Zo kies jij de perfecte witte kleur voor jouw muren

Deze pagina is bijgewerkt op 18/04/22 by admin

Wit is zonder twijfel één van de meest populaire basiskleuren in een interieur. Niet voor niets kiezen nog altijd veel mensen ervoor om hun muren wit te verven. De populariteit van wittinten is onder andere te danken aan de frisse sfeer, en het gemak waarop wit kan worden gecombineerd met vrijwel alle andere kleuren.

Gerelateerd:

Toch is het uitzoeken van een witte verfkleur lang niet zo gemakkelijk als het misschien lijkt. Er zijn namelijk een heleboel verschillende wittinten op de markt, zoals;

  1. roomwit
  2. grijswit
  3. zuiver wit

Nu denk je misschien: hoeveel verschil kan er nou helemaal zijn? Maar vergis je daar vooral niet in! Iedere tint wit heeft zijn eigen kleur, en dat betekent dat je goed moet onderzoeken welke kleur je nou precies wilt.

Om je een beetje op weg te helpen lees je in dit artikel alles over het uitzoeken van de perfecte witte kleur voor jouw muren.

Een warme of koele ondertoon

Het eerste dat je moet weten bij het uitzoeken van een witte kleur is waar de verschillen nou precies zitten. Om de perfecte witte kleur te kiezen is het namelijk belangrijk dat je weet waar je naar moet kijken. Begin met de ondertoon van de kleur. Iedere witte tint heeft namelijk een andere kleur ondertoon. Bij wit kun je onderscheid maken tussen blauwe en gele ondertonen. Voordat je tot een aankoop overgaat is het dus belangrijk om te kiezen welke ondertoon het beste bij jou en jouw interieur past.

1. Witte verf met blauwe ondertoon 
Een blauwe ondertoon wordt ook wel een koele ondertoon genoemd. Deze ondertoon zorgt ervoor dat de witte kleur vooral rust uitstraalt en een frisse sfeer aan de muren geeft. Deze koele ondertoon is prachtig in combinatie met stoere interieurs en materialen zoals beton en metaal. Sneeuwwit is het beste voorbeeld van een koele witte tint.

2. Witte verf met gele ondertoon
Een gele ondertoon wordt ook wel een warme ondertoon genoemd. Door de gele ondertoon wordt de witte kleur namelijk warmer. Hierdoor wordt de kleur soms ook aangezien voor beige of lichtgeel. Kies vooral voor een warme kleur wanneer je andere warme kleuren in je interieur wil laten terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan felle kleuren zoals rood, bruin of groen.

Glanzend wit of mat wit

Naast de koele of warme ondertonen is er nog een belangrijk punt om rekening mee te houden voordat je jouw witte kleur gaat uitzoeken. Er wordt namelijk ook nog onderscheid gemaakt tussen glanzende verf en matte verf. Over het algemeen geldt de regel dat matte verf beter is voor interieurs. Dit komt onder andere omdat glanzende verf meer reflecties geeft door lichtinval. Deze reflecties zouden vervelend kunnen zijn wanneer je bijvoorbeeld televisie wilt kijken.

Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, zodat je vervelende miskopen kunt voorkomen. Check dus altijd op de verfdoos of het een
glanzende of matte verf betreft. Wil je graag een diep contrast aanbrengen in je woning? Dan kan je ervoor kiezen om de muren in een matte kleur te verven, en de kozijnen in een witte kleur met zijdeglans afwerking. Zo creëer je meer diepte in een ruimte en zorg je ervoor dat de kamer optisch groter lijkt.

Witte verf kiezen voor je muur
Witte verf kiezen voor je muur

Haal verschillende testers in huis

Voor het vinden van de perfecte kleur is het belangrijk om de wittinten goed uit te testen. Alleen een kijkje in de winkel is hiervoor vaak niet voldoende. Gelukkig zijn er veel verschillende mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld papieren verfstaaltjes halen bij de meeste doe-het-zelfwinkels. Sommige verfmerken hebben ook kleine verftesters. Deze testers kun je (voor een paar euro) kopen, en kun je direct uitproberen op de muur. Let wel op, want de verf van deze testers kun je niet meer van de muur afhalen.

Het is dus belangrijk om deze testers alleen uit te proberen op muren die je sowieso wilt overschilderen. Schroom vooral niet om meerdere testers in huis te halen, bijvoorbeeld van Wijzonol. Neem van alle kleuren die je mooi vindt een proefstaaltje mee, zodat je de kleuren goed met elkaar kunt vergelijken en uitgebreid kunt testen.

Test de wittinten met verschillende soorten licht

Voordat je jouw muren schildert wil je natuurlijk weten hoe de kleur reageert op verschillende soorten licht. Een witte kleur lijkt namelijk vaak van kleur te veranderen wanneer hij wordt blootgesteld aan bijvoorbeeld zon- of kaarslicht. Hoe de kleur reageert op licht is volledig afhankelijk van de ondertoon én jouw woning.

Bij veel zonlicht zal de witte kleur lichter ogen dan bij licht van een halogeenlamp. Om jouw kleuren te testen is het belangrijk om de papieren proefstaaltjes op de muur te plakken. Laat deze vervolgens meerdere dagen hangen en kijk regelmatig naar hoe het licht verandert.

Test de wittinten met behang, verf en vloerbekleding

Voordat je jouw definitieve keuze maakt, is het belangrijk dat je de verschillende tinten wit ook hebt getest in combinatie met de andere kleuren in je interieur. Denk hierbij niet alleen aan de meubels, maar ook aan andere verfkleuren op de muur en zelfs de kleur van de vloer.

Wit is een basiskleur, wat betekent dat wit vrijwel met iedere kleur te combineren valt, maar je zal toch wel degelijk verschil zien. Ook dit is voornamelijk te danken aan de ondertonen. Om vervelende miskopen te voorkomen is het daarom belangrijk om de proefstaaltjes tegen het behang en de vloer aan te houden om te zien of het goed bij elkaar past.

welke kleur wit kiezen voor je muren
welke kleur wit kiezen voor je muren

Vraag om professioneel advies

Weet je zelf écht niet welke kleur je moet kiezen? Schroom dan vooral niet om professioneel advies te vragen. Dit kun je doen door een professionele interieurstylist in te schakelen, maar je kunt natuurlijk ook een medewerker van de doe-het-zelfwinkel aanspreken. Zij werken immers dagelijks met de verfkleuren en weten goed welke kleuren de bestsellers zijn.

Om vervelende miscommunicaties te voorkomen is het wel belangrijk dat je eerst alle bovenstaande tips zelf uitvoert. Hierdoor weet je precies waar je naar op zoek bent, en kun je de medewerker al jouw wensen en eisen duidelijk uitleggen. Dit scheelt jullie niet alleen veel tijd, maar zal de kans op het vinden van de perfecte witte kleur ook verhogen.

Heb jij al een mooie witte kleur uitgekozen? Laat het hieronder weten!Plaats een reactie