Krielkippen – Onze Chabo’s

Sinds juni 2007 hebben wij krielkippen. De kippen zijn van het ras Chabo (Japanse krielkip). Het is een erg leuk en vriendelijk kippenras dat je goed kunt houden, zelfs in je kleine tuin, plaats of stadstuin.

Karakter Chabo kippen

De Chabo kip is van origine een Japans en zeer oud ras (enige duizenden jaren). De Chabo is een rustig kippenras met veel ronde vormen. De Chabo’s hebben aardige en een zeer mild karakter, ze zijn makkelijk tam te krijgen en zijn ook heel kindvriendelijk. Daarnaast kan de Chabo een schitterende paringsdans opvoeren en kraait hij niet zo luid. De kleine eitjes zijn lekker. De Chabo is echt een ras voor liefhebbers!

Uiterlijk Chabo

Verder heeft de Chabo een grote rechtopstaande staart met rijke sier-bevedering. De kam is t.o.v. de kop relatief groot. De Chabo is in ons land erkend in vele kleurslagen. De Chabo’s kunnen uitstekend vliegen, tot wel 150 cm hoog. Een Chabo moet vooral klein zijn en daarbij moet het dier korte dikke benen hebben. Door deze korte benen lijkt het net of de Chabo geen beentjes heeft en lijkt het of ze niet lopen maar schuiven.

Chabo kuikens te koop

Regelmatig heb ik Chabo kuikens, jonge Chabo’s en volwassen Chabo kippen te koop. Maar ook heb ik regelmatig andere soorten krielkippen te koop.

Kippenvoer met korting

Via mijn sponsor kun je vogelvoer kopen met korting. Het vaste assortiment is o.a. strooivoer voor buiten maar ze hebben van alles, van nestkasten tot vetbollen. Nu weet ik dat ze niet altijd het juiste voer hebben voor Chabo kippen, maar neem eens een kijkje via deze link zou ik zeggen.

Foto’s van onze Chabo’s, voer en accessoires

Hieronder heb ik enkele foto’s geplaatst met informatie over de verzorging van krielkippen en dan met name over de Chabo. Het voer, drinkbakken, stro etc. koop ik bij een dierenspeciaalzaak in Kampen, maar elke dierenspeciaalzaak heeft wel spullen voor krielkippen. Ga je voor online gemak kijk dan eens bij het enorme assortiment kippen benodigdheden van Bol.com.

Kippenhok
Het kippenpaleis!

Een vriend van ons heeft dit kippenhok in elkaar gezet. Het is een bouwpakket. Afgelopen zomer heb ik het gebeitst (nachtblauw en crème-wit). De kippen gaan ‘s middags naar buiten en in de weekenden de hele dag.

Drink- en voerbakjes

In het hok staan drie van deze dispensers; een voor water, voor graan en voor legkorrels. Elke dag vers water is erg belangrijk. De eieren die hennen leggen bestaan namelijk voor het grootste deel uit water.

Kip graan
Eten

De Chabo is een alleseter. In de tuin eten ze o.a. kleine insectjes en gras. Van ons krijgen ze nog gemengd graan erbij.

Kippengrid
Kippengrid

Zand schuurt de maag! Voor kippen geldt dit zeker. In de tuin pikken ze allerlei kleine steentjes op. Deze steentjes malen in hun maag het eten. Ze hebben immers geen tanden. Dagelijks geven we ze nog een klein beetje van dit kippengrid door het eten.

kippenvoer opbergen
Voerbussen – kippenvoer bewaren

Wij hebben het kippenvoer in deze bussen opgeslagen. Er kan 21 liter in. De bussen zijn luchtdicht. We hebben deze gekocht bij de Blokker en bevalen prima!

Kip_nachthok
Nachthok

Als het schemer wordt, gaan de kippen op stok in het nachthok. Ze kruipen tegen elkaar aan en zitten aan de kant van het raam.

Kippen broedhok
Broedhok van onze Chabo’s

Als kippen een ei gaan leggen, zitten ze graag beschut. Een emmer, met daaruit een uitsparing in de vorm van een u, voldoet ook prima als er geen broedhok is. Van de twee hennen die eieren leggen, legt een in dit broedhok haar eieren. De ander maakt gebruik van een rotan kastje in de tuin. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, maar heeft wel zijn charmes! Ieder ei dat ik daar zie liggen, tovert toch wel een glimlach op mijn gezicht.

Kip_glasplaat
Chabo’s in de winter

Sierkippen kunnen slecht tegen tocht en vochtigheid. Zeker de chabo, omdat zij korte pootjes hebben en daardoor dichtbij de grond staan.
Ik heb met plexiglas de onderste 25 cm van het gaas afgedekt. Zo waait de wind nooit rechtstreeks in het hok. De gele hendels waren geplaatst om de bodem er onderuit te kunnen trekken. Helaas werkt het niet, of eigenlijk te veel. De onderste lade is van hout en zet te veel uit.

Zandbad
Even in bad en lekker ploeteren

Alle kippen hebben behoefte om zich ‘te wassen’ met zand. Een aparte bak met wit zand, of een stukje afzetten zoals hier, voldoet prima. Het zand moet in ieder geval altijd droog en schoon zijn.

Als de zandbak op een zonnige plaats staan, maken de kippen er dankbaar graag en veel gebruik van. Ze kunnen er heerlijk in draaien en strekken graag hun vleugels uit.
Kijk er dus niet van op als je kip vreemd gaat liggen in het zand. Ze zijn niet ziek, maar genieten van hun bad.

Kippenweetjes

Wist je dat? ……

 1. Een kip een hartslag van 280 tot 315 slagen per minuut heeft.
 2. Er meer kippen dan mensen in de wereld zijn.
 3. Hoenders niet zweten, maar ze sturen meer of minder bloed door de kam om af te koelen.
 4. Een haan 18-20 maal ademhaalt per minuut, een hen 30-35 maal.
 5. Een hen wel 20 jaar oud kan worden.
 6. Angst voor kippen men alektorofobie noemt.
 7. Kippen heel graag in het zand (metselzand) spelen en daaruit kiezeltjes uit oppikken.
 8. Om de paar weken je kapotte schelpen in de ren moet strooien om te voorkomen dat de kippen windeieren gaan leggen. In schelpen zit namelijk veel kalk.
 9. Kippen hun verzorgers herkennen.
 10. Kippen niet kunnen zwemmen.


Wil je meer weetjes? Het kippenboek ‘Geïllustreerde Kippen Encyclopedie’ (uit 2005) van auteurs Esther Verhoef en Aad Rijs is een aanrader! Het boek leest makkelijk, is informatief en is rijkelijk voorzien van foto’s. Een aantal onderwerpen, die zij behandelen in het 330 bladzijden dikke boek, zijn: verzorging van kippen, huisvesting, voortplanting en voeding van kippen en ze geven een uitgebreide beschrijving van meer dan honderd kippenrassen, waaronder de Chabo!

De meeste boekenwinkels hebben het wel te koop. De mijne heb ik gekocht in Zwolle (Diezerstraat), maar online bestellen is wel zo makkelijk.

Een enorm assortiment kippen benodigdheden zoals drinkbakjes, een broedmachine voor de eieren, legkorrels, meelwormen en zelfs een ruime keuze aan kippenhokken vind je overzichtelijk en scherp geprijsd bij Bol.com.

Het voordeel van krielkippen t.o.v. grote kippen

Krielkippen kunnen gehouden worden in kleine tuinen en zijn op een enkele uitzondering na zeer kindvriendelijk. Bovendien kunnen ze meestal loslopen in de tuin. Je kunt zeker ook krielkippen houden voor de eitjes. Ze zijn wat kleiner dat de eieren van “normale” kippen maar smaken heerlijk. De krielkip is wel wat kwetsbaarder dan zijn grotere verwanten als het gaat om kou, vocht en (natuurlijke) vijanden.

Laatst bijgewerkt 30-1-2021

2 thoughts on “Krielkippen – Onze Chabo’s

 1. Wij laten de Chabos vaak los scharrelen in de tuin. Het is een dichtbegroeide tuin met veel verschillende soorten planten en heesters, Engelse stijl. Bestaat er een mogelijkheid dat de kippen een plant eten of een wortel ervan waar ze ziek van kunnen worden?

 2. Volgens mij niet Jenny, ik heb dat nog nooit vernomen. We hebben wel bloedluis gehad. Erg vervelend en je komt er niet gemakkelijk vanaf. Ze eten vanalles bij ons in de tuin, maar er is nog geen chabo kip ziek geworden, ook kuikens niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *