Onze Chabo kippen

Sinds enkele jaren hebben wij krielkippen. De kippen zijn van het ras Chabo (Japanse krielkip). Het is een erg leuk en vriendelijk kippenras dat je goed kunt houden, zelfs in je kleine tuin, plaats of stadstuin.

Karakter en oorsprong Chabo kippen

De Chabo kip is van origine een Japans en zeer oud ras (enige duizenden jaren). De Chabo is een rustig kippenras met veel ronde vormen. De Chabo’s hebben een zeer mild karakter, ze zijn makkelijk tam te krijgen en ze zijn ook heel kindvriendelijk. Daarnaast kan de Chabo een schitterende paringsdans opvoeren en kraait hij niet zo luid. De kleine eitjes zijn lekker. De Chabo is echt een ras voor liefhebbers!

“Chabo’s zijn makkelijk tam te krijgen en zijn kindvriendelijk”

Chabo of Japanse krielkip is een oud ras dat zijn oorsprong vindt in Japan. Hoewel ze pas in de 19e eeuw als ras op Europese shows verschenen, bevat Jan Steen’s De Hoenderhof in 1660 een gele zwartstaartkriel, die precies lijkt op de huidige Chabo’s. Dit ras moet lang geleden door onze voorouders naar Nederland zijn gebracht. Daarna verdwenen ze echter uit het zicht.

Chabo’s zijn mogelijk ontstaan ​​in Japan tijdens de Tokogawa-dynastie (1603-1867). Al eeuwenlang worden ze in Japan gefokt volgens de normen die we vandaag de dag nog steeds kennen. In het verleden stopten rijke dames in Japan deze kippen in kleine kooien of manden als ze de stad binnenkwamen. Er gaan ook geruchten dat ze deze manden met Chabos aan bomen hingen als tuindecoratie. In die tijd werden deze kortbenige krielkippen vaak gebruikt als luxe accessoire voor rijke dames.Uiterlijk Chabo

De Chabo heeft een grote rechtopstaande staart met rijke sier-bevedering. De kam is t.o.v. de kop relatief groot. De Chabo is in ons land erkend in vele kleurslagen. De Chabo’s kunnen uitstekend vliegen, tot wel 150 cm hoog. Hou daar rekening mee als je de kippen los wil laten scharrelen in de tuin. Ik laat de kippen altijd om de zoveel tijd kortwieken. Ze kunnen dan nog wel vliegen maar lang niet zo hoog meer.

Een Chabo moet vooral klein zijn en daarbij moet het dier korte dikke benen hebben. Door deze korte benen lijkt het net of de Chabo geen beentjes heeft en lijkt het of ze niet lopen maar schuiven. De poten moeten niet alleen kort zijn, maar ook vrij dik, bijna onzichtbaar. De staart staat rechtop en de nek naar achteren gebogen, vooral bij hanen waarbij de nek en staart elkaar raken.

Bovendien is het verenpak dik, waardoor ze groter lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Naast dieren met “gewone” veren zijn er ook gekrulde en zijdeachtige Chabo’s. En naast Chabo’s met roodkopversieringen zijn er ook dieren met zwarte koppen, lopende poten, tenen en voetzolen. Bij Chabo’s die zwart zijn is de oogkleur bruinzwart.

Chabo’s te koop

Regelmatig heb ik Chabo kuikens, jonge Chabo’s en volwassen Chabo kippen te koop. Maar ook heb ik regelmatig andere soorten krielkippen te koop.

Kippenvoer met korting

Via mijn sponsor kun je vogelvoer kopen met korting. Het vaste assortiment is o.a. strooivoer voor buiten maar ze hebben van alles, van nestkasten tot vetbollen. Nu weet ik dat ze niet altijd het juiste voer hebben voor Chabo kippen, maar neem eens een kijkje via deze link zou ik zeggen. Strooivoer kun je sowieso nooit genoeg hebben!

Onze Chabo kippenFoto’s van onze Chabo’s, voer en accessoires

Hieronder heb ik enkele foto’s geplaatst met informatie over de verzorging van krielkippen en dan met name over de Chabo kip. Het voer, drinkbakken, stro etc. koop ik bij een dierenspeciaalzaak in Kampen, maar elke dierenspeciaalzaak heeft wel spullen voor krielkippen. Ga je voor online gemak kijk dan eens bij het enorme assortiment kippen benodigdheden van Bol.com.

Kippenhok voor onze Chabo's
Het Chabo kippenpaleis!

Een vriend van ons heeft dit kippenhok in elkaar gezet. Het is een bouwpakket. Afgelopen zomer heb ik het gebeitst (nachtblauw en crème-wit). De kippen gaan ‘s middags naar buiten en in de weekenden de hele dag.

Drinksilo's voor onze Chabo's
Drink- en voerbakjes

In het hok staan drie van deze dispensers; een voor water, een voor graan en een voor legkorrels. Elke dag vers water is erg belangrijk. De eieren die hennen leggen bestaan namelijk voor het grootste deel uit water.

Kip graan
Eten

De Chabo is een alleseter. In de tuin eten ze o.a. kleine insectjes en gras. Van ons krijgen ze nog gemengd graan erbij.

Kippengrid
Kippengrid

Zand schuurt de maag! Voor kippen geldt dit zeker. In de tuin pikken ze allerlei kleine steentjes op. Deze steentjes malen in hun maag het eten. Ze hebben immers geen tanden. Dagelijks geven we ze nog een klein beetje van dit kippengrid door het eten.

kippenvoer opbergen
Voerbussen – kippenvoer bewaren

Wij hebben het kippenvoer in deze bussen opgeslagen. Er kan 21 liter in. De bussen zijn luchtdicht. We hebben deze gekocht bij de Blokker en bevalen prima!

Kip_nachthok
Nachthok

Als het schemer wordt, gaan de kippen op stok in het nachthok. Ze kruipen tegen elkaar aan en zitten aan de kant van het raam.

Kippen broedhok Chabo's krielkippen
Broedhok van onze Chabo’s

Als kippen een ei gaan leggen, zitten ze graag beschut. Een emmer, met daarin een uitsparing in de vorm van een u, voldoet ook prima als er geen broedhok is. Van de twee hennen die eieren leggen, legt er een in dit broedhok haar eieren. De ander maakt gebruik van een rotan kastje in de tuin. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, maar heeft wel zijn charmes! Ieder ei dat ik daar zie liggen tovert toch wel een glimlach op mijn gezicht.

Kip_glasplaat
Chabo’s in de winter

Sierkippen kunnen slecht tegen tocht en vochtigheid. Zeker de Chabo, omdat zij korte pootjes hebben en daardoor dichtbij de grond staan.
Ik heb met plexiglas de onderste 25 cm van het gaas afgedekt. Zo waait de wind nooit rechtstreeks in het hok. De gele hendels waren geplaatst om de bodem er onderuit te kunnen trekken. Helaas werkt het niet, of eigenlijk te veel. De onderste lade is van hout en zet te veel uit waardoor hij regelmatig klemt.

Chabo's nemen een zandbad
Even in bad en lekker ploeteren

Alle kippen hebben behoefte om zich ‘te wassen’ met zand. Een aparte bak met wit zand, of een stukje afzetten zoals hier op de foto voldoet prima. Het zand moet in ieder geval altijd droog en schoon zijn.

Als de zandbak op een zonnige plaats staat, maken de kippen er dankbaar graag en veel gebruik van. Ze kunnen er heerlijk in draaien en strekken graag hun vleugels uit.
Kijk er dus niet van op als je kip vreemd gaat liggen in het zand. Ze zijn niet ziek, maar genieten van hun bad.

Kippenweetjes

Wist je dat? ……

 1. Een kip een hartslag van 280 tot 315 slagen per minuut heeft.
 2. Er meer kippen dan mensen in de wereld zijn.
 3. Hoenders niet zweten, maar ze sturen meer of minder bloed door de kam om af te koelen.
 4. Een haan 18-20 maal ademhaalt per minuut, een hen 30-35 maal.
 5. Een hen wel 20 jaar oud kan worden.
 6. Angst voor kippen men alektorofobie noemt.
 7. Kippen heel graag in het zand (metselzand) spelen en daaruit kiezeltjes uit oppikken.
 8. Om de paar weken je kapotte schelpen in de ren moet strooien om te voorkomen dat de kippen windeieren gaan leggen. In schelpen zit namelijk veel kalk.
 9. Kippen hun verzorgers herkennen.
 10. Kippen niet kunnen zwemmen.


Wil je meer weetjes? Het kippenboek ‘Geïllustreerde Kippen Encyclopedie’ (uit 2005) van auteurs Esther Verhoef en Aad Rijs is een aanrader! Het boek leest makkelijk, is informatief en is rijkelijk voorzien van foto’s. Een aantal onderwerpen, die zij behandelen in het 330 bladzijden dikke boek, zijn: verzorging van kippen, huisvesting, voortplanting en voeding van kippen en ze geven een uitgebreide beschrijving van meer dan honderd kippenrassen, waaronder de Chabo!

De meeste boekenwinkels hebben het wel te koop. De mijne heb ik gekocht in Zwolle (Diezerstraat), maar online bestellen is wel zo makkelijk.

Een enorm assortiment kippen benodigdheden zoals drinkbakjes, een broedmachine voor de eieren, legkorrels, meelwormen en zelfs een ruime keuze aan kippenhokken vind je overzichtelijk en scherp geprijsd bij Bol.com.

Fotoalbum Chabo kippen

(Het verhaal gaat na de foto’s verder)

Het voordeel van krielkippen zoals Chabo’s t.o.v. grote kippen

Krielkippen kunnen gehouden worden in kleine tuinen en zijn op een enkele uitzondering na zeer kindvriendelijk. Bovendien kunnen ze meestal loslopen in de tuin. Je kunt zeker ook krielkippen houden voor de eitjes. Ze zijn wat kleiner dat de eieren van “normale” kippen maar ze smaken heerlijk. De krielkip is wel wat kwetsbaarder dan zijn grotere verwanten als het gaat om kou, vocht en (natuurlijke) vijanden.

Chabo kuikens

Er wordt mij veel gevraagd om Chabo kuikens. Helaas is het moeilijk kweken met Chabo’s waardoor ik ze niet vaak te koop heb. Dit jaar is het helemaal drama, en de kuikens die nog wel geboren worden zijn allemaal bij voorbaat al verkocht.

Chabo kuikentje

Laatst bijgewerkt 23-9-2021


Heb je zelf ervaring met Chabo’s of andere krielkippen? Laat het dan hieronder weten!

4 gedachten over “Onze Chabo kippen”

 1. Wij laten de Chabos vaak los scharrelen in de tuin. Het is een dichtbegroeide tuin met veel verschillende soorten planten en heesters, Engelse stijl. Bestaat er een mogelijkheid dat de kippen een plant eten of een wortel ervan waar ze ziek van kunnen worden?

  Beantwoorden
 2. Volgens mij niet Jenny, ik heb dat nog nooit vernomen. We hebben wel bloedluis gehad. Erg vervelend en je komt er niet gemakkelijk vanaf. Ze eten vanalles bij ons in de tuin, maar er is nog geen chabo kip ziek geworden, ook kuikens niet.

  Beantwoorden
 3. Dag Sietske. Chabo’s zijn niet agressief naar elkaar toe, en ook niet naar andere huisdieren dus wat dat betreft lijkt het me geen probleem. Zeker weten doe ik het niet.

  Beantwoorden

Plaats een reactie