Verschillende tuinstijlen

Tuinen zorgen voor een mooie ruimte waar je van de buitenlucht kan genieten. Er zijn veel verschillende soorten tuinstijlen. Een voordeel van veel tuinstijlen is dat ze met elkaar gecombineerd kunnen worden. Lees hieronder meer over de verschillende soorten tuinstijlen:

  • Engelse tuin
  • Franse tuin
  • Marokkaanse tuin
  • Japanse tuin
  • Moderne tuin
  • Patiotuin
  • Kruidentuin
  • Tropische tuin
  • Onderhoudsvrije tuin

Engelse tuin

Een Engelse tuin is vol met bloemen en heeft een romantische uitstraling. De tuin beschikt over een natuurlijk karakter. Voor de wat frissere zomermaanden is het heerlijk vertoeven in de tuin met een hout gestookte tuinhaard.

Franse tuin

De Franse tuin wordt ook wel een Baroktuin genoemd. De tuin kenmerkt zich door zeer strakke lijnen en een vrij formele vormgeving. Alles is strak in model. Niet helemaal mijn ding, maar strakke hegjes gecombineerd met bijvoorbeeld de Engelse stijl vind ik het vaak wel weer heel mooi.

Marokkaanse tuin

De Marokkaanse tuinstijl kenmerkt zich door de kleuren. Veel gebruikt zijn terracotta tinten maar ook hemelsblauw. Het zogenaamde majorelleblauw is genoemd naar een beroemde tuin in Marrakech, dé kleur van de Marokkaanse tuin. In de tuin is er ook een centrale binnenplaats met daaromheen veel groen en verstopte hoekjes, voor bijvoorbeeld terrasjes.

Japanse tuin

Typische elementen van een Japanse tuin zijn een eiland, water met vaak vissen en schildpadden, stenen lantaarns en een (thee)huisje. In een Japanse tuin kom je tot rust door de diversiteit in groen, steen en water.Moderne tuinstijl

Kenmerken van deze tuinsoort zijn de strakke belijning en nette uitstraling. Vaak wordt er met dezelfde soort planten gewerkt. Een moderne tuin beschikt daarnaast over grote vlakken, waardoor er genoeg ruimte is voor het buitenleven.

Patiotuin

Het Spaanse woord patio betekent achtertuin, en de patiotuin kenmerkt zich door een besloten plek. Doordat de muren voor de nodige beschutting zorgen en zonnewarmte opslaan. Vaak bestaat de tuin voor een groot deel uit steen in de vorm van tegels of grind. De belangrijke elementen zijn aardewerken potten en het tuinmeubilair. De patiotuin is een onderhoudsvriendelijke tuin.

Kruidentuin

Veel mensen richten hun tuin zo in dat een deel van de tuin is bedoeld voor het zelf kweken van kruiden. Dit is al heel lang een traditie. Een kruidentuin is handig voor bij de verse keuken, maar daarnaast is het ook heel geurvol en decoratief. Voor de bestuiving kun je denken aan het plaatsen van een bijenhotel en je kunt vogels lokken (zie onderaan).

Tropische tuin

Een tropische tuin kenmerkt zich door veel bloemen en bomen. Bamboe is essentieel in de tropische tuin om het juiste klimaat te creëren. Het beschermt de planten tegen wind en werkt isolerend.

Onderhoudsvrije tuin

Heb weinig zin of tijd om uw tuin te onderhouden? Of heb je nu eenmaal geen groene vingers? Dan biedt een onderhoudsvrije tuin dé oplossing. Het bestraten van uw tuin zorgt ervoor dat je geen last hebt van algengroei. En het gebruik van grind voorkomt ongewenste onkruidgroei. Het bewust kiezen van onderhoudsvrije planten die maar eens per jaar een snoeibeurt nodig hebben, zoals de bamboe maakt je tuin nog gezelliger samen met leuke meubels.

Zelf ben ik fan van een zogenaamde boerderij tuin. Een gestructureerd rommeltje met veel vaste planten, en het nuttige met het aangename combineren. Vind je het leuk om hier meer over te weten dan is dit boek een aanrader!

Tot slot; vogels in de tuin

Een tuin heb je voor je eigen plezier, maar tegenwoordig zeker ook om een bijdrage te leveren aan de natuur. Daarom ben ik geen voorstander van volledig betegelde tuinen. Zo zorgen wij in onze tuin voor voldoende voedsel en nestgelegenheid voor vogels. Dat is goed voor de vogels maar levert jou ook veel voordelen op; vogels verspreiden zaden, eten insecten en bestuiven planten.

Wil jij ook meer vogels in de tuin neem dan eens een kijkje bij Vogelvoer Online. Ze hebben een (verantwoord en duurzaam) aanbod van nestkastjes en strooivoer. Koop je iets bij dit bedrijf via deze links dan ontvang ik een klein bedrag waardoor ik deze website kan blijven onderhouden. Via mij kun je korting krijgen met kortingscode vogelvoeronline10%.

Verschillende tuinstijlen
kruidentuin

Plaats een reactie