 • Patiotuin
 • Kruidentuin
 • Tropische tuin
 • Onderhoudsvrije tuin

Engelse tuin
Een Engelse tuin is vol met bloemen en heeft een romantische uitstraling. De tuin beschikt over een natuurlijk karakter met als dan niet een tuinhaard.

Franse tuin
De Franse tuin wordt ook wel een Baroktuin genoemd. De tuin kenmerkt zich door zeer strakke lijnen en een vrij formele vormgeving. Alles is strak in model.

Marokkaanse tuin
De Marokkaanse tuin kenmerkt zich door de kleuren. Veel gebruikt zijn terracotta tinten maar ook hemelsblauw. Het zogenaamde majorelleblauw is genoemd naar een beroemde tuin in Marrakech, dé kleur van de Marokkaanse tuin. In de tuin is er ook een centrale binnenplaats met daaromheen veel groen en verstopte hoekjes, voor bijvoorbeeld terrasjes.

Japanse tuin
Typische elementen van een Japanse tuin zijn een eiland, water met vaak vissen en schildpadden, stenen lantaarns en een (thee)huisje. In een Japanse tuin komt u tot rust door de diversiteit in groen, steen en water.

Modern
Kenmerken van deze tuinsoort zijn de strakke belijning en nette uitstraling. Vaak wordt er met dezelfde soort planten gewerkt. Een moderne tuin beschikt daarnaast over grote vlakken, waardoor er genoeg ruimte is voor het buitenleven.

Patiotuin
Het Spaanse woord patio betekent achtertuin, en de patiotuin kenmerkt zich door een besloten plek. Doordat de muren voor de nodige beschutting zorgen en zonnewarmte opslaan. Vaak bestaat de tuin voor een groot deel uit steen in de vorm van tegels of grind. De belangrijke elementen zijn aardewerken potten en het tuinmeubilair. De patiotuin is een onderhoudsvriendelijke tuin.

Kruidentuin
Veel mensen richten hun tuin zo in dat een deel van de tuin is bedoeld voor het zelf kweken van kruiden. Dit is al sinds lang een traditie. Een kruidentuin is handig voor bij de verse keuken, maar daarnaast is het ook heel geurvol en decoratief. Voor de bestuiving kun je denken aan het plaatsen van een bijenhotel.

Tropische tuin
Een tropische tuin kenmerkt zich door veel bloemen en bomen. Bamboe is essentieel in de tropische tuin om het juiste klimaat te creëren. Het beschermt de planten tegen wind en werkt isolerend.

Onderhoudsvrije tuin
Heeft u weinig zin of tijd om uw tuin te onderhouden? Of heeft u eenmaal geen groene vingers? Dan biedt een onderhoudsvrije tuin dé oplossing. Het bestraten van uw tuin zorgt ervoor dat u geen last heeft van algengroei. En het gebruik van grind voorkomt ongewenste onkruidgroei. Het bewust kiezen van onderhoudsvrije planten die maar eens per jaar een snoeibeurt nodig hebben, zoals de bamboe maakt uw tuin nog gezelliger samen met leuke meubels.

SEO tips

Het belang van SEO

Wel eens gehoord van SEO? SEO staat voor Search Engine Optimization. Het is een algemene term die gebruikt wordt als men het heeft over het verbeteren van de vindbaarheid van websites in zoekmachines. In Nederland noemen we het ook wel zoekmachine optimalisatie. Minder deftig maar je weet wel meteen waar het over gaat. Alhoewel, je optimaliseert niet de zoekmachine zelf natuurlijk, maar je optimaliseert je website zodat hij hoog in de zoekresultaten zal verschijnen op de zoekwoorden die belangrijk voor je zijn. Hierdoor krijg je meer bezoekers op je website en zal je meer aanvragen krijgen, diensten leveren of goederen verkopen.

Google SEO

Vindbaar zijn met je site in zoekmachines gaat in Nederland vooral om Google. Google wordt nu eenmaal veruit het meeste gebruikt. Je bent waarschijnlijk ook vanuit Google Zoeken op mijn website terecht gekomen. Dat is het effect en de kracht van SEO. Nu ben ik zelf nog niet volledig gespecialiseerd in SEO maar mijn man wel. Vandaar dat het ook mijn interesse heeft, en hij kijkt over mijn schouder mee naar dit artikel om te voorkomen ik geen onzin verkoop :P.

SEO heeft ervoor gezorgd dat mijn website goed gevonden en bezocht wordt waardoor onder andere mijn spulletjes en Chabo kuikens snel een nieuwe eigenaar vinden.

Hoe werkt SEO?

De werking van en omgaan met SEO zoals bij Netfort’s SEO Kampen is niet zomaar even in een paar regels uit te leggen. SEO kent namelijk een enorm aantal disciplines. Zo moet je goed om kunnen gaan met de technische kant van je (CMS) website en moet je weten welke inhoud goed werkt voor welke soort content en branche. Daarbij is het van belang bij SEO dat je op de hoogte bent van goed gepositioneerde websites in jouw interessegebied. Waarom staan ze zo hoog?

Gelukkig zijn er wel enkele basisregels om Google duidelijk te maken dat jouw website bovenaan moet staan. Met betrekking tot SEO zijn dit de belangrijkste punten:

Domeinnaam
Een goede domeinnaam heeft een extensie die hoort bij het publiek dat je wil bereiken. In Nederland gebruik je .nl, voor Belgie .be, Duitsland .de etc. Kun je er ook een of meerdere topzoekwoorden in verwerken dan is dat een pre. Jandijkhof.nl zegt niet zoveel, maar dijkhof-seo-zwolle.nl des te meer. Een dergelijke domeinnaam noem je een exact match domain, afgekort EMD.

Hosting
Je website heeft een plek op het internet nodig. Dat noem je hosting of webhosting. Het hostingpakket wordt aan je de domeinnaam gekoppeld zodat je er een website op kan plaatsen die te vinden is via de domeinnaam. Nu zijn er een groot aantal verschillende hostingpakketten online verkrijgbaar. Wil je bijvoorbeeld een WordPress website dat zijn daar speciale hostingpakketten voor te vinden. Vaak kun je daarbij met enkele simpele muisklikken WordPress installeren, of is het CMS al voor geïnstalleerd. Let daar op en stel vooral vragen.

Snelheid en SEO
Een snelle website is een van de belangrijkste vereisten voor een goed vindbare website. Alle SEO valt in duigen als je website traag is. Bezoekers vinden het niet ok, en Google zal je website lager positioneren als je website langzaam laadt.

Snelheid bereik je door;

 1. Het soort hostingpakket.
 2. Technische fouten in de website opsporen en oplossen.
 3. Het verkleinen (in pixels en MB’s) van afbeeldingen.
 4. Het comprimeren en samenvoegen van CSS en Javascript.
 5. Het cachen van de website.

Voor de meeste CMS systemen zijn hiervoor een groot aantal goede plugins of extensies te vinden om je website sneller te laten laden. Voor deze website gebruik ik o.a. WP Fastest Cache. Een eenvoudig en goed werkende cache plugin.

Mobiel
Als het over SEO gaat neemt Google de mobiele weergave van je website als leidend. Voor eigenlijke alle CMS systemen, zoals mijn WordPress website, kun je een template of theme gebruiken die responsive is. Dat betekend dat hij schaalbaar is bij het gebruik van een telefoon of tablet. Wil je nog verder gaan dan kun je gebruik maken van AMP. AMP staat voor Accelerated Mobile Pages. Dit zijn “slanke” versies van je pagina’s die gecached worden door Google zelf en uitermate snel laden. AMP is te herkennen aan het bliksem icoontje voor de URL in de zoekresultaten.

mobile SEO

SEO en content

Dit heb ik in een aparte kop gezet omdat naast de techniek, de inhoud (of content) van je website het belangrijkste is voor SEO. Google ziet graag dat een onderwerp uitgebreid wordt beschreven. Daarbij moet de tekst voorzien worden van begeleidende afbeeldingen en films ter verduidelijking van de tekst. Hoe langer je een bezoeker vasthoudt hoe beter. Als de bezoeker dan ook nog een aantal andere pagina’s van je website bezoekt dan is het helemaal duidelijk dat je website interessant is voor de betreffende zoekopdracht en doelgroep. Google beloont je hierdoor met hogere posities.

Nu is het wel zo dat je goed moet letten op je doelgroep. Iemand die een recept zoek moet niet een hele lap tekst door hoeven spitten. Een paar regels tekst met een begeleidende afbeelding of video is hierbij voldoende. Anders wordt het als je een uitleg wil geven over het installeren van bijvoorbeeld zonnepanelen. Dit moet zo goed mogelijk worden uitgelegd en van alle kanten worden belicht. Een grote tekst, en daarmee bezoekers die een lange tijd op de pagina blijven hangen is hierbij een vereiste.

Zelf SEO doen of uitbesteden?

Wat ik hier verteld heb is de basis van SEO. Maar ook hiermee is het vaak lastig om echt hoog te scoren op al je zoekwoorden, zeker ook omdat er zoveel concurrentie is op het internet. Lukt het niet dan zal je verder moeten spitten om te kijken of je SEO verbeterd kan worden, maar als leek is het onbegonnen werk om alles goed te doen. En dan heb ik het nog niet over de tijd die je er in moet steken.

Zeker als je commerciële belangen hebt kun je daarom beter een SEO specialist inhuren. Een goede SEO specialist is op de hoogte van de laatste technieken en gaat veel verder met SEO dan je zelf zou kunnen. Hoe gedreven je ook bent en hoe goed je intenties ook mogen zijn, SEO is een vak apart. Je kunt het er niet zomaar even naast doen.

Soms hoor ik mensen zeggen “ik heb een pagina geschreven en hij staat hoog in Google”. Dat is mooi natuurlijk maar dit is in 99% van de gevallen een toevalstreffer, of er zijn woorden en zoekzinnen gebruikt waar weinig concurrentie op zit.

Slechte of “Black Hat” SEO

Ga op zoek naar iemand die echt gespecialiseerd is in SEO. Veel webdesignbureau’s pretenderen goed te zijn in SEO. Met mooie woorden en al dan niet gemanipuleerde grafieken proberen ze je een SEO overeenkomst te verkopen. Uit ervaring weet ik dat het om basis SEO gaat die vaak ook nog eens slecht uitgevoerd wordt. Je zoekwoorden stijgen niet, of de SEO aanbieder laat resultaten zien die je sowieso zou bereiken, ook zonder SEO technieken. Erger wordt het als de SEO zich bediend van onfrisse en door Google verboden technieken. Hiermee stijg je snel in Google maar uiteindelijk heeft Google de truckjes door en zak je in de zoekresultaten of erger, je wordt volledig gebanned uit de zoekindex. Mede door dit soort praktijken heeft het vak van SEO door de jaren een niet al te beste reputatie opgebouwd.

SEO bedrijf Netfort

Zoals gezegd is mijn man gespecialiseerd in SEO. Eerlijke transparante SEO die echt werkt voor de korte maar zeker ook de lange termijn. Hij werkte hier al aan voordat Google bestond. Het optimaliseren van websites was destijds bedoeld voor zoekmachines zoals AltaVista, Ilse, Yahoo, Lycos etc. Aan ervaring geen gebrek.

Neem eens een kijkje op de SEO pagina van zijn bedrijf Netfort en neem contact op om te kijken wat er mogelijk is.

Vragen over SEO?

Mocht je vragen hebben over SEO stel ze dan gerust via mijn contactformulier.

Gerelateerd aan “Het belang van SEO”
SEO Dronten

Gerelateerd:
SEO uit handen geven – Zoekmachine optimalisatie Zwolle

philips hue bluetooth

Philips Hue Bluetooth verbinden met Google Home

We waren al langer gecharmeerd van Philips Hue verlichting. De voorpret was enorm; we bezochten websites, keken afbeeldingen en YouTube video’s en gingen op bezoek bij vrienden die dit Hue systeem al in gebruik hadden. Het leek ons erg leuk om thuis met al die kleuren te spelen, scenes in te stellen en met Google Home d.m.v. Google Assistant de lampen te bedienen. Na enige tijd zoeken en wachten op aanbiedingen bleek het ons eigenlijk toch wel te duur. Met een beetje Philips Hue startpakket het gekleurde lampen ben je toch al snel rond de €200,- kwijt, en dan heb je nog maar 2 of 3 lampen.

Philips Hue Bluetooth

Vanwege de prijs zijn we gestopt met zoeken en besloten we Philips Hue te laten voor wat het is. We hielden het wel in gedachten in de hoop dat de standaard prijzen zouden dalen. Totdat het nieuws naar buiten kwam dat er nu ook Philips Hue lampen te koop zijn met bluetooth! Dat scheelt nogal in de aanschaf. Je hoeft immers niet verplicht meer een Hue Bridge te kopen om de lampen te bedienen. Voor rond de €50,- koop je een lamp en je kunt er mee testen zoveel je wil via je telefoon en bluetooth. We hebben er om te beginnen 2 gekocht.

Eenvoudige installatie met de Philips Hue Bluetooth app

Het installeren van Philips Hue Bluetooth is een fluitje van een cent. Je schroeft de lamp in je normale huis-tuin-en-keuken fitting, download de Philips Hue Bluetooth app en koppelen maar. Dit gaat heel gemakkelijk, en mocht het toch niet lukken dan zijn er een enorm aantal webpagina’s over geschreven, maar ook video tutorials (How To’s).

Philips Hue Bluetooth koppelen aan Google Home werkt niet

Na enige tijd gespeeld te hebben met de Bluetooth app wilden we de bluetooth lampen koppelen aan Google Home. Maar wat we ook deden, Google Home ziet de nieuwe smartlampen niet. Steevast verscheen de melding “Geen apparaten gevonden”. Na lang testen uiteindelijk toch een manier gevonden;

Hue Bluetooth koppelen aan Google Home is gelukt

Met de Google Home slimme speaker met Assistant kun je volgens de beschrijving Philips Hue bluetooth bedienen d.m.v. stemopdrachten. En dat lukt nu gelukkig. Wat je moet doen is verbinding maken met de lamp met de Philips Hue Bluetooth-app. Ga in de app naar de instellingen en klik op de lamp. Reset hem nu. Resetten is de optie naast verwijderen. Is het gelukt dan zul je zien dat de lamp aan en uit gaat. Als dit gebeurt, ga dan naar de Google Home-app. Zoek opnieuw naar een nieuw apparaat en nu zul je de lamp wel vinden!

Herhaal dit proces bij meerdere lampen en geef ze een unieke naam. Het viel ons op dat namen met spaties niet werken, maar dat kan toeval zijn. Geef de smartlampen namen zoals tafellamp, buitenlamp, tvlamp etc. etc.

Tot slot

Ben je zelf ook geïnteresseerd in Philips Hue met bluetooth? Dan raad ik je aan om de app van Pepper te downloaden. Hier kun je zoeken naar aanbiedingen en prijsfouten, maar ook allerts instellen voor bepaalde producten. Veel succes en vooral veel plezier!

vintage stoel roze paars

Vintage roze paarse stoel

Update 22-3-2020: De stoel is verkocht.
Update 25-12-2019: De stoel is inmiddels te koop.

Omdat ik nogal eens snuffel bij 2e hands winkeltjes en brocante winkels kom ik vaak leuke spullen tegen. Zo vond ik ook deze roze of paarse stoel. Het ligt even aan de lichtval of hij meer roze of meer paars is. Het is een oude zogenaamde classic rokersstoel van hout met stoffen bekleding. Om het modern te houden noemen ze het ook wel een retro of vintage stoel. Is hij leuk of is hij leuk :P.

Ik heb de stoel opgehaald bij een brocante winkel in de buurt en vervoerd in de auto. Daarna heb ik hem schoongemaakt. De stoel is als nieuw nu en lekker fris. Het is een echte blikvanger in onze woonkamer geworden. Voorlopig genieten we er zelf van maar uiteindelijk verkopen we deze ook weer om het te vervangen voor iets nieuws. Dus wil je deze stoel kopen laat het gerust weten!

Continue reading “Vintage roze paarse stoel”

wereldkaart

Trend voor aan de wand: de wereldkaart

Een nieuwe interieurtrend die ik de laatste tijd veel voorbij zien komen op onder andere Instagram, is de wereldkaart. Wereldkaarten zijn er in allerlei soorten en maten en in verschillende materialen. Ik heb eens rondgekeken online en zag al snel dat er voor elke inrichting wel een wereldkaart in bijpassende stijl te vinden is. Lijkt mij heerlijk om met zulke wanddecoratie heerlijk weg te dromen over je volgende reis! Lijkt zo’n hippe wanddecoratie jou ook wel wat? Lees dan snel verder en doe inspiratie op over de vele verschillende soorten wereldkaarten.

Unieke wereldkaarten

Een wereldkaart heb je in heel veel verschillende ontwerpen. Een van die soorten is een wereldkaart voor kinderen. Een wereldkaart voor kinderen vind ik zo leuk en leerzaam voor die kleintjes! Veel wereldkaarten, bijvoorbeeld die van Wereldkaarten.nl, hebben een vrolijk ontwerp en zijn voor kinderen de perfecte manier om meer te leren over de wereld waarin ze leven. Door de leuke plaatjes trekt de wereldkaart ook meteen de aandacht! Een wereldkaart met ontwerp voor kinderen is dan ook de perfecte wanddecoratie voor op de kinderkamer. Stel je eens voor hoe schattig ‘ie boven de wieg zou staan of hoe leerzaam en leuk zo’n kaart zou zijn voor kleuters?

De verschillende materialen

Een wereldkaart kan daarnaast op verschillende materialen afgedrukt worden. Denk bijvoorbeeld aan canvas, hout, posterpapier, aluminium of glas. Elk van deze materialen heeft een eigen karakter. Glas is bijvoorbeeld modern en strak, terwijl hout een landelijke uitstraling heeft. Een wereldkaart op aluminium is daarentegen juist lekker industrieel. Door het materiaal te kiezen dat bij jouw stijl past zal de wereldkaart perfect tot z’n recht komen in je interieur! Ik heb zelf voor een canvas wereldkaart gekozen met een wat rustigere print: zwart met tekst. Deze vind ik namelijk overal bij passen en zwart op wit springt er lekker uit!

Wat vind jij van mijn wereldkaart? Ik ben echt helemaal fan van deze interieurtrend!

tuinkamer

Een tuinkamer

Ieder van ons heeft wel eens gehoord van een serre. Dit was de perfecte oplossing om de
buitenwereld te zien maar toch nog binnen te zitten. Tegenwoordig is er een ander
alternatief wat een tuinkamer heet. Een tuinkamer is een ruimte aan het huis die zowel
open als dicht kan en niet geïsoleerd is. Toch blijft het een moeilijke opgaven voor mensen
om een keuze te maken tussen een tuinkamer en een serre. Hieronder worden de enkele
voordelen van een tuinkamer voor u benoemd.

Tijd

Als eerst kost het bouwen van een tuinkamer veel minder tijd dan een serre. Bij een serre
wordt het gedeelte echt bij het huis betrokken en moet er soms een gedeelte van de
achtergevel worden verwijdert. Dit is niet het geval bij de tuinkamers. Dit fungeert namelijk
meer als een buitenverblijf die ook dicht kan. Dit kost dus minder tijd en is prijstechnisch ook
stukken goedkoper.

De schuifwanden

Een tuinkamer is bijna altijd geheel gemaakt van glas. Dit zorgt ervoor dat er schuifwanden
in geïmplementeerd kunnen worden. Deze kunnen in de winter dicht blijven, waardoor je
geen last heb van de wind maar wel buiten zou kunnen zitten. In de zomer kunnen deze ook
makkelijk open voor wat extra licht of een ruimtelijk gevoel. Geïnteresseerd in een
tuinkamer? Neem dan eens hier een kijkje.

Onze mooie kast is te koop

I.v.m. onze verhuizing verkopen wij onze prachtige kledingkast in Riviera Maison stijl. De kleur is lichtgeel/ beige en neigt naar gebroken wit. Afmeting (hxbxd) 205 x 192 x 60. Massief hout en gemakkelijk in en uit elkaar te halen. De nieuwprijs was rond de € 1500,-.

Op Marktplaats staat hij te koop voor € 495,-. Via deze site bied ik hem € 100,- goedkoper aan. Afhalen in Kampen bij mijn oude adres aan de Noordweg.

Mocht je vragen verneem ik ze graag.

Kenmerken
Conditie : Gebruikt
Hoogte : 200 cm of meer
Breedte : 150 tot 200 cm
Diepte : 50 tot 75 cm
Materiaal : Overige houtsoorten
Uitvoering : Met lade(s), Met deur(en), Met plank(en), Met hangruimte

 

Trends in verlichting

De verlichting is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je interieur. Niet alleen is het functioneel, maar het creëert vooral sfeer, ook als het wat langer licht is buiten. Doe inspiratie op met een van deze trends van 2017.

Stijl: Industrieel

Industriële lampen doen het al langer goed in de verlichtingsscene en lijkt een blijvertje te worden. Grote, opvallende, robuuste lampen die het interieur mede bepalen. Ze geven een kamer een stoer tintje en zijn in allerlei vormen en maten te koop. Een extra trend in 2017 zijn opvallende stalampen.

verlichting industrieel
Deze stalampen zijn perfect te combineren met de industriële trend, maar er zijn ook genoeg handlampen, bureaulampen en wandlampen te koop in deze stijl. Je vindt ze in woonwinkels en designwinkels, maar je kunt ze ook wat goedkoper bij de kringloop of op marktplaats vinden. DIY liefhebbers maken vervolgens van een goedkope lamp een stoere lamp die perfect past in hun interieur.

Vorm: Geometrie

Geometrische vormen en designs zie je steeds meer terugkomen in de Nederlandse woonkamers. Ook bij verlichting ontkom je er niet aan. Gewaagde vormen zorgen er voor dat je huis bijna een design uitstraling krijgt, ook al komen de lampen gewoon van de Zweedse meubelboer.

Materiaal: glanzend koper en messing

Een opvallende trend in de verlichting is dit jaar ook het gebruik van glanzende materialen zoals goud, koper en messing. Ze staan zowel chique als modern en zijn in veel verschillende vormen en maten verkrijgbaar. Het leuke is dat ze er duur uitzien, maar niet veel hoeven te kopen. Zo verkoopt neckermann.com een mooie koperen lamp voor nog geen 80 euro.

Doe eens gek

Niet meedoen met de trends en helemaal iets anders doen? Wat dacht je van dit café in Nieuw-Zeeland die oude, staande lampen niet op de vloer heeft staan, maar op de kop aan het plafond heeft hangen.

verlichting hanglampen

Winterbloeiers in pot

Winterbloeiers in pot of in hanging basket; winterfun!

De winter kan soms je tuin zo troosteloos maken. De bomen hebben hun blad al verloren en straks zijn de laatste planten uitgebloeid. Tijd voor winterbloeiers! Niet alleen krokussen en narcissen verrijken je tuin met hun prachtige kleuren. Je zou ook een aantal winterbloeiende struiken kunnen plaatsen. Op internet heb ik eens gezocht naar allerlei winterbloeiers. Hieronder vind je enkele van mijn favorieten.

Onze tuin staat al helemaal vol met struiken, dus ik heb gekozen voor winterbloeiers die in een pot kunnen. Let op; zorg wel dat je een vorstbestendige pot gebruikt.

Bergthee

Bergthee
Latijnse naam Gaultheria procumbens
Lichtzure – zure grond
Heester, bodembedekker
Halfschaduw plaats
Groeit langzaam
Besjes in de wintermaanden
Witte bloesem in het voorjaar
Blad geurt naar kauwgom
Goed te combineren met: Skimmia of viburnum tinus

Leucothoe Zeblid
Leucothoe Zeblid

Ik weet helaas de Nederlandse naam niet.
Staat mooi bij je voordeur in een pot
Heester in pot
Fraaie rode herfst kleur
Klokvormige witte bloemen in trossen. Mei – juni.
Humusrijke, lichtzure grond. Verdraagt halfschaduw.
Kan ook goed met kardinaalshoed (bodembedekker)

Kardinaalshoed
Kardinaalshoed

(Euonymus fortunei Harlequin)
Heester
Zon- half schaduw
Bodembedekker
Kalkhoudende bodem

winterviolen
Winterviool

Winterhard
Niet in volle zon
Licht humeuze grond
Kleuren: licht- en donkerblauw, wit, roodachtige tinten, geel en oranjegeel.
Mooi met tulpen

Kerstroos
Oosters nieskruid / kerstroos

Latijnse naam: Helleborus Orientalis
Ik heb de Orientalis gekozen, omdat de Niger nogal gevoelig is voor schimmel.
Bloeit dec-april
Hoogte 40-50 cm
Diverse kleuren: wit, geel, groen, roze, rood en paars.
Kalkhoudende bodem.
Goed te combineren met cyclamen en primulus.

Cyclamen coum
Cyclamen coum

Kleuren wit, roze, violetpurper en bijna rood.
Bloeiperiode: dec-mrt
Een schaduwrijke plek, goed gedraineerde grond en een jaarlijkse afdekking met compost of tuinaarde.
Voldoende bollen planten om effect te hebben.

Sleutelbloem
Sleutelbloem

Latijnse naam: Primula vulgaris
Bloeien vroeg in het voorjaar.
Ze zijn er in wit, roze, Bordeauxrood, felgeel, licht- en donkerblauw
15 cm hoog
humusrijke of kleiige en kalkrijke grond, in de volle zon of halfschaduw.

winterakoniet
Winterakoniet

Latijnse naam: Eranthis hyemalis
Bloeit Febr-maart
2,5 cm groot
Verdraagt lichte schaduw
Lijkt op boterbloem
Minstens 10 planten op een diepte van 4 à 5 cm
Geschikt voor onder heester/boom
Of rotstuin of border
Lijkt mooi in het gezon

Winterheide
Winterheide / dopheide

Latijnse naam: Erica carnea
Soortnaam: Vivelli
Zure grond
Een paar pollen heide, zo hier en daar geplant, maakt nog geen feest in de wintertuin. Beter is het om de tuin het karakter te geven van een flink heideveld.
Vivelli: 20 cm / wijnrood
Bloeitijd jan-mei
Mooi in combinatie met krokus

Winterheide in een pot of in de border; prachtig!

Weet je zelf nog mooie winterbloeiers die hierboven in de lijst horen? Mail me of laat hieronder een reactie achter!