Klein balkon inrichten

Heb je een niet al te groot balkon en wil je die leuk inrichten en gezellig maken voor de zomer? In dit artikel geef ik je 5 nuttige tips!

Een klein balkon inrichten kan een hele uitdaging zijn. Ik spreek uit ervaring. Daarom heb ik, niet in de laatste plaats voor mezelf, dit artikel geschreven. Hierbij behandel ik achtereenvolgens de meubels, verlichting, beplanting, decoraties en BBQ mogelijkheden.

[Kooptip: Klein en sterk klaptafeltje.]

Veel leesplezier!
Linda.

We hebben al behoorlijk wat heerlijke zomerdagen achter de rug dit jaar, maar we zijn er nog lang niet. Er lijkt een zonnige herfst aan te komen, en dus kunnen we nog genieten van het lekkere weer.

Tijdens deze warme maanden maken we natuurlijk dankbaar gebruik van onze buitenruimtes. Sommige mensen zitten lekker in hun achtertuin, en anderen spenderen hun vrije tijd op hun balkon of dakterras. Heb jij een klein balkon? Ook dan zit je daar natuurlijk niet altijd in je eentje. Ook vrienden en familie mogen meegenieten van dit heerlijke plekje. Maar dan wil je wel dat het kleine balkon gezellig is.

Voor deze zomer en de komende herfst moet jouw balkon aanvoelen als een echt vakantieparadijs. Maar hoe doe je dat? Om je een beetje op weg te helpen, lees je in dit artikel vijf tips om je te helpen met het inrichten van jouw balkon of dakterras.

Comfortabele tuinmeubels voor het inrichten van een klein balkon

Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat je balkon is ingericht met fijne meubels. Je bent van plan om veel tijd buiten door te brengen, dus moeten je tuinmeubelen niet alleen mooi maar ook comfortabel zijn. Op harde houten banken zit je immers veel minder lang dan op een lekker zacht kussen.

Het is daarom zeer belangrijk om je tuinmeubelen vooraf te proberen. Zitten ze lekker en zijn ze niet al te groot? Schroom ook vooral niet om meerdere posities aan te nemen in de tuinstoel: zo weet je zeker dat jij lekker lang buiten kunt zitten.

Uiteraard is het ook belangrijk om rekening te houden met de ruimte. Heb je een groot balkon of dakterras dan kun je kiezen voor een volledige loungeset. Heb je een klein balkonnetje? Dan is het slim om te kiezen voor een bankje of misschien enkele tuinstoelen.

Vergeet ook vooral niet om ruimte vrij te maken voor een kleine tafel waarop je de drankjes en hapjes kunt neerzetten. Dit is een handige, een inklapbaar hangtafeltje!

Handige verlichting voor een klein balkon

Tijdens de warme maanden wil je natuurlijk zo lang mogelijk buiten blijven zitten. Ook wanneer de zon al lang is ondergegaan, willen we nog genieten van de warme buitenlucht. Dit kan, mits je rekening houdt met de buitenverlichting.

Er zijn veel verschillende soorten verlichting, ook voor je kleine balkon, dus het is belangrijk om vooraf te bedenken wat je nodig hebt. Wil jij ’s avonds nog kunnen lezen? Dan heb je een speciale buitenlamp nodig. Gaat het jou alleen maar om de gezelligheid? Dan kun je ook kiezen voor sfeerverlichting zoals lampionnen, twinkellichtjes of kaarsen. 

Klein balkon inrichten met meubeltjes en planten

Klein balkon inrichten met potplanten

In een tuin heb je natuurlijk direct planten en bloemen, terwijl een balkon vaak leeg wordt opgeleverd. Toch is het wel leuk om verschillende planten toe te voegen aan je balkon, ook al is hij aan de kleine kant.

Niet alleen creëer je hiermee het levendige gevoel van een achtertuin, ze kunnen ook allerlei vogels en insecten aantrekken zoals bijen, vlinders en misschien wel de kolibrievlinder!

En maak je geen zorgen, want het toevoegen van planten hoeft je écht niet veel ruimte te kosten. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om hun planten aan het plafond te hangen, of aan de reling van het balkon. 


Groenblijvende planten in pot voor je balkon zijn;

 • Maagdenpalm
 • Heide
 • Lavendel
 • Leliegras
 • Kardinaalsmuts
 • Klimop
 • Slangebaard
 • Helleborus
 • Siergras
 • Zegge
 • Zenegroen
 • Varens
 • Tijm

kleine balkonplanten

De hierboven genoemde soorten vind je in elk tuincentrum. Bestel je liever vanuit je luie stoel? Een groot assortiment groenblijvende planten is goedkoop online te bestellen bij bijvoorbeeld Bol.com!


Kies voor de klein blijvende varianten, langzame groeiers of soorten die eenvoudig in vorm te snoeien zijn. Je kunt ook meerdere planten bij elkaar zetten in een plantenbak als je daar de ruimte voor hebt. Plantenbakken kun je leuk inrichten als mini-tuintje.

Heb je geen groene vingers? Kies dan voor één grote plant, zoals een olijf- of een palmboom. Deze twee hebben niet zoveel verzorging nodig, maar geven toch een natuurlijke sfeer aan je balkon.

Zie ook “Winterbloeiers in pot“.

Klein balkon afmaken met leuke decoraties

Je balkon is nu bijna helemaal klaar voor de zomer! De tuinmeubelen staan er, de verlichting hangt én de planten zijn in hun bloempotten geplaatst. Het enige wat je nu nog mist zijn de leuke decoraties.

Net als in je woonkamer, zorgen decoratieve spulletjes voor de gezellige sfeer in huis. Er zijn een heleboel leuke tuindecoraties, ook voor je kleine balkon. En wat je kiest is natuurlijk volledig afhankelijk van jouw smaak en persoonlijke voorkeur.

Toch zijn er een paar decoraties die je absoluut niet over het hoofd mag zien. Denk bijvoorbeeld aan een zacht kleed op de vloer. Dit geeft meteen sfeer, en zorgt voor een huiselijk gevoel. Ook tuinposters, windchimes, vogelhuisjes en lekkere warme dekentjes creëren een gezellige sfeer. Ze zorgen ervoor dat je iedere avond op je balkon wilt gaan zitten. 

Barbecue op je kleine balkonnetje?

Nu je balkon helemaal is ingericht voor de warme zomerdagen, wil je er ook optimaal van genieten. En daar hoort buiten eten natuurlijk bij.

Veel mensen denken dat barbecueën op een klein balkon onmogelijk is, maar niets is minder waar. Zolang er voldoende frisse lucht bij de barbecue kan komen, is het mogelijk om zonder problemen te barbecueën. En er zijn een heleboel barbecues die speciaal zijn ontworpen voor kleinere ruimtes. De elektrische BBQ voor balkon of dakterras is speciaal voor dat doel gemaakt!

Daarnaast kun je bijvoorbeeld kiezen voor een barbecue die op de tafel staat, of een barbecue die je aan de reling van jouw balkon kunt hangen. Deze neemt zo min mogelijk ruimte in beslag, waardoor jij ook nog mensen kunt uitnodigen. Samen genieten van je heerlijke buitenruimte, en de lekkere barbecue-gerechten natuurlijk op je kleine balkon!

 

Leuk bericht? Geef je beoordeling!
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

Plaats een reactie