Gallery wall met foto’s

“Het stappenplan voor het creëren van de perfecte gallery wall!”

De populaire gallery walls heb je vast al eens voorbij zien komen op Pinterest of Instagram. Maar voor het geval je nog niet weet wat een gallery wall is, leggen we het graag even in het kort voor je uit. Gallery walls zijn een collectie van fotolijsten die je gezamenlijk op één muur hangt.

Dit kan bijvoorbeeld netjes naast elkaar, maar ook boven en onder elkaar. Hierdoor ontstaat het gevoel van een kunstgalerij bij jou thuis. Gallery walls kunnen je interieur nét dat beetje extra geven, maar dan is het natuurlijk wel belangrijk om het goed te doen. Een té kleine of ongeorganiseerde gallery wall kan je interieur namelijk juist rommelig laten voelen.

Om dit te voorkomen, lees je in dit artikel precies hoe jij een Pinterest-waardige gallery wall kunt samenstellen.

Ook interessant: 

Waar plaats je de gallery wall?

Als eerste is het belangrijk om de plek van de gallery wall te bepalen. Misschien heb je al een bepaalde muur op het oog: dan kun je deze stap overslaan. Weet je nog niet goed waar je jouw gallery wall wilt plaatsen? Dan is het belangrijk om daar goed over na te denken. Bedenk eerst hoeveel ruimte je ongeveer wilt opvullen met fotolijstjes.

Sommige mensen kiezen ervoor om een hele grote muur te bedekken in lijsten, maar je kunt ook een klein stukje of een kleine muur gebruiken. Houdt hierbij rekening met de rest van je interieur, en kies voor een plek waar de gallery wall goed zal opvallen. Denk bijvoorbeeld aan de huiskamer, eetkamer of de hal.

Kunst, afbeeldingen en foto’s uitkiezen

Wanneer je eenmaal hebt besloten waar je de gallery wall wilt plaatsen, kun je aan de slag met het uitkiezen van de kunst. Het is belangrijk om één of meerdere eyecatchers in jouw gallery wall te stoppen. Hier kun je vervolgens de rest van de foto’s en de illustraties op afstemmen.

Een eyecatcher moet voldoen aan de volgende criteria: het moet een opvallend uiterlijk hebben en groter zijn dan de andere kunst aan de muur.

Leuke collectie foto's op de muur
Leuke collectie foto’s op de muur

Voor de meeste mensen is de eyecatcher het kunststuk waardoor je in eerste instantie aan een gallery wall moest denken. Heb je jouw eyecatchers gevonden? Dan kun je nu op zoek naar andere foto’s die hierbij passen! Schroom overigens niet om ook illustraties, briefkaarten of posters toe te voegen aan je gallery wall. Juist door af te wisselen, creëer je een interessante muur om naar te kijken.

Welke gallery wall lijsten?

Zodra je de kunst hebt gevonden, is het belangrijk om mooie lijsten uit te zoeken. Let goed op, en ga pas lijsten uitkiezen wanneer je zeker bent van alle kunstwerken. Je wilt immers de kunstwerken graag plaatsen in bijpassende lijsten. Daarvoor is het belangrijk om de exacte maten van de kunst te weten. Op deze manier kun je vervelende miskopen voorkomen.

Het lijkt misschien een goed idee om alle lijsten in één kleur te kopen, maar het is juist leuk als je lijsten allemaal verschillend zijn. Houdt je daarom niet in om te variëren in groottes, kleuren en diktes. Door deze variatie ontstaat een leuk 3D effect, die ervoor zorgt dat de muur veel meer opvalt.

Deze prachtige collectie wissellijsten te koop bij Bol.com:

Maak een compositie op de vloer

Let op! Nu je alle kunstwerken hebt ingelijst, wil je natuurlijk direct beginnen met ophangen. Doe dit vooral niet! Het creëren van de perfecte gallery wall kost namelijk tijd, en het is belangrijk om hier goed over na te denken. Begin daarom niet meteen met het ophangen van de lijsten, maar probeer het geheel eerst uit op de vloer.

Dit doe je door de fotolijstjes in een bepaalde compositie neer te leggen. Je zult al snel merken hoeveel verschillende composities je kunt maken. Soms werkt het om de fotolijsten enkele dagen op de grond te laten liggen, zodat je ondertussen nog kunt schuiven.

Vergeet ook vooral niet om aanpassingen uit te proberen in bijvoorbeeld de afstand tussen de fotolijsten. Het is namelijk belangrijk om alle afstanden gelijk te houden, zodat jouw gallery wall er consistent uitziet. Wanneer je met verschillende afstanden werkt, kan de gallery wall er al snel rommelig uit gaan zien.

Bekijk daarom op de grond al wat jij de mooiste afstand vindt. Veel of weinig ruimte tussen de fotolijsten? Over het algemeen wordt een minimum van 2 centimeter, en een maximum van 5 centimeter aangeraden.

Hang alle fotolijsten op

Nu is het eindelijk zover! Na het treffen van zoveel voorbereiding, ben je nu eindelijk klaar om alle fotolijsten op te hangen. Begin met het aftekenen van de plekken op de muur. Het is slim om te beginnen met de plek waar jouw eyecatcher moet komen te hangen, en hier vervolgens omheen te werken.

Hier een leerzame video over de do’s en don’ts van het maken van een foto collage of gallery wall.

Begin vooral niet aan de buitenkant van je gallery wall! Dan kun je namelijk in de knoop komen wanneer de maten niet precies kloppen. Om problemen te voorkomen werk je van binnen naar buiten. Hulpmiddelen zoals maatlinten, potloden en een waterpas kunnen je helpen met het uitmeten en ophangen van de kunst op de muur, zodat jouw gallery wall er perfect uitziet!

Linkpartner: https://huisinrichting.jouwpagina.nl/

Heb je zelf een gallery wall thuis? En staat hij openbaar te pronken op bijvoorbeeld Pinterest? Laat het ons weten!

Leuk bericht? Geef je beoordeling!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Plaats een reactie