Meelmijten bestrijden

“Wat is de prullenbak toch snel stoffig” dachten we. Steeds als we de keuken, en verder de ruimte er omheen in de keuken schoon hadden gemaakt was de boel binnen enkele dagen weer stoffig. Na een grondige inspectie zag ik het. Kleine beestjes, ofwel meelmijt! Ze worden ook wel stofmijt of schimmelmijt genoemd. Wat een vieze beestjes. Ik vind natuur prachtig met alles wat groeit en bloeit, maar liever niet in mijn keuken!

Grote aantallen meelmijten bij elkaar lijken een beetje op stof. Pas als je goed kijkt dan zie je dat het een klein beetje beweegt. Je kunt “stoffen” en schoonmaken tot je een ons weegt maar de mijtjes komen steeds terug!

Verdelgingsmiddelen om meelmijt te bestrijden?

Na me ingelezen te hebben kwam ik tot de conclusie dat de reguliere verdelgingsmiddelen niet helpen. Helaas. Dus verder op zoek en experimenteren. Gewoon schoonmaken helpt niet, maar er moet toch iets zijn waar de mijten niet tegen kunnen?

Na elke schoonmaakbeurt van de RVS prullenbak kwamen de beestjes terug. Toen probeerde ik het met een doek gedrenkt in alcohol. Dit hadden we nog over van de Covid-19 periode dus dat mocht op. En jawel, de meelmijt bleef weg! Althans, voor even bleek achteraf…Hoe kom je van meelmijten af?

Ehhh… enkele weken daarna hadden we ze weer. De hele prullenbak van de een op de andere dag onder de meelmijten.

meelmijt stofmijt schimmelmijt verwijderen

Weer het schoonmaak ritueel herhaald, maar deze keer was ik beter voorbereid en had ik super handige alcohol doekjes gekocht. Ik had namelijk al ondervonden dat deze keukenmijten een hekel hebben aan alcohol, en gelezen dat ze vooral gedijen bij een temperatuur boven de 22 graden en een luchtvochtigheid van 60% of hoger.

En dat kan kloppen; de vuilnisbak staat in de keuken tegen de verwarming aan, en we gooien er nog wel eens vochtige spullen zoals etenswaren in.

Dus schoongemaakt met alcohol, prullenbak alleen gebruiken voor droge spullen en de kachel uitgezet. En nu blijven ze weg!!!!

Meelmijt bestrijden stappenplan

Ik zal hier nog even opsommen hoe je meelmijten voorgoed kunt verwijderen (althans bij ons werkte dit goed);

 1. Gooi het eten waar ze op zitten weg.
 2. Of zoals bij ons; leeg de vuilnisbak, gooi de vuilniszak weg en hou de nieuwe zak vrij van voedsel en vocht.
 3. Neem een doek met alcohol en maak de plekken waar de beestjes zitten grondig schoon.
 4. Zet de verwarming indien mogelijk uit want boven de 22 graden vermenigvuldigen mijten zich erg snel.
 5. Zet regelmatig een raam open bij droog weer om de luchtvochtigheid laag te houden.

Nu weet je hoe je deze nare plaagdiertjes kunt verwijderen. Hier nog even een filmpje van mijn vuilnisbak onder de meelmijten;

Algemene informatie over meelmijt

Meelmijt (Acarus siro L.)
Orde: Sarcoptiformes
Familie: Acaridae

Meelmijten lijken bleke stofdeeltjes. Met goeie ogen of een bril op zie je pas dat meelmijten spinachtigen zijn. Voedingsmiddelen krijgen een muffe en geur smaken niet lekker meer.

Op veel producten kun je mijten aantreffen. Meestal gaat het om een oud voorraadje levensmiddelen die al wat langer ligt. Als het ook nog eens vochtig is geworden kunnen zich grote aantallen mijten ontwikkelen. De meest voorkomende mijten in huis zijn o.a. meelmijt en de schimmelmijt.

Hoe ziet de meelmijt er uit?

Meelmijten hebben een kleurloos of iets lichtbeige achtige kleur met monddelen en poten die iets donkerder zijn. Mijten hebben 4 paar poten die variëren van lichtgeel tot roodbruin van kleur. Poten en lichaam hebben lange haartjes. Meelmijten worden ongeveer 0,4 mm lang. De vrouwtjes zijn daarbij iets groter dan de mannetjes.

meelmijten meelmijt bestrijden
meelmijten bestrijden

Hoe leven mijten en hoe verloopt de ontwikkeling?

Als de omstandigheden optimaal zijn kunnen mijten enorm vermenigvuldigen. Bij een hoge temperatuur van 25-30°C en een luchtvochtigheid van minstens 60% ontwikkelen de mijten zich in 2 tot 3 weken. Om een voorbeeld te geven: bij een temperatuur van 23°C en 85% relatieve luchtvochtigheid ontwikkelen de mijten zich in 2 tot 3 weken. In het algemeen geldt hoe lager de temperatuur, hoe langzamer de ontwikkeling. Bij een luchtvochtigheid van < 60% staat de ontwikkeling zelfs helemaal stil.

Mijten voeden zich voornamelijk met schimmels op levensmiddelen. De soort Tyrophagus putrescentiae ontwikkeld zich het beste in voedingsmiddelen met een hoog eiwit en vet gehalte.

Hoe weet je dat je meelmijten hebt en hoe voorkom je het?

Mijten in meel zijn eenvoudig te ontdekken. Veeg een klein beetje meel bij elkaar en strijk het glad. Als het oppervlak na verloop van tijd weer ruw wordt, dan is dat een aanwijzing voor de aanwezigheid van mijten.

Bewaar etenswaren niet te lang en zet ze koel en droog weg in een goed afsluitbare verpakking. Houd ook de opslagruimte schoon en droog en zorg daarbij voor ventilatie. Verwijder etenswaren die “slecht” zijn, en zijn aangetast.

Zie je een laag stof? Iets wat lijkt op fijn houtschaafsel? Blijf dan enige tijd kijken. Zie je minuscule bewegingen dan zijn het meelmijten!

Heb je vragen of opmerkingen over het bestrijden van meelmijten? Laat het hieronder weten!

6 gedachten over “Meelmijten bestrijden”

 1. Ik heb precies dezelfde prullenbak van simplehuman en ook meelmijten. Het ontwerp van de prullenbak lijkt de beestjes in de hand te werken: overal kiertjes en holtes die je nauwelijks kunt schoonmaken, en een dubbele bodem waar je helemaal niet bijkomt.

  Beantwoorden
  • Oh erg! RVS is ook een meelmijt magneet. Wij hebben er nu al weken geen last meer van, maar we houden er goed rekening mee dat er geen vocht en voeding meer in komt. Bananenschillen, oud brood etc gaan rechtsreeks in de GFT bak. Maar in de winter dan lucht je toch minder en heb je de kachel te branden dus dan kan het maar zo weer opspelen. Succes met het bestrijden van die nare beestjes!

   Beantwoorden
 2. Hallo ik ben net terug van 10 dagen vakantie en heb meelmijten aangetroffen. Ik ben nu al 5 dagen aan het poetsen in voorraadkasten zonder resultaat (iets minder geworden) mag ik vragen welke alcohol jij hebt gebruikt? En hoe met een droog doek of theedoek? Hoop op je hulp. Groetjes uit het zuiden

  Beantwoorden
  • Hoi Truus. Sorry voor de late reactie. Wat naar dat jij ze ook hebt. De alcohol gebruik ik op RVS, maar ik weet niet of het goed werkt op hout, daar heb ik ze nooit gehad. Maar als het glad hout is dan moet dat geen probleem zijn. Meelmijten lijken te sterven van de gewone 75% alcohol hand-gel. Van die “corona” gel met een verdikkingsmiddel.

   Ik kocht het bij 123schoon.nl omdat het aan het begin van de pandemie verder nergens meer te krijgen was. Bij mijn weten kun je het nu overal weer kopen. Veel succes met de bestrijding, en als je daarna tips voor ons hebt laat het dan aub weten. Het lijkt er namelijk op dat elke ruimte en elke oppervlakte een andere aanpak nodig heeft.

   Beantwoorden
  • Hallo Truus,

   Zijn ze inmiddels weg?
   Je kan ze ook weg zuigen en als het goed is als je de bron weg hebt gehaald en alles goed droog houdt gaan ze weg ik heb ze nu voor de 2de keer helaas!

   Beantwoorden

Plaats een reactie