Trap verven

Onze trap was oud en versleten. Dit heeft lang zijn charmes gehad, en kon ook prima onder het mom industrieel/ brocante/ vintage. Maar we waren het zat. Als het alleen de trap was geweest dan was dit nog geen probleem, maar de laatste keer dat de muren er omheen een kwast hebben gezien is ook alweer een jaar of 6 geleden.

Het leek een beetje een verouderd rommeltje. Vandaar dat mijn man en ik de trap hebben geschilderd.

Trap verven of traprenovatie?

Voordat de trap geschilderd was hebben we eerst op het internet gezocht naar het laten renoveren van de trap. Dus niet speciaal renoveren door de trap te verven, maar bijvoorbeeld stofferen of de trap voorzien van overzet traptreden was zeker ook een optie. De meest mooie plaatjes kwamen tevoorschijn van gerenoveerde en geschilderde trappen, met daarbij beloftes met teksten als “in 1 dag gerenoveerd” en “de goedkoopste traprenovatie” etc.

Kijk je verder dan zie je dat je al snel duizenden euro’s kwijt bent. Mooi hoor, maar wij hebben het er niet voor over. Dus zijn gaan kijken op o.a. Pinterest naar doe-het-zelf traprenovatie en dat soort termen. Er kwamen leuke tutorials voorbij over het zelf verven van je trap waar we veel van hebben opgestoken.

Voorwerk trap verven; schuren en plamuren

Omdat de trap vrij zwaar belast wordt en ook al oud is moest er, voordat we de trap gingen verven, een en ander aan voorwerk gedaan worden. Gelukkig zat er geen beschadigde verflaag op en ook geen tapijt of lijmresten. Zoals je kunt zien op de foto konden we werken met redelijk onbehandeld hout.

trap verven
De “oude” trap

Het eerste wat we deden was het schuren van de oneffenheden. Speciaal voor de gelegenheid hebben we een Bosch EasySander 12 schuurmachine gekocht. Wat een topper! Een heerlijke schuurmachine om mee te werken. We gingen de ergste oneffenheden te lijf met middel grof schuurpapier korrel 120, de minder aangedane stukken met korrel 180.

Trap schilderen zonder primer

Omdat de trap al eens eerder geschilderd was, en de ondergrond er over het algemeen nog redelijk netjes uitzag vonden we het niet nodig om een speciale (en kostbare) primer  te gebruiken. Opschuren en de scheuren en gaten in het houtwerk plamuren was voldoende. Daarnaast hebben we speciale trapverf besteld bij verf.nu die snel droogt en erg hard wordt.

De plekken waar de roller niet gebruikt kon worden hebben we geschilderd met een kwast, de rest met een fijn rollertje met zo’n harig vachtje. Een viltroller of lakviltroller noemen ze dat. Ook deze hebben we online gekocht.

Resultaat; onze nieuw geverfde trap!

Zie hier het resultaat van onze vers geverfde trap. We zijn er erg blij mee. Op de foto lijk de trap een iets grijze tint verf te hebben, wat ook de bedoeling is. In het echt is hij helaas net iets te blauw. Let er dus op als je online verf aanschaft dat je de juiste kleur hebt. Door de verschillen in schermen verkijk je je er al snel op.

De geschilderde trap
De geschilderde trapPlaats een reactie