Overkapping aan huis

Deze pagina is bijgewerkt op 07/06/23 by admin

Een dak boven je hoofd is noodzakelijk, maar met een overkapping aan huis erbij tilt het je woonbeleving naar een heel nieuw niveau. Een overkapping zorgt ervoor dat je volop kunt genieten van het buitenleven en omdat overkappingen zo veelzijdig zijn, kun je ze overal aan en rond je huis plaatsen.

Er zijn een paar dingen waarmee je rekening moet houden bij het bouwen van een overkapping. Gelukkig zijn er handige klussers of bedrijven die je daar mee kunnen helpen. Zo hebben wij een volledig op maat gemaakte overkapping achter in de tuin laten plaatsen door een aannemer uit onze stad. Maar er zijn ook doe-het-zelf kits die eenvoudig in elkaar gezet kunnen worden. Deze worden dan geleverd met een uitgebreide handleiding.

Onze overkapping van hout achter in de tuin
Onze overkapping van hout achter in de tuin

Hoe kies je de juiste overkapping aan huis?

Overkappingen zijn er in verschillende lengtes, dieptes, kleuren en materialen. Hierdoor zijn ze op vrijwel elke plek aan of om je huis te plaatsen. Kies je ervoor om de zitruimte, de in- en uitgang of het schuurtje zo ruim mogelijk te maken of ga je voor een krappe, knusse indeling? Jij bepaalt zelf je eigen maatwerk!

Als je eenmaal de afmetingen van je overkapping hebt bepaald, is het tijd voor het echte plezier. Kies uit hout, kunststof of metaal met kleuren zoals wit, mat zwart of antraciet en bepaal zelf hoe je het dak wilt afgewerkt wilt zien. Zo kun je kiezen voor een polycarbonaat dak met zo min mogelijk onderhoud, maar een glazen dak voor maximale lichtinval en transparantie is natuurlijk ook een uitstekende optie. Of gewoon een dicht bitumen dak.

Je hebt meestal geen vergunning nodig om een overkapping aan je huis te plaatsen, maar het kan nooit kwaad om dit te controleren bi je gemeente.

Groot aantal mogelijkheden aan en rond je woning

Het assortiment overkappingen is gigantisch. En wat er niet is kun je op maat laten maken of laten bouwen. Afhankelijk van de grootte van je overkapping kunt je ervoor kiezen om meer of minder kolommen te plaatsen, mits de constructie het gewicht van het dak kan dragen. Mij is verteld dat er tenminste om de 7 meter een paal moet staan om doorzakken te voorkomen.

Je kunt ook kiezen uit verschillende sierkappen, verkrijgbaar in platte, halfronde en klassieke stijlen. Vervolgens maak je je overkapping compleet met ledverlichting. Wij hebben een paar lichtpunten/ spots (met handige afstandsbediening) en het licht zorgt echt voor een mooie sfeer.

Geniet langer van je overkapping

Helaas zijn mooie zonnige dagen schaars voor ons Nederlanders, dus genieten we liever van alle zonneschijn die we kunnen pakken. Als de temperatuur zakt dan ga je meestal naar binnen. Zonde, want met een overkapping geniet je gegarandeerd langer van het weer, de planten, spelende kinderen en al het moois in je achtertuin. Ook al maakt de zon plaats voor een paar druppels water, je overkapping houdt je en je spullen droog.

En glazen schuifwanden? Je bent ermee beter voorbereid op wind en regen en je houdt de warmte (enigszins) binnen. Wij hebben vooralsnog gekozen om geen schuifwanden te nemen. Onze overkapping staat pal tegenover het raam, en een glazen schuifwand zou de tuin kleiner doen lijken. Maar wat niet is kan nog komen.

Je huis verbeteren en verduurzamen met een overkapping

Een nieuwe woning vinden die beter aansluit bij je wensen en ideeën is tegenwoordig veel moeilijker dan vroeger. De vastgoedmarkt is krapper geworden en de prijzen zijn sinds vorig jaar fors gestegen. Mensen kunnen hun huidige woning vaak met een mooie winst verkopen, maar vanwege stijgende prijzen kan het moeilijk zijn om een nieuwe woning te vinden die beter is. Als gevolg hiervan worden renovaties en uitbreidingen steeds populairder als alternatief voor verhuizen. Een woning verbouwen en uitbreiden met een overkapping is een goed idee, en het kan op meerdere manieren.

Eigen woning verbeteren?

Een overkapping aan je huis (laten) maken is perfect om je woning te verbeteren. Hiervoor is meestal geen vergunning en geen complete verbouwing nodig. Je kunt dus gemakkelijk aan de slag!

Vaak denken mensen bij een overkapping aan huis aan een eenvoudig dak waar je in de tuin onder kunt zitten. Tegenwoordig zijn er echter tal van mogelijkheden. Gelukkig zijn de dagen van een paar simpele houten palen met golfplaten erop allang voorbij! Tegenwoordig kan de overkapping in zijn geheel een stevige constructie zijn, en eventueel afgesloten worden met behulp van mooie glazen wanden.

Met diverse extra’s kan er nog meer luxe worden toegevoegd zoals terrasverwarming, verlichting, luxe tegels, een schuurtje, ramen, meubilair, een pellet-, hout- of gaskachel en rolluiken.

Zelf je overkapping aan huis maken?

Veel overkappingen aan huis of verderop in de tuin kun je eenvoudig helemaal zelf in elkaar te zetten. Dit betekent dat je het gewenste formaat kunt kiezen maar ook materialen, kleuren, verlichting, installatie-instructies en meer. Hiervoor zijn producten en doe het zelf kits te koop: van een eenvoudige overkapping tot volledig zelfstandige tuinhuisjes met mooie glazen schuifwanden. De meegeleverde installatiehandleiding toont stapsgewijze instructies voor het installeren en de tools die je daarbij moet gebruiken.

Met een terrasoverkapping in de tuin kun je heerlijk ontspannen en genieten van het buitenleven. Het is ook de perfecte plek om te genieten van een drankje of BBQ met vrienden en familie. En met het brede assortiment zijn de mogelijkheden eindeloos en is er een overkapping te vinden die past bij jouw situatie!

8 veel gestelde vragen over overkappingen

1. Hoe groot mag een overkapping zijn zonder vergunning?

De grootte van een overkapping zonder vergunning verschilt per gemeente, maar is meestal maximaal 30 m² met een hoogte van 3 meter.

2. Wat kost een overkapping aan het huis?

De kosten hangen af van het materiaal, de grootte en eventuele extra functies. Onze overkapping zoals je die ziet op bovenstaande foto kostte rond de € 20.000 euro. De meeste kosten zaten in het maatwerk, het inmiddels erg dure Douglas hout, de “damwand” die geplaatst moest worden, het betimmering van het schuurtje en de verlichting.

3. Heb je een vergunning nodig?

Voor het plaatsen van een overkapping (losse constructie aan je huis/ in je tuin) is meestal geen bouwvergunning nodig, maar er zijn uitzonderingen afhankelijk van de grootte en locatie van de overkapping en de lokale regelgeving.

4. Hoe noem je een overkapping nog meer?

Een overkapping wordt ook wel een pergola, terrasoverkapping of veranda genoemd, afhankelijk van het type constructie en de functie ervan.

5. Is het een meerwaarde?

Een overkapping is bij mijn weten altijd een meerwaarde voor je huis omdat het je buitenruimte “af” maakt, extra leefruimte biedt en het buitenleven ten goede komt.

6. Wat zet je er onder?

Onder een overkapping kun je verschillende dingen plaatsen zoals tuinmeubels, een barbecue, planten, een buitenkeuken maar ook de fietsen of je scooter.

7. Hoeveel procent van je tuin mag je overkappen?

De maximale percentage van de tuin dat mag worden overkapt verschilt per gemeente, maar is meestal tussen de 30% en 50%.

8. Hoe dicht mag hij bij de erfgrens staan?

De afstand tussen een overkapping en de erfgrens verschilt per gemeente, maar als je minimaal 50 cm aanhoudt zit je meestal goed. Een klus- of bouwbedrijf kan je hier vaak ook goed over informeren.



Plaats een reactie