Gordijnen wassen

Gordijnen wassen is geen leuk klusje, maar het moet zo nu en dan gebeuren. Zo ook bij mij. Omdat het nog wel eens fout kan gaan bij het wassen van de gordijnen heb ik hier een en ander opgeschreven, en niet in de laatste plaats voor mezelf.

Controleer bij gordijnen wassen altijd eerst het labeltje, en behandel ze met zorg.

Hoe je de gordijnen wast

Is het je opgevallen dat er zich de afgelopen maanden stof op je gordijnen heeft verzameld? Lees dan eerst de onderhoudsinstructies of wasvoorschriften van je gordijnen en kijk of je ze überhaupt mag wassen of dat ze naar de stomerij moeten. Gebruik hoe dan ook in beide gevallen deze tips voor het schoonmaken of wassen van gordijnen of vitrages.

“Droog” gordijnen wassen of dry clean

Zelfs als je gordijnen of overige raambekleding van een uitwasbare stof zijn gemaakt, kunnen de voeringen en naden in de was krimpen. Speel op safe en kies bij twijfel altijd voor de stomerij.

Speciale gordijnstoffen wassen

Fluwelen gordijnen kun je opfrissen zonder ze te wassen of chemisch te reinigen; borstel ze gewoon af en toe met een in water gedrenkte uitgewrongen zeemdoek. Zijden gordijnen wassen met de hand? Doe dit dan met lauw of koud water en gebruik een mild vloeibaar afwasmiddel. Was zachtjes en draai of wring de stof nooit.

Schade aan je gordijnen door zonlicht

Constante blootstelling aan zonlicht kan zelfs de sterkste gordijnstoffen kwetsbaar maken. Gebruik dus bij het machinaal gordijnen wassen een zacht programma zoals een wolwasprogramma, koud of lauw water en een klein beetje wasmiddel. Hang ze indien mogelijk aan een waslijn om te drogen, of gebruik de wasdroger maar dan zonder warmte.

Vitrages wassen

Vitrages wassen doe je het liefste met enige regelmaat, zelfs als ze er niet vies uitzien. Tegen de tijd dat er vuil opkomt kunnen ze namelijk permanent verkleuren. Reinig deze kwetsbare stoffen voorzichtig. Zorg ervoor dat ze niet meer dan de helft van de machine vullen en laat ze 5 minuten weken in koud water. Gebruik een daarvoor bestemd wasmiddel en eventueel een bleekmiddel. Gebruik de spoelknop om het water af te voeren en laat de machine vervolgens slechts 2 tot 3 minuten op een zachte was-stand draaien.

Leg de vitrages samen met een paar badstofhanddoeken nog 2 tot 3 minuten in de droger zonder warmte. Hang ze daarna op terwijl ze nog een beetje vochtig zijn en trek ze in de vorm. Strijk eventueel de zomen terwijl de vitrage al hangt (even de strijkplank ernaast zetten).

Fris gewassen gordijnen en vitrages
Fris gewassen gordijnen en vitrages

Schoonhouden van gordijnen en vitrages na het wassen

Na het grondige reinigen kun je het beste de gordijnen regelmatig afstoffen met de zachte borstel (van bijvoorbeeld je stofzuiger), of met een zachte bezem met lange steel met zachte synthetische vezels.

Als je een stofzuiger gebruikt, stel deze dan in op een lage zuigkracht zodat je de stof niet in het mondstuk trekt. Je kunt ook een oude nylon kous over het mondstuk trekken en vastzetten met elastiek.




Als je de gordijnen relatief eenvoudig van de rails kunt halen en weer ophangen, lucht ze dan af en toe buiten aan een waslijn of doe ze in een wasdroger (koud drogen).

Stapsgewijs gordijnen wassen en verzorgen

  • Meet gordijnen voor het wassen voor het geval je ze weer in vorm moet rekken. Zorg ervoor dat je de haken en eventuele gewichten verwijdert en de banden losmaakt zodat ze plat liggen.
  • Voordat je de gordijnen gaat wassen stof je ze af door ze in de droger te doen die is ingesteld op de niet-verwarmende cyclus, of schud ze uit, leg ze op een bed en stof ze af met de zachte borstel.
  • Overlaad de wasmachine niet en onthoud dat gordijnen veel zwaarder worden als ze nat zijn.
  • Als je de stof met de hand wast, wrijf of wring dan niet over de stof; roer het zachtjes door het wasmiddel.
  • Probeer gordijnen over twee parallelle lijnen te drogen, zodat natte oppervlakken elkaar niet raken.
  • Strijk met vocht langs de verticale lengte aan de kant die niet zichtbaar is. Als delen van de stof al zijn opgedroogd, bevochtig dan het hele gordijn opnieuw.
  • Rek de naden voorzichtig uit tijdens het strijken om te voorkomen dat ze gaan rimpelen, spreid de gordijnen vervolgens uit op een schoon oppervlak, zoals een bed, en trek ze op de juiste maat.
  • Wanneer de gordijnen droog zijn, plaats je haken en gewichten opnieuw en trek je aan de tape om de juiste breedte te krijgen.
  • Je zou een stap kunnen besparen door je gordijnen op te hangen en vervolgens een handstomer of een gewoon stoomstrijkijzer te gebruiken om ze glad te strijken.
  • Het opnieuw ophangen van de gordijnen gaat het gemakkelijkst met z’n tweeën. De een staat op een ladder om de gordijnen op te hangen en de ander ander staat eronder om ervoor te zorgen dat de gordijnen niet over de vloer slepen.

Zo dat was het. Heb jij nog tips voor het reinigen van gordijnen laat het dan hieronder weten! Veel succes!

Plaats een reactie