Gordijnen en vitrages wassen

Deze pagina is bijgewerkt op 04/06/24 by admin

Gordijnen en vitrages wassen is geen leuk klusje maar het moet zo nu en dan gebeuren. Zo ook bij mij. Omdat het nog wel eens fout kan gaan bij het wassen heb ik hier een en ander opgeschreven, en niet in de laatste plaats voor mezelf. Heb je mooie gordijnen en vitrages hangen dan wil je ze uiteraard wel graag mooi houden. Laten we snel van start gaan, om te beginnen met gordijnen:

Controleer het labeltje

Zie je stof of vlekken op je gordijnen en wil je ze wassen? Lees dan eerst de onderhoudsinstructies of wasvoorschriften van je gordijnen en kijk of je ze überhaupt mag wassen of dat ze naar de stomerij moeten. Elke stof is anders dus er zijn geen allesomvattende regels. Gebruik hoe dan ook de tips hieronder en die van de fabrikant voor het beste resultaat!

“Droog” gordijnen wassen of dry clean

Zelfs als je gordijnen volgens het labeltje van een uitwasbare stof zijn gemaakt kunnen de voeringen en naden altijd nog in de was krimpen. Bij twijfel kun je de gordijnen het beste naar de stomerij brengen, dan weet je zeker dat het goed komt. Maar goed, je wil het zelf doen. Lees daarom verder.

Speciale gordijnstoffen niet wassen, of met de hand

Gordijnen van fluweelachtige stoffen kun je redelijk eenvoudig opfrissen zonder ze te wassen of chemisch te reinigen; borstel ze gewoon af en gebruik een in water gedrenkte uitgewrongen zeemdoek, te koop bij o.a. Bol.com. Wil je zijden gordijnen wassen met de hand? Doe dit dan met lauw of koud water en gebruik een mild vloeibaar afwasmiddel. Was zachtjes en draai of wring de stof nooit, daarmee maak je de structuur van de stof stuk.

Schade aan je gordijnen door zonlicht

Constante blootstelling aan zonlicht kan zelfs de sterkste gordijnen kwetsbaar maken. Gebruik dus bij het wassen in de wasmachine een zacht programma zoals een wolwasprogramma, koud of lauw water en niet al te veel (klein beetje) wasmiddel. Hang ze indien mogelijk daarna aan een waslijn te drogen, of gebruik de droogtrommel maar dan zonder warmte.

Vitrages wassen

Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb geholpen met je gordijnen. Lees onder dit hoofdstuk verder voor extra informatie en stapsgewijze instructies. Dan nu de vitrages.

Het is goed om regelmatig je vitrages te wassen, ook als ze er niet vies uitzien. Wacht je te lang tot ze vuil zijn dan kunnen ze namelijk onherstelbaar verkleuren. Reinig vitrages nooit te ruw. Zorg ervoor dat je maximaal de helft van je wasmachine gevuld hebt met vitrages en laat ze van te voren 5 minuten weken in koud water.

Gebruik een speciaal vitrage-wasmiddel en eventueel een drupje bleekmiddel voor een frisse witte kleur. Voer na de wasbeurt het water af en laat de machine vervolgens slechts 2 tot 3 minuten op een lage was-stand draaien.

Leg de vitrages samen met een paar handdoeken van badstof (als je die hebt) nog 2 tot 3 minuten in de droger zonder de warmtestand te gebruiken. Hang ze daarna op terwijl ze nog een beetje vochtig zijn en trek ze voorzichtig in vorm. Strijk eventueel de zomen terwijl de vitrage al hangt (even de strijkplank ernaast zetten).

Fris gewassen gordijnen en vitrages
Fris gewassen gordijnen en vitrages

Hoe hou je gordijnen en vitrages schoon?

Zijn je gordijnen of vitrages eenmaal lekker schoon dan kun je ze het beste regelmatig afstoffen met de zachte borstel. Of met een zachte bezem.

Je kunt hiervoor ook de stofzuiger gebruiken. Stel deze dan in op een lage zuigkracht zodat je de stof niet naar binnen zuigt. Je kunt ook een nylonkous over het mondstuk trekken en vastzetten met elastiek.

Kun je de gordijnen eenvoudig van de rails halen, lucht ze dan af en toe buiten aan een waslijn of doe ze in de wasdroger (koud drogen).

Stapsgewijs gordijnen wassen en verzorgen

  • Meet gordijnen voor het wassen voor het geval je ze weer in vorm moet trekken. Zorg hierbij dat je de haken en eventuele gewichten verwijdert en de banden losmaakt zodat ze plat liggen.
  • Voordat je de gordijnen gaat wassen stof je ze af door ze in de droger te doen op een koud programma. Of schud ze uit, leg ze op je bed en stof ze af met de zachte borstel.
  • Overlaad de wasmachine niet en onthoud dat gordijnen veel zwaarder worden als ze nat zijn.
  • Als je gordijnen met de hand wast, wrijf of wring dan niet; roer ze zachtjes door het wasmiddel.
  • Droog je gordijnen over twee lijnen zodat de natte gedeelten elkaar niet raken.
  • Strijk (met vocht) langs de verticale lengte aan de kant die naar het raam hangt, dus niet zichtbaar is. Als delen van de stof al zijn opgedroogd, bevochtig dan het hele gordijn opnieuw.
  • Rek de naden voorzichtig uit tijdens het strijken om te voorkomen dat ze gaan rimpelen, en spreid de gordijnen vervolgens uit op een schoon oppervlak zoals je bed, en trek ze op de juiste maat.
  • Wanneer de gordijnen droog zijn, plaats je de haken en gewichten opnieuw en trek je aan de tape om de juiste breedte te krijgen.
  • Je zou een stap kunnen besparen door je gordijnen op te hangen en vervolgens een handstomer of een gewoon stoomstrijkijzer te gebruiken om ze glad te strijken.
  • Het opnieuw ophangen van de gordijnen gaat het gemakkelijkst met z’n tweeën. De een staat op een ladder om de gordijnen op te hangen en de ander ander staat eronder om ervoor te zorgen dat de gordijnen de vloer niet raken.

Zo dat was het. Heb jij nog tips voor het wassen van gordijnen en vitrages dan lees ik dat graag! Veel succes!
Plaats een reactie