De trap schilderen

Deze pagina “trap schilderen” bevat producten die wij gebruikt hebben. Dit hoeft niet speciaal jouw keuze te zijn, maar koop je het via de link dan krijg ik een klein bedrag vergoed. Zo kan ik deze website online houden.

Onze trap was oud en versleten. Dit heeft lang zijn charmes gehad, en kon ook prima onder het mom industrieel/ brocante/ vintage. Maar we waren het zat. Als het alleen de trap was geweest dan was dit nog geen probleem, maar de laatste keer dat de muren er omheen een kwast hebben gezien is ook alweer een jaar of 6 geleden.

Het leek een beetje een verouderd rommeltje. Vandaar dat mijn man en ik de trap hebben geschilderd.

Trap schilderen of traprenovatie?

Voordat de trap geschilderd was hebben we eerst op het internet gezocht naar het laten renoveren van de trap. Dus niet speciaal renoveren door de trap te verven, maar bijvoorbeeld stofferen of de trap voorzien van overzet traptreden was zeker ook een optie. De meest mooie plaatjes kwamen tevoorschijn van gerenoveerde en geschilderde trappen, met daarbij beloftes met teksten als “in 1 dag gerenoveerd” en “de goedkoopste traprenovatie” etc.

Kijk je verder dan zie je dat je al snel duizenden euro’s kwijt bent. Mooi hoor, maar wij hebben het er niet voor over. Dus zijn we gaan kijken op o.a. Pinterest naar doe-het-zelf traprenovatie, trap zelf schilderen en dat soort termen. Er kwamen leuke tutorials voorbij over het zelf schilderen van je trap waar we veel van hebben opgestoken. Zelf doen is toch altijd nog de beste les is achteraf gebleken.

Voorwerk trapverf aanbrengen; schuren en plamuren

Omdat de trap vrij zwaar belast wordt en ook al oud is moest er, voordat we de trap gingen schilderen, een en ander aan voorwerk gedaan worden. Gelukkig zat er geen beschadigde verflaag op en ook geen tapijt of lijmresten. Lijm en verf verwijderen is nogal een klus. Zoals je kunt zien op de foto konden we werken met redelijk onbehandeld hout.

trap schilderen
De “oude” trap

Het eerste wat we deden was het schuren van de oneffenheden op voornamelijk de traptreden. Speciaal voor de gelegenheid hebben we een Bosch EasySander 12 schuurmachine gekocht. Wat een topper! Een heerlijke schuurmachine om mee te werken als voorwerk bij het trap verven. We gingen de ergste oneffenheden te lijf met middel grof schuurpapier korrel 120, de minder aangedane stukken met korrel 180.

De trap schilderen zonder primer

Omdat de trap al eens eerder geverfd was, en de ondergrond er over het algemeen nog redelijk netjes uitzag vonden we het niet nodig om een speciale (en dure) primer te gebruiken. Opschuren en de scheuren en gaten in het houtwerk en voornamelijk de traptreden plamuren was voldoende. Daarnaast hebben we speciale trapverf besteld bij flexa.nl die snel droogt en erg hard wordt.

De plekken waar de roller niet gebruikt kon worden hebben we geschilderd met een kwast, de rest met een fijn rollertje met zo’n harig vachtje. Een viltroller of lakviltroller noemen ze dat. Ook deze hebben we online gekocht.

Resultaat; onze nieuw geverfde trap!

Zie hier het resultaat van onze vers gelakte trap. We zijn er erg blij mee. Op de foto lijk de trap een iets grijze tint verf te hebben, wat ook de bedoeling is. In het echt is hij helaas net iets te blauw. Let er dus op als je online verf aanschaft dat je de juiste kleur hebt. Door de verschillen in schermen verkijk je je er al snel op!

De geschilderde trap
De geschilderde trap

Nog even alles op een rijtje:

 1. Verwijder eerst alle meubels en decoratie uit de ruimte waar de trap zich bevindt.
 2. Maak de trap schoon met een stofzuiger of een borstel om stof en vuil te verwijderen.
 3. Repareer eventuele beschadigingen aan de trap, zoals scheuren of losse treden.
 4. Breng indien nodig een primer aan op de trap om de verf beter te laten hechten.
 5. Kies de juiste verf voor de trap. Er zijn specifieke trapverven beschikbaar die slipbestendig zijn en bestand zijn tegen veelvuldig gebruik.
 6. Breng de verf aan met een roller of een kwast, beginnend bij de bovenste trede. Laat elke laag drogen voordat u een volgende laag aanbrengt.
 7. Laat de trap volledig drogen voordat u de meubels en decoratie terugplaatst.

Heb je nog tips of vragen? Laat het hieronder weten!
Leuk bericht? Geef je beoordeling!
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

2 gedachten over “De trap schilderen”

  • Hoi Lou,

   De trapverf hebben we gekocht bij flexa.nl zie ik nu pas. Ik dacht bij verf.nu, maar dat heb ik aangepast in het artikel. Bij de bestelling staat geen kleurnummer of ral code, maar dit:

   Mooi Makkelijk Vloeren Trappen
   Aantal: 2
   Kleur: Vol Oceaan – Mengkleuren Collectie
   Prijs: €64,98

   Beantwoorden

Plaats een reactie