Kippenziekten

Kippenziekten en het belang van een goede vogelarts

Een manke Chabo

Van de een op de andere dag was een van onze Chabo hennetjes mank. Aan het voetje was niks vreemds te zien, wel aan haar elleboog. Deze was dik. Nadat ik het enkele dagen had aangezien, maakte ik toch maar een afspraak bij de dierenarts. Je weet dat deze natuurlijk meer katten en honden zien, maar waar moet je anders heen? Op internet had ik al even gezocht, maar de dichtstbijzijnde vogelarts gespecialiseerd in kippenziekten zit in Meppel. Ik had nog nooit eerder een manke Chabo gehad en de drempel om direct naar Meppel te rijden was eigenlijk te hoog. Van die (dure) beslissing heb ik achteraf wel een beetje spijt….

Infectie?

De dierenarts vermoedde een infectie en met een flesje antibiotica keerden we huiswaarts. Ik had er echter niet veel vertrouwen in. Mede ook doordat ze plots mank was geworden en ik nota bene de (zeer jonge) dierenarts moest wijzen op de verdikking in het bovenste deel van het pootje. Na twee weken was er geen enkele verbetering.

Uit de kom?

De dierenarts adviseerde telefonisch om het dier maar te laten inslapen, of om het pootje te amputeren of om de antibiotica rechtstreeks in de snavel te geven. Door mijn wantrouwen heb ik haar nog gevraagd of het pootje uit de kom of gebroken kon zijn, maar zij gaf aan dat het daar niet naar uit zag. Ik wilde mijn kip niet laten inslapen en zij opperde als laatste mogelijkheid om naar de vogelarts in Meppel te gaan. Die heb ik gebeld en dat had ik veel eerder moeten doen! De vogelarts zag direct dat het peesje van het botje af lag

De vogelarts

De vogelarts zag het direct; het peesje lag van het botje af. Dit was ook duidelijk te zien toen hij het pootje boog en strekte. Mijn vermoeden klopte dus deels. Als de vogelarts haar binnen twee dagen had gezien, kon het waarschijnlijk genezen met alleen een spalkje! Maar doordat er toen al twee weken voorbij waren, was het pootje een beetje scheef gaan staan en kon alleen een operatie nog uitkomst bieden.

Twee weken na de operatie mocht haar spalk eraf en werden de pennetjes, onder verdoving, uit haar pootje gehaald. Ik mocht erbij zijn en maakte deze foto’s.

Scharrelen

Mijn Chabo hupt inmiddels weer in de tuin, nog steeds met een verbandje om haar pootje. De twee pennetjes, het is behandeld alsof het gebroken was, zijn er inmiddels uit. Nu moet het genezen. Ze krijgt nog een week pijnstillers. Volgens de dierenarts gaat alles goed komen en kan ze straks weer volop scharrelen!

Plezier

Ondanks de hoge kosten (130 euro ex BTW) hebben we er dus voor gekozen om haar te laten opereren. Tja, je hebt nu eenmaal dieren en dan moet je er ook voor zorgen. En, als dierenvrienden konden we haar niet laten inslapen, zeker omdat de kippen ons zoveel plezier geven. Maar het blijft een erg dure les.

Voortaan ga ik gelijk met mijn Chabo’s naar de vogelarts. Zij hebben specifieke kennis en doen meer voor je kip. Zo controleren zij je kip ook op andere zaken (zoals op mijten en wormen) en geven je ook adviezen op het gebied van bijvoorbeeld voer en behuizing.

Foto’s van onze zieke kip bij vogelarts Hooimeijer in Meppel;