De beste lichtgewicht slaapzak

Deze pagina is bijgewerkt op 05/03/24 by admin

Ben je op zoek naar de beste lichtgewicht slaapzak voor een gave trektocht, kampeervakantie of festival? Lees dan snel verder! In dit artikel heb ik de crème de la crème van de lichtgewicht slaapzakken verzameld. Deze pareltjes zijn niet alleen ultralicht, maar ook supercompact op te vouwen. Ze zijn perfect om mee te nemen op reis in je rugzak, of zelfs op je fiets of motor.

Hierbij de allerbeste lichtgewicht slaapzakken top 3 van 2024. Daarbij heb ik rekening gehouden met gewicht, materiaal en pasvorm, en met geverifieerde beoordelingen van echte gebruikers.

Snel door naar de beste lichtgewicht slaapzakken van 2024:

 1. Beste lichtgewicht slaapzak nummer 1: Sea to Summit Reactor Thermolite®
 2. Beste lichtgewicht slaapzak nummer 2: Sea to Summit – Expander Liner Standard
 3. Beste lichtgewicht slaapzak nummer 3: Cocoon TravelSheet

Beste lichtgewicht slaapzak #1
De beste lichtgewicht slaapzak

1. Sea to Summit Reactor Thermolite® slaapzak

 • 110g/m2 Thermolite voor extra warmte
 • Ademende lakenzak
 • Lichtgewicht
 • Kleur komt overeen met afbeelding
 • Handig in gebruik
 • Isoleert goed
 • Goede kwaliteit
 • Best wel prijzig
 • De warmte is in de praktijk iets lager dan aangegeven
Beste lichtgewicht slaapzak #2
De beste lichtgewicht slaapzak

2. Sea to Summit – Expander Liner Standard slaapzak

 • Hoogwaardige stretch materiaal
 • Warmer dan een standaard katoen
 • Wasmachine bestendige lakenzak
 • Goede prijs/kwaliteit
 • Stretch materiaal, rekbaar tot 2 x de breedte
 • Antibacteriële afwerking/ geen geurtjes
 • Geen
Beste lichtgewicht slaapzak #3
De beste lichtgewicht slaapzak

3. Cocoon TravelSheet slaapzak

 • Licht van gewicht, ruim en stevig
 • Egyptisch katoen en tevens voorzien van een insectshield
 • Deense kwaliteit
 • Zijde-, organisch- en Egyptisch katoen dat licht van gewicht, sterk en zacht op je huid aanvoelt
 • Ripstop zijde dat zeer licht van gewicht is en dat temperatuurschommelingen compenseert
 • Microvezel dat ademend, licht van gewicht, sneldrogend en 3,0 graden Celsius aan de warmtegraad toevoegt
 • Even wassen voor gebruik
 • Smalle strook kussen

Waarom een top 3 beste lichtgewicht slaapzakken? Er is een overweldigend aantal soorten en modellen slaapzakken te koop, het aanbod is enorm. Om je keuze te vergemakkelijken heb ik me daarom geconcentreerd op de top 3 beste compacte slaapzakken!

De belangrijkste zaken voor je nieuwe lichtgewicht slaapzak voor op reis:

 1. Het gewicht van de slaapzak is belangrijk bij het kiezen van een slaapzak voor op reis. Hoe lichter de slaapzak, hoe beter het is voor actieve backpackers en kampeerders.
 2. Aangezien lichtgewicht slaapzakken minder materiaal hebben dan de “normale” modellen, moet je rekening houden met een goede warmte-isolatie. Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal zoals dons en synthetische materialen, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben.
 3. De kwaliteit van het materiaal waaruit de compacte slaapzak is gemaakt bepaalt de duurzaamheid. Hoogwaardige materialen zijn beter bestand zijn tegen scheuren en slijtage.
 4. Een goede pasvorm is belangrijk voor een goede nachtrust.
 5. De mogelijkheid om de slaapzak gemakkelijk in te pakken en te vervoeren is belangrijk, zeker voor backpackers en kampeerders. Kan de slaapzak gemakkelijk worden samengeperst?

Alle soorten slaapzakken: voor- en nadelen

Twijfel je nog over de de soort die wil wil gaan kopen voor bijvoorbeeld een fietsvakantie, voor de motor of voor in de tent op de camping? Hieronder vind je een overzichtelijke tabel met de voordelen en nadelen van de verschillende soorten slaapzakken:

Soort slaapzakVoordelenNadelen
Mummieslaapzak– Biedt goede isolatie – Geschikt voor koude temperaturen – Lichtgewicht en compact– Beperkt de bewegingsvrijheid – Niet geschikt voor warme temperaturen
Rechthoekige slaapzak– Biedt meer bewegingsvrijheid – Geschikt voor warmere temperaturen – Comfortabel– Biedt minder isolatie – Kan zwaarder en groter zijn dan mummieslaapzakken
Semi-mummieslaapzak– Biedt meer bewegingsvrijheid dan mummieslaapzak – Biedt goede isolatie – Geschikt voor verschillende temperaturen– Kan minder isolatie bieden dan mummieslaapzakken bij zeer koude temperaturen
Kinder- en jeugdslaapzakken– Speciaal ontworpen voor kinderen en tieners – Kleurrijk ontwerp – Duurzaam– Kan ontgroeid worden door kinderen en tieners
4-seizoenen slaapzakken– Geschikt voor het hele jaar door – Biedt uitstekende isolatie – Extra isolatie rond capuchon en rits– Kan duurder zijn dan andere slaapzakken – Kan zwaarder en minder compact zijn dan lichtgewicht slaapzakken
Lichtgewicht slaapzakken– Lichtgewicht en compact – Ideaal voor backpackers en kampeerders – Kan gemakkelijk worden opgeborgen– Biedt minder isolatie dan andere slaapzakken – Kan minder comfortabel zijn
Dons- en synthetische slaapzakken– Dons is lichter en warmer – Synthetisch materiaal is goedkoper en gemakkelijker te onderhouden– Dons is duurder en moeilijker te onderhouden – Synthetisch materiaal biedt mogelijk minder isolatie dan dons
Dekenmodel slaapzakken– Biedt meer bewegingsvrijheid dan mummieslaapzakken – Comfortabel – Geschikt voor warmere temperaturen– Biedt minder isolatie dan mummieslaapzakken bij koude temperaturen
Lakenzakken– Lichtgewicht en compact – Absorbeert vocht en houdt de huid droog– Biedt geen isolatie – Niet geschikt voor koude temperaturen
Compressiezakken– Maakt slaapzakken compact en gemakkelijk op te bergen – Ideaal voor backpackers en kampeerders– Biedt geen isolatie – Geen slaapzak, maar alleen een opbergtas
review beste lichtgewicht slaapzak

Waarom is het zoeken naar de beste lichtgewicht slaapzak belangrijk voor backpackers en kampeerders?

Voor backpackers, kampeerders en mensen die bijvoorbeeld een fietsvakantie plannen is het hebben van een lichtgewicht slaapzak erg belangrijk. Een goede lichtgewicht slaapzak weegt minder dan de traditionele slaapzak en neemt minder ruimte in beslag.

Deze slaapzakken zijn speciaal ontworpen om warmte vast te houden, en het lichaam warm te houden in koude omstandigheden. Dit is vooral van belang voor kampeerders in koude klimaten of die te maken hebben met koude nachten (bijvoorbeeld in de woestijn).

Naast het gewicht en de warmte-isolatie is de duurzaamheid van een lichtgewicht slaapzak ook van groot belang. Backpackers en kampeerders zijn vaak op ruige terreinen en stellen hun uitrusting bloot aan nogal extreme omstandigheden. Daarom moet een dergelijke slaapzak gemaakt zijn van sterke en duurzame materialen.

De slaapzak moet goed passen en comfortabel zijn om in te slapen. Een fijne, goed passende slaapzak zorgt voor een goede nachtrust en helpt bij het voorkomen van spierpijn en vermoeidheid.

Een topkwaliteit slaapzak met weinig gewicht is een investering die de moeite waard is voor iedereen die van avontuurlijke outdoor-activiteiten houdt.

Veelgestelde vragen over compacte slaapzakken met weinig gewicht:

 1. Wat is het verschil tussen een donzen en synthetische lichtgewicht slaapzak? Een donzen slaapzak is vaak lichter en warmer dan een synthetische slaapzak. Dons heeft namelijk een betere isolatiewaarde dan synthetische materialen en hij kan gemakkelijker samengeperst worden. Synthetische slaapzakken zijn echter vaak goedkoper, drogen sneller en presteren beter in natte omstandigheden.
 2. Hoe kan ik bepalen welke temperatuurrating geschikt is? Het is belangrijk om te bepalen welke temperatuur een weersomstandigheden je verwacht tijdens je vakantie en op basis daarvan een slaapzak te kiezen met de juiste temperatuurrating. Over het algemeen geldt dat een slaapzak met een rating van 0°C geschikt is voor kamperen in de zomer, terwijl een slaapzak met een rating van -5°C geschikt is voor kamperen in het voor- en najaar.
 3. Hoe belangrijk is de grootte en pasvorm van een lichtgewicht slaapzak? De grootte en pasvorm van een slaapzak zijn belangrijk voor je comfort tijdens het slapen. Zorg ervoor dat de slaapzak groot genoeg is om je goed in te kunnen bewegen en dat deze goed aansluit op je lichaam. Een te grote of te kleine slaapzak is echt niet fijn en gaat irriteren.
 4. Kan ik een lichtgewicht slaapzak gebruiken in alle weersomstandigheden? Het is zoals gezegd belangrijk om de temperatuurrating van de slaapzak te controleren voordat je deze gebruikt in bepaalde weersomstandigheden. De rating verschilt per product, ook bij de lichtgewicht exemplaren. Een slaapzak met een hoge temperatuurrating kan te warm zijn in warmere weersomstandigheden, terwijl een slaapzak met een lage temperatuurrating onvoldoende bescherming biedt tegen de koude.
 5. Kan ik een lichtgewicht slaapzak wassen? De meeste lichtgewicht slaapzakken kunnen gewassen worden. Het is echter belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen, aangezien sommige slaapzakken speciale zorg nodig hebben.

Heb je zelf tips over slaapzakken? Of tips voor weinig gewicht of bagage op reis? Laat het hieronder weten!

Bronnen en weetjes:

De uitvinding van de slaapzak
De beste lichtgewicht slaapzakken by Linda’s Huis en Tuin is marked with CC0 1.0 

Plaats een reactie