Hond adopteren uit het buitenland (onze ervaringen)

Hierbij onze ervaringen met een stichting die honden aanbiedt uit het buitenland. Ze zullen het allemaal wel goed bedoelen en misschien is het slechts een kink in de communicatie-kabel, maar wij hebben veel onvoorziene kosten moeten maken. Woorden zoals “medisch onderzocht” en “nazorg” blijken achteraf niets voor te stellen.

Vanwege een reeds afgeronde rechtszaak met deze stichting mogen wij de naam niet noemen.

Hond uit het buitenland adopteren

Dit verhaal over onze adoptie ervaringen speelt zich af tussen 2016 en 2019. Vanwege gerechtelijke afspraken is de naam van de betreffende hondenadoptie stichting achterwege gelaten.

Begin 2016 vonden wij op de site van een dierenhulp stichting enkele leuke honden uit het buitenland. Na wat te hebben rondgesnuffeld kwamen we uit op een hond die we na adoptie uit Griekenland inmiddels Basje noemen. Een op een (na wat speurwerk) Griffon Fauve de Bretagne of Podenco lijkende hond van 4 maanden oud. Hij was samen met zijn dode broertjes en zusjes gevonden langs de kant van de weg op een Grieks eiland, en vanuit daar de opvang gegaan.

Na wat over en weer gebeld te hebben kwam mevrouw B. langs die de dierenhulp stichting vertegenwoordigd. Ze is vrijwilliger en heeft veel ervaring met het adopteren van honden uit het buitenland. Gekeken werd naar onze kennis op het gebied van honden en de omgeving waar het dier terecht komt. Mede door deze handelswijze en het lage bedrag voor adoptie – financieel gewin leek niet aan de orde – besloten we met deze stichting die hulp biedt aan zwerfhonden in zee te gaan.

Jammer genoeg kregen we slechts een 3-tal foto’s van het adoptiehondje te zien en een video was niet mogelijk.

hond adopteren buitenland
Onze hond Bas van een dierenhulp-stichting

Puppy ophalen van Schiphol

Na goedkeuring van onze situatie werd de hond op transport gezet vanuit Griekenland, en konden we het dier na enige tijd afhalen op Schiphol. De trip was een leuke ervaring voor ons gezin. Een familie-uitje. Na het tekenen van de adoptiepapieren waren we erg blij het hondje in ontvangst te kunnen nemen.
Wat ons echter meteen opviel is dat de hond een slechte gang had; hij had kromme achterpootjes, vreemd uitziende knieën zonder haar en liep niet soepel. Omdat de stichting ons vertelde dat het dier medisch onderzocht was door een plaatselijke dierenarts, dachten we dat de afwijkende pas van de hond kwam door de lange reis vanuit Griekenland.

Hij kwam immers aan vanuit het vliegtuig in een bench met niet al te veel bewegingsruimte. Helaas bleek het niet aan de reis te liggen maar was er wel degelijk een medische oorzaak.

Naar huis

Vanaf Schiphol zijn we met de hond inclusief de adoptiepapieren weer naar huis gereden. Dat ging prima. Basje had erge honger en dorst maar daar hadden we al rekening mee gehouden door brokjes en water mee te nemen.

Thuisgekomen was Bas een klein beetje angstig maar zeker niet overdreven. Hij moest natuurlijk even wennen aan de nieuwe omgeving. Maar snel was hij het baasje en voelde zich vrij genoeg om van alles te ondernemen.

We hadden hem snel zindelijk; slechts 1 plasje in huis gedaan, daarna nooit meer.

Patellaluxatie – knieschijven zitten verkeerd

De hond was onderzocht door een dierenarts in Griekenland maar we wilden Bas toch even laten checken door onze eigen dierenarts. We moesten er ook toch naar toe vanwege de door de dierenhulp stichting verplichte castratie. De dierenarts zag meteen dat het fout was met zijn achterpoten; ernstige patellaluxatie. Ofwel beide knieschijven liggen naast het bot en de beentjes zijn vergroeid. De oplossing? Uitgebreide botchirurgie; de anatomische afwijkingen is van dien aard dat complete stands-correcties nodig zijn.

2 x € 1500,- euro en 2 x 6 weken volledige “hokrust”. Een jonge hond 3 maanden in een hok stoppen, zie je het voor je?

We zijn inmiddels zo gehecht aan onze lieve Bas dat we alles zullen doen om hem een goed leven te geven.

Hij liep vanaf het begin al als een konijn (Charlie Chaplin loopje noemde we het) dus bij elk “medisch onderzoek” zouden alarmbellen moeten gaan rinkelen. Dit vindt de dierenarts in Kampen en de patella luxatie specialist in Steenwijk ook, en een medewerker – onze eerste contactpersoon – van de stichting is het er ook mee eens.

Een afwijking bij het hondje die bij elk medisch onderzoek meteen aan het licht had moeten komen. Elke dierenarts met ook maar de geringste kennis zou dit meteen opvallen vertelde onze dierenarts in Kampen en later Steenwijk.

Aarde aan de stichting!

Onze contactpersoon heeft na aanleiding van ons verhaal contact gezocht met de eerstverantwoordelijke van de stichting. We zijn inmiddels 6 weken en een aantal telefoontjes en e-mails verder maar we horen niks van de verantwoordelijke persoon/ personen.

Ondertussen zijn we ons aan het voorbereiden op de operaties. Vanwege de te verwachten artrose kunnen we dit niet te lang uitstellen.

Als er nieuws is over Bas dan zullen we dit bericht verder aanvullen. Hieronder nog enkele afbeeldingen van ons lieve hondje.

Hond adopteren buitenland
Hond adopteren buitenland
Onze dochter met ons jonge adoptiehondje
Onze dochter met ons jonge adoptiehondje

In dit filmpje zie je goed zijn naar buiten staande achterpootjes, omdat zijn knieschijven aan de binnenkant naast het bot liggen.

Update 1: bij de dierenarts

Nog steeds niks vernomen van de dierenhulp stichting. Ondertussen hebben we een en ander uitgezocht met betrekking tot is nieuwe huisgenootje zijn operatie en zijn uitgekomen bij Dierenkliniek Steenwijk. Dierenarts Tobias van der Vlerk is gespecialiseerd in honden met patellaluxatie. Hij heeft ons te woord gestaan en helder geïnformeerd over de procedure en de revalidatie. Onze dierenarts in Kampen is niet gespecialiseerd in dergelijke ingrepen, vandaar dat we verder gezocht hebben. Dit was ook op advies van de Kamper dierenarts.

Bas zijn eerste patellaluxatie operatie staat gepland.

Update 2: de knieoperatie

Nog steeds niks vernomen van de leidinggevenden van de stichting. Bas is inmiddels geopereerd aan zijn linker achterpoot. De operatie is nog zwaarder gebleken dan gedacht maar deze is uiteindelijk goed verlopen. Nu een revalidatieproces van 4 maanden. Over 3 weken controle.

Contactpersonen

Vanwege de gang van zaken is onze contactpersoon gestopt met werken voor de stichting. Namens de stichting heeft ze ons verteld dat we een gezonde hond zouden krijgen. Nu anders blijkt, en het contact met de stichting zeer moeizaam verloopt, heeft mevrouw B. besloten te stoppen met de begeleiding en opvang van honden. Een vervangende contactpersoon hebben we niet gekregen.

Na een aantal telefoontjes en emails naar de algemene contactinformatie van de stichting hebben we nu summier contact met mevrouw de L. De antwoorden op emailberichten die we van deze mevrouw krijgen scheppen geen duidelijkheid. Geen enkel woord van medeleven en vragen worden niet duidelijk beantwoord.

Hond adopteren buitenland - patellaluxatie

Hond adopteren buitenland - patellaluxatie

Hond adopteren buitenland - patellaluxatie

 

Update 3: controle eerste operatie

Gisteren voor controle geweest bij Tobias van Dierenkliniek Steenwijk. Het herstel van zijn geopereerde pootje loopt op schema. Nu is het een kwestie van aansterken en fysiotherapie.

Vanaf nu mag en moet er langer gewandeld worden, en over een maand is er geen beperking meer qua wandeltijd. Wel opletten de komende 3 maanden dat onze hond de poot niet teveel belast met spelen en springen.

Hond adopteren buitenland - patellaluxatie

Update 4: fysiotherapie
Het haar op zijn geopereerde poot begin nu flink te groeien. Ook beweegt hij zich beduidend beter. De knie is nog niet helemaal soepel, maar met fysiotherapie moet dat goed komen. Hier een recent filmpje waar Bas wandelt met onze dochter.

Update 5: hond loopt slecht

Kleine terugslag; Bas loopt ineens erg slecht. De dierenarts denkt na het zien van onderstaand filmpje aan een gescheurde meniscus of gescheurd bindweefsel. Hij (Tobias) wil hem zien. Dus weer een tripje Kampen – Steenwijk maar we hebben het er graag voor over.

Aangekomen bij de dierenkliniek werden we meteen geholpen. Na onderzoek bleek het slechts te gaan om een milde spier verrekking, of iets wat daar op lijkt. Het is in ieder geval niks ernstigs. Gelukkig hebben we ons voor niks zorgen gemaakt. Twee weken aan de lijn houden en niet spelen met andere honden is het advies.

Op het filmpje zie je hoe onze hond Bas loopt met zijn verrekte spier of pees. Je ziet duidelijk dat zijn linker poot een rare knikbeweging maakt.

Update 6: vergoeding knieoperatie via advocaat?
Bas blijkt een fikse oorontsteking te hebben. Dat wordt een paar dagen aan de oordruppels.

Belangrijk om nog even te melden is dat we enkele weken geleden iets hebben vernomen van de stichting. Op onze email met de factuur van de knie-operatie als bijlage (verstuurd kort na de operatie) kregen we een reactie van mevrouw de L.; “We hadden eerst moeten overleggen over de kosten alvorens we de hond lieten opereren. Een eventuele vergoeding door de stichting komt hiermee in gevaar. Op de website staat dat er een maximale vergoeding kan zijn van € 100,-“. Ok, alsof we de knieoperatie zouden laten afhangen van het al dan niet reageren van deze stichting.

Daarbij komt dat we wel degelijk gecommuniceerd hebben over de operatiekosten met de stichting, waarop we een uitleg retour kregen van Bas zijn conditie. Maar daar zaten we niet op te wachten. Wat er aan onze hond mankeert wisten we al van 2 onafhankelijke dierenartsen. We hadden ons immers uitgebreid laten infomeren naar de mogelijkheden bij patellaluxatie bij de dierenarts in Kampen, en daaropvolgend de gespecialiseerde dierenkliniek in Steenwijk.

Verder liet L. eerder al weten dat ze de kosten ter beoordeling zal sturen aan het bestuur. Maar aangezien we verder niks vernemen – deze belofte is alweer zo’n 2 maanden gelden gedaan – en ontwijkende antwoorden krijgen hebben we weinig vertrouwen in een goede afloop.

Het wordt tijd om een advocaat in te schakelen vinden we. Op een andere manier komen we er niet uit zo lijkt het.

De tweede operatie, nu van zijn rechter achterpoot, staat gepland.
 

Update 7

We hebben contact gezocht met een advocatenkantoor en de situatie voorgelegd. Zij gaan zich de komende tijd verdiepen in de gang van zaken. Er blijken vaker problemen te zijn met het adopteren van een hond uit het buitenland en ze hebben de ervaring om dit aan te vechten.

Video’s: nog even aansterken voor Bas zijn volgende patellaluxatie operatie..

 

Hond adopteren buitenland - Adoptiehondje Bas

De laatste patellaluxatie operatie

Inmiddels heeft adoptiehond Bas zijn (hopelijk en naar alle waarschijnlijkheid) laatste operatie gehad. Deze knieoperatie was nog complexer dan de vorige maar het is snel gegaan en succesvol verlopen. Daarna moeten we met tussenpozen van enkele weken 2 maal op controle. Als alles goed verloopt dan mag Bas zo’n 3 maanden na de laatste operatie de buurkatten weer terroriseren!

Nu afwachten op de financiële bijdrage van de honden adoptie stichting.

Bas in zijn bench na de tweede knieoperatie
Bas in zijn bench na de tweede knieoperatie

Eerste stapjes na zijn 2e knieoperatie

Update 8 – geen reactie van de stichting

Het is inmiddels alweer 2 maanden geleden dat we het laatste emailbericht van een medewerker “Coördinator nazorg” kregen met de mededeling “Ik zal het doorgeven aan het bestuur”. Zoals verwacht hebben we geen reactie gekregen. We verwachten nu binnen een week duidelijkheid te krijgen over de vergoeding van deze dierenhulp stichting of anders gaat onze advocaat er vol tegenaan.

Ondertussen sterkt onze hond Bas verder aan. Naar verwachting is zijn 2e knie binnen enkele weken volledig hersteld zijn en zal hij in snel weer naar hartenlust kunnen spelen.

Hond adopteren buitenland - tweede knieoperatie
Bas zijn typische manier van zitten na de knieoperaties
Hond adopteren buitenland
Mooie foto van onze hond Bas

Bas werkt aan zijn conditie

Omdat onze hond per operatie 4 maanden lang rustig aan moest doen heeft zijn conditie een achterstand opgelopen. Daarom lopen we vanaf nu weer hele stukken met hem, vaak wel 4 x per dag een uur, en laten we hem onbeperkt spelen met andere honden.

In de bakfiets 😛

Dit is de Babboe Big, maar inmiddels hebben we de elektrische Voque Superior aangeschaft.

1.5 jaar verder; Vuurwerkangst en nog niks vernomen

Rond de jaarwisseling was Bas erg bang voor het vuurwerk. Hij leek banger dan vorig jaar, maar dat kan ook zijn omdat er meer geschoten werd met melkbussen in Kampen. In een straal van nog geen 300 meter hadden we 5 groepjes melkbusschieters om het huis! Daarom gaan we sinds enkele dagen 2 x per dag naar het bos. Daar loopt hij ontspannen en durft er zijn behoefte te doen.

Bas zijn knieën zijn volledig genezen, al houdt hij zijn vreemde loopje. Ook zit hij echt op zijn kont zonder zijn knieën in te trekken. Zolang het daarbij blijft hoor je ons niet klagen. Wel hinkt hij een beetje als hij hard speelt met grotere honden. Daarom gaan we de meest wilde honden uit de weg.

Zoals verwacht laat de honden opvang stichting niks van zich horen. Na wat omzwervingen hebben we een nieuwe advocaat gevonden die onze belangen gaat behartigen. Hij heeft een nette en duidelijke brief opgesteld die eerdaags op de post gaat.

Hond adopteren buitenland
Bas zijn typische manier van zitten na de knieoperaties

Honden opvangcentrum aangeklaagd

Inmiddels heeft onze advocaat succes geboekt; alle kosten voor de patellaluxatie operaties worden 50-50 gedeeld. We gingen voor het het hele bedrag maar dit is in ieder geval iets. De voorwaarde voor deze overeenkomst is wel dat we de naam van de stichting niet mogen noemen. Stel je voor dat ze verder niks meer verdienen aan het oplichten van honden kopers.

Hond adopteren uit het buitenland?

Zoek je een hond in een Nederlands dierenasiel dan heb je weinig keuze. Gemiddeld zitten er maar 300 honden verdeeld over heel Nederland, en 80% zijn probleemhonden of keffende, soms valse Jack Russels. Je ontkomt er dan haast niet aan om een hond uit het buitenland te adopteren. En waarom ook niet; een hond uit het buitenland zoals Griekenland adopteren is relatief goedkoop, de keuze is enorm en je hebt het gevoel dat je iets goeds doet.

Als je ons verhaal hebt gelezen weet je dat we hier inmiddels niet meer achter staan. De kosten, in ons geval € 250,- voor de adoptie, lijkt weinig en daarmee suggereren dit soort honden opvang stichtingen dat ze het niet voor het geld doen. Inmiddels weet ik dat ze werken met vrijwilligers en dat er per vlucht uit het buitenland elke dag zo’n 6 hondenbenches met daarin 2 tot 3 honden worden vervoerd naar Nederland. Een bench laten invliegen kost € 65,- maximaal. Een kleine rekensom leert je dat hier grof aan verdiend wordt.

Dierenartskosten worden er niet of heel weinig gemaakt, anders hadden wij deze hond niet gekregen. In soortgelijke gevallen in Nederland zou men een pup eerder laten inslapen dan opereren, maar zeker niet verkopen aan argeloze hondenliefhebbers. Maar ja je hecht je aan zo’n hond en opgeven is dan geen optie. Daarbij zijn we in de bevoorrechte positie dat we het kunnen betalen.

Wil je een hond adopteren uit het buitenland? Zint eer ge begint is ons advies!!!
Gezondheid van uit het buitenland geadopteerde honden (algemene informatie)

Een nadeel van honden die uit het buitenland geadopteerd worden is gezondheid. Er zijn een aantal ziekten die hier in Nederland vrij onbekend waren, maar die we nu steeds vaker zien vanwege meer honden uit het buitenland, voornamelijk mediterrane landen:

Babesiose of tekenkoorts
Deze wordt overgedragen door besmette teken, die minstens 20 uur vast zaten aan de hond. De symptomen zijn koorts, braken, weinig eten en rode urine. De dierenarts zal hiervoor bloedonderzoek moeten doen. Hoe eerder dit ontdekt wordt hoe beter de genezing.

Giardia of maagdarmparasiet
Als de adoptie-hond diarree heeft, dan zal zal er op Giardia gestest moeten worden. De kans op besmettingen is erg groot in kennels waar zwerfhonden worden gehouden. Giardia is overdraagbaar van dier op mens. Deze ziekte kan met medicatie en hygiëne-maatregelen goed behandeld worden, al is er altijd een kans op her-besmetting.

Leishmania
Leishmania is een parasiet. Hij wordt overgebracht door de zandvlieg. Het verloop kan van hond tot hond nogal verschillen. Het kan zich inkapselen in de milt en lever, maar ook in beenmerg of lymfeklieren. De ziekte is daardoor niet altijd zichtbaar bij een bloedtest. Een hond die negatief test op Leishmania in de buitenlandse zwerfhonden-opvang , kan in Nederland ziek blijken, zelfs na een aantal jaren. Wees altijd alert op de volgende symptomen:

  • Het verliezen van gewicht
  • Klachten bij bewegen
  • Klachten aan de gewrichten
  • Koorts
  • Veel slapen
  • Bloedarmoede
  • Vergrote lymfeklieren
  • Regelmatig oogontsteking
  • Afwijkingen aan de huid en de nagels

Als de ziekte tijdig ontdekt wordt is hij goed te behandelen, maar een hond met Leishmania is een levenslange zorg.

Hartworm
Hartworm wordt meestal door honden onderling overgebracht door een bloedzuigende muskiet. Het wordt door het bloed naar het hart gepompt waar ze zich vastzetten en waar ze verder uitgroeien.

De wormen beschadigen het hart en de longslagaders. Daardoor zal het uithoudingsvermogen verminderen en zal de hond zo nu en dan hoesten. Later treden er ernstigere klachten op zoals gewichtsverlies, leververgroting, vocht in de buikholte en ademhalingsproblemen.

Ehrlichia
Dit is een ziekte die door teken wordt verspreid en tast de witte bloedcellen aan. Symptomen kunnen zijn koorts, rillingen, gebrek aan eetlust, bloedarmoede, gezwollen lymfeklieren, pijnlijke spieren en gewrichten.

Als je een hond uit het buitenland koopt of adopteert wees je er dan bewust van dat deze ziekten kunnen voorkomen. Een diagnose in een vroeg stadium is meestal bepalend voor het herstel. Ook als de hond getest is op de meest voorkomende ziekten is dit geen garantie op volledige gezondheid.

Het adopteren van een hond uit het buitenland via een dierenhulp stichting brengt grote risico’s met zich mee zoals je in ons verhaal kunt lezen. Normaal, goed gedrag en gezondheid zijn niet gegarandeerd en niet vanzelfsprekend. Specialisten op het gebied van huisdieren in Nederland raden het adopteren van honden uit het buitenland dan ook af.

Plaats een reactie