Meelmijt bestrijden

Deze pagina is bijgewerkt op 26/03/24 by admin

“Wat is de prullenbak toch snel stoffig” dachten we. Steeds als we de keuken, en verder de ruimte er omheen in de keuken schoon hadden gemaakt was de boel binnen enkele dagen weer stoffig. Na een grondige inspectie zag ik het. Kleine witte beestjes, ofwel meelmijt! Ze worden ook wel stofmijt of schimmelmijt genoemd. Wat een vieze beestjes! Ik vind natuur prachtig met alles wat groeit en bloeit, maar liever niet in mijn keuken! Daarom: meelmijt bestrijden!

Benodigdheden;

Grote aantallen meelmijten bij elkaar lijken een beetje op stof. Pas als je goed kijkt dan zie je dat het een klein beetje beweegt. Je kunt “stoffen” en schoonmaken tot je een ons weegt maar de mijtjes komen steeds terug!

Verdelgingsmiddelen om meelmijt te bestrijden?

Na me ingelezen te hebben kwam ik tot de conclusie dat de reguliere verdelgingsmiddelen niet helpen. Helaas. Dus verder op zoek en experimenteren. Gewoon schoonmaken helpt niet, maar er moet toch iets zijn waar de mijten niet tegen kunnen?

Na elke schoonmaakbeurt van de RVS prullenbak kwamen de beestjes terug. Toen probeerde ik het met een doek gedrenkt in alcohol. Dit hadden we nog over van de Covid-19 periode dus dat mocht op. En jawel, de meelmijt bleef weg! Althans, voor even bleek achteraf…

Hoe kom je van meelmijten af?

Enkele weken na de succesvolle bestrijding hadden we ze weer. De hele prullenbak zat van de een op de andere dag onder de meelmijten.

meelmijt stofmijt schimmelmijt verwijderen

Weer het schoonmaak ritueel herhaald, maar deze keer was ik beter voorbereid en had ik super handige alcohol doekjes gekocht bij Bol.com. Ik had namelijk al ondervonden dat deze keukenmijten een hekel hebben aan alcohol, en gelezen dat ze vooral gedijen bij een temperatuur boven de 22 graden en een luchtvochtigheid van 60% of hoger.

En dat kan kloppen; de vuilnisbak staat in de keuken tegen de verwarming aan, en we gooien er nog wel eens vochtige spullen in, zoals etenswaren.

Dus schoongemaakt met alcohol, omgeving en kieren gesprayd, prullenbak alleen gebruikt voor droge spullen, geventileerd en de kachel uitgezet. En nu blijven ze weg!!!! Koop eventueel een simpele goedkope hygrometer om te controleren of je onder de 60% luchtvochtigheid zit.

Meelmijt-bestrijden stappenplan

Ik zal hier nog even opsommen hoe je meelmijten voorgoed kunt verwijderen (althans bij ons werkte dit goed);

 1. Gooi het eten waar ze op zitten weg.
 2. Of zoals bij ons; leeg de vuilnisbak, gooi de vuilniszak weg en hou de nieuwe zak vrij van voedsel en vocht.
 3. Neem een doek met alcohol (Bol.com) en maak de plekken waar de beestjes zitten grondig schoon.
 4. Zet de verwarming indien mogelijk uit want boven de 22 graden vermenigvuldigen mijten zich erg snel.
 5. Zet regelmatig een raam open bij droog weer om de luchtvochtigheid laag te houden.

Nu weet je hoe je deze nare plaagdiertjes kunt verwijderen. Hier nog even een filmpje van mijn vuilnisbak onder de meelmijten;

Algemene informatie over meelmijt

Meelmijt (Acarus siro L.)
Orde: Sarcoptiformes
Familie: Acaridae

Meelmijten lijken bleke of witte stofdeeltjes. Met goeie ogen, een vergrootglas of een bril op zie je pas dat meelmijten spinachtigen zijn. Voedingsmiddelen krijgen een muffe en geur smaken niet lekker meer.

Op veel producten kun je mijten aantreffen. Meestal gaat het om een oud voorraadje levensmiddelen die al wat langer ligt. Als het ook nog eens vochtig is geworden kunnen zich grote aantallen mijten ontwikkelen. De meest voorkomende mijten in huis zijn o.a. meelmijt en de schimmelmijt.

Hoe zien ze er uit?

Meelmijten hebben een kleurloos of iets lichtbeige achtige kleur met monddelen en poten die iets donkerder zijn. Mijten hebben 4 paar poten die variëren van lichtgeel tot roodbruin van kleur. Poten en lichaam hebben lange haartjes. Meelmijten worden ongeveer 0,4 mm lang. De vrouwtjes zijn daarbij iets groter dan de mannetjes.

meelmijten meelmijt bestrijden
meelmijten bestrijden

Hoe leven mijten en hoe verloopt de ontwikkeling?

Als de omstandigheden optimaal zijn kunnen mijten enorm vermenigvuldigen. Bij een hoge temperatuur van tenminste 24°C en een luchtvochtigheid van minstens 60% is er geen houden meer aan. Om een voorbeeld te geven: bij een temperatuur van 23°C en 85% relatieve luchtvochtigheid ontwikkelen de mijten zich in 2 tot 3 weken! In het algemeen geldt hoe lager de temperatuur, hoe langzamer de ontwikkeling. Bij een luchtvochtigheid van minder dan 60% staat de ontwikkeling zelfs helemaal stil.

Mijten voeden zich voornamelijk met schimmels op levensmiddelen. De soort Tyrophagus putrescentiae ontwikkeld zich het beste in voedingsmiddelen met een hoog eiwit en vet gehalte.

Hoe weet je dat je meelmijten thuis hebt en hoe voorkom je het?

Mijten in meel zijn eenvoudig te ontdekken. Veeg een klein beetje meel bij elkaar en strijk het glad. Als het oppervlak na verloop van tijd weer ruw wordt, dan is dat een aanwijzing voor de aanwezigheid van mijten.

Bewaar etenswaren niet te lang en zet ze koel en droog weg in een goed afsluitbare verpakking. Houd ook de opslagruimte schoon en droog en zorg daarbij voor ventilatie. Verwijder etenswaren die “slecht” zijn, en zijn aangetast.

Zie je een laag stof? Iets wat lijkt op fijn houtschaafsel? Blijf dan enige tijd kijken. Zie je minuscule bewegingen dan zijn het meelmijten!

Heb je vragen of opmerkingen over het bestrijden van meelmijten? Laat het hieronder weten!

27 gedachten over “Meelmijt bestrijden”

 1. Ik heb precies dezelfde prullenbak van simplehuman en ook meelmijten. Het ontwerp van de prullenbak lijkt de beestjes in de hand te werken: overal kiertjes en holtes die je nauwelijks kunt schoonmaken, en een dubbele bodem waar je helemaal niet bijkomt.

  Beantwoorden
  • Oh erg! RVS is ook een meelmijt magneet. Wij hebben er nu al weken geen last meer van, maar we houden er goed rekening mee dat er geen vocht en voeding meer in komt. Bananenschillen, oud brood etc gaan rechtsreeks in de GFT bak. Maar in de winter dan lucht je toch minder en heb je de kachel te branden dus dan kan het maar zo weer opspelen. Succes met het bestrijden van die nare beestjes!

   Beantwoorden
 2. Hallo ik ben net terug van 10 dagen vakantie en heb meelmijten aangetroffen. Ik ben nu al 5 dagen aan het poetsen in voorraadkasten zonder resultaat (iets minder geworden) mag ik vragen welke alcohol jij hebt gebruikt? En hoe met een droog doek of theedoek? Hoop op je hulp. Groetjes uit het zuiden

  Beantwoorden
  • Hoi Truus. Sorry voor de late reactie. Wat naar dat jij ze ook hebt. De alcohol gebruik ik op RVS, maar ik weet niet of het goed werkt op hout, daar heb ik ze nooit gehad. Maar als het glad hout is dan moet dat geen probleem zijn. Meelmijten lijken te sterven van de gewone 75% alcohol hand-gel. Van die “corona” gel met een verdikkingsmiddel.

   Ik kocht het bij 123schoon.nl omdat het aan het begin van de pandemie verder nergens meer te krijgen was. Bij mijn weten kun je het nu overal weer kopen. Veel succes met de bestrijding, en als je daarna tips voor ons hebt laat het dan aub weten. Het lijkt er namelijk op dat elke ruimte en elke oppervlakte een andere aanpak nodig heeft.

   Beantwoorden
  • Hallo Truus,

   Zijn ze inmiddels weg?
   Je kan ze ook weg zuigen en als het goed is als je de bron weg hebt gehaald en alles goed droog houdt gaan ze weg ik heb ze nu voor de 2de keer helaas!

   Beantwoorden
 3. Mijten hebben ook een hekel aan zuur, azijn werkt ook erg goed tegen allerlei mijten.
  Mijn hond blijkt bij bloedonderzoek ook allergisch te zijn voor meelmijt.
  Die kan ik niet met azijn gaan behandelen of alcohol.
  Verder kan ik ze nergens in huis vinden.

  Beantwoorden
  • Hoi hoe merkte je aan je hond dat hij er niet tegen kan.
   Onze hele keuken zit er onder en we hebben een grote hoek keuken.
   Ik ben helemaal gek aan het worden.
   We hebben letterlijk al onze eten weg gegooid

   Beantwoorden
  • Hoi, het lijkt er sterk op, dat wij ook meelmijten hebben.

   We hebben allemaal jeuk, ook de katten.

   Bij het KAD spraken ze over stofluis. Is dat hetzelfde als stofmijt en meelmijt?

   Ik poets met azijn, ontsmettend iets etc. Volgens mij is de bron nog niet weg

   Zien jullie ook overal zwarte schilfertjes? Puntjes?

   Beantwoorden
 4. Sinds 10/8 bezig met bestrijden van wat waarschijnlijk meelmijt is.
  Eerst naden en kieren van kasten en lades ingespoten met gif, toch de volgende dagen steeds weer een paar exemplaren gevonden. Vooral jonkies: minieme zwarte stipjes, vergrootglas erbij.
  Steeds verder zoekend bleken ze ook in scharnieren van de ovens en achter de koelkast te zitten. Apparaten buiten opengeschroefd, ook daar, dus apparaten weggegooid.
  Daarna bleken ze in groten getale in de geleiders van de lades te zitten.
  Keuken compleet gedemonteerd, lades uitgezogen, nacht buiten laten staan, gesopt en afgespoten. Geleiders in plastic zakken buiten, ingespoten met gif.
  Zondag alle kasten met jif schoongemaakt, want overal gif.
  Alle naden van de kasten ingespoten met schoonmaakazijn. Afwachten.
  Vandaag geleiders in schoonmaakazijn, daarna afspuiten en 24 uur in de vriezer. Afwachten.
  De bron is waarschijnlijk een pak bio-quinoa geweest, het krioelde ervan.

  Beantwoorden
 5. Hoi, het lijkt er sterk op, dat wij ook meelmijten hebben.

  We hebben allemaal jeuk, ook de katten.

  Bij het KAD spraken ze over stofluis. Is dat hetzelfde als stofmijt en meelmijt?

  Ik poets met azijn, ontsmettend iets etc. Volgens mij is de bron nog niet weg

  Zien jullie ook overal zwarte schilfertjes? Puntjes?

  Beantwoorden
  • Inmiddels heb ik een meelMOT gespot…..ook vocht gemeten met hygrometer. Veel te hoog, niks van gemerkt. Inmiddels na veel onderzoek gebleken met vochtdetectie, dat er ver weg in keuken een lek in de standleiding is…dat leidt tot vocht, schimmels…waarschijnlijk de bron vd mijten en motten..in de vacht vd katten zie ik sporen. Vlooienmiddeltjes schijnen te helpen. Ikzelf allergisch ervoor. Krab me suf, ventilatieroosters dichtmaken met gaas. Daar komen ze volgens mij ook uit. Auto spuiten met vlooienmiddel en omgeving, alles in bakjes.

   Beantwoorden
 6. Ik heb alleen meelmijt in mijn voorraad meel.
  Pakken zaten in afgesloten plastic bak.
  Krijg alleen jeuk als ik er aan denk en nu ik ze gezien heb.

  Beantwoorden
  • Heb je de meel meteen weggegooid, ergens afgesloten en buitenshuis? Ook de omgeving van die bak reinigen hoor want voor je het weet zit alles onder die kleine griezels :/

   Beantwoorden
 7. Gaan ze nou ook echt dood van 80% alcohol?
  Ik ben al een week aan het sprayen er mee, maar nu ik goed oplet, lopen ze gewoon door zodra alcohol is verdampt…. duurt het langer? Alleen van direct contact met HG lijken ze te stoppen met lopen.
  Ik word er echt wanhopig van….bron is weg, er is geen voeding meer in die ruimte, maar ik kom ze op de wanden, meubilair etc tegen…. nieuwe luchtontvochter draait nu ook… Gaan ze uiteindelijk dood van <60% ? na hoe lang dan?

  Beantwoorden
  • Jammer dat het niet lukt Isabelle. Ik heb zelf alleen ervaring met het poetsen met alcohol op RVS, dan gaan de meelmijten dood. Maar als je ze overal en op elk soort stof hebt zitten dan zou ik niet weten wat je moet doen. Meelmijten gedijen bij een temperatuur boven de 22 graden en een luchtvochtigheid van 60% of hoger. Misschien kun je daar nog wat mee?

   Beantwoorden
  • Dat is wel apart Nata, nooit van gehoord. Het lijkt me gewoon een kwestie van goed afspoelen, met alcohol te lijf gaan en goed laten drogen. Ook de omgeving van het apparaat goed schoonhouden. Succes en laat het weten of het gelukt is met bestrijden!

   Beantwoorden
 8. Helaas ook hier al 2 weken last van die vieze beesten. Oorzaak was vuilniszak in een pedaalemmer niet van rvs met rvs look en plastic.. Nu helaas hele keuken vol zitten vooral op zwarte opervlaktes. Heb me alcohol doekjes besteld.. Ben al 2 weken druk met poetsen maar nog niet resultaat wat ik wil.. Vandaag zelfs al me gedroogde kruiden van het aanrecht weg kunnen gooien ze zaten in me potjes bah.

  Beantwoorden
  • Brrrr… als je de hele keuken onder de mijten hebt dan zou ik eerder kiezen voor een flinke doek gedrenkt in alcohol. Eerst zoveel mogelijk wegpoetsen, behandelen met een doek met alcohol en een tijdje droog en koel houden. Succes!!

   Beantwoorden
 9. Hoi, hier ook een invasie… de bron is mogelijk weg nu. De test met het schoteltje met meel (bloem) gedaan. Daar zag ik idd vrij snel sporen in. Betekent dat dat ze in dat product zitten? Of heb je ze dan sws in huis? Ergens? Dat krioelen (als je langer kijkt, ieh!) zie ik nu verder niet meer, nu de prullenbak en de zak weg zijn.

  Beantwoorden
 10. Ik zit ook met die beestjes. Ze zijn hardnekkig en ben er al meer dan een 3 maanden mee bezig.
  Eerst geprobeerd met Dasty ontvetter, daarna met poetsazijn 15%, ook nog isopropanol 99% alcohol, zelfs javel.
  Alles lijkt te werken totdat ze na een 2 weken terug zijn (opeens over nacht )
  Ik heb een brabantia touchbin inox met plastic deksel, en heb het hele kreng volledig gedemonteerd. Er zaten nestjes achter de handvaten. Er moet toch iets bestaan waardoor die beestjes voorgoed weg blijven?> vergif?
  Rondom de omgeving van de vuilbak zelf is niets te vinden

  Beantwoorden
  • Hoi Bart, als ze weg zijn dan goed opletten op de rest. Geen vochtige spullen in de vuilnisbak gooien, ventileren en temperatuur en luchtvochtigheid in de gaten houden. Vooral die laatste 2 zijn belangrijk. Boven de 22 graden en 60% luchtvochtigheid kunnen ze in een dag exploderen. Schaf een luchtvochtigheidsmeter (hygrometer) aan. Ze zijn niet zo duur en je ziet meteen of je goed zit. Succes!

   Beantwoorden
 11. Zo fijn, wij hebben ze dus blijkbaar ook. En ik ben bang dat ik er gisteren een paar in mijn smoothie had zitten……….

  Is dit gevaarlijk en moet ik langsgaan bij een dokter? Of kan dit niets kwaad?😅

  Beantwoorden

Plaats een reactie