De beste Lichtgewicht Slaapzakken van December 2023

Deze pagina is bijgewerkt op 07/06/23 by admin

Ben je op zoek naar de allerbeste superlichte slaapzak voor een gave trektocht, kampeervakantie of festival? Lees dan snel verder! In dit artikel heb ik de crème de la crème van de lichtgewicht slaapzakken verzameld. Deze pareltjes zijn niet alleen ultralicht, maar ook supercompact op te vouwen. Ze zijn perfect om mee te nemen op reis in je rugzak, of zelfs op je fiets of motor.

Hierbij de beste lichtgewicht slaapzakken top 3 van 2023. Daarbij heb ik rekening gehouden met gewicht, materiaal en pasvorm, en met geverifieerde beoordelingen van echte gebruikers.

In het kort de beste lichtgewicht slaapzakken:

 1. Beste lichtgewicht slaapzak nummer 1: Sea to Summit Reactor Thermolite®
 2. Beste lichtgewicht slaapzak nummer 2: Sea to Summit – Expander Liner Standard
 3. Beste lichtgewicht slaapzak nummer 3: Cocoon TravelSheet

Hieronder volgen de belangrijkste zaken die van invloed zijn op de prestaties van je nieuwe slaapzak voor op reis:

 1. Het gewicht van de slaapzak is belangrijk bij het kiezen van een lichtgewicht slaapzak. Hoe lichter de slaapzak, hoe beter het is voor actieve backpackers en kampeerders.
 2. Aangezien lichtgewicht slaapzakken minder materiaal hebben dan de “normale” modellen, moet je rekening houden met een goede warmte-isolatie. Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal zoals dons en synthetische materialen, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben.
 3. De kwaliteit van het materiaal waaruit de slaapzak is gemaakt bepaalt de duurzaamheid. Hoogwaardige materialen zijn beter bestand zijn tegen scheuren en slijtage.
 4. Een goede pasvorm is belangrijk voor een goede nachtrust in een slaapzak.
 5. De mogelijkheid om de slaapzak gemakkelijk in te pakken en te vervoeren is belangrijk voor backpackers en kampeerders. Kan de slaapzak gemakkelijk worden samengeperst?

En nu waar je hier voor bent: de beste lichtgewicht slaapzakken!

Nu je op de hoogte bent van de belangrijkste aspecten van lichtgewicht slaapzakken, is het tijd om de 3 beste modellen van December 2023 te bekijken. Elk model is voorzien van de voor- en nadelen en een link naar Bol.com. Daar vind je extra informatie over de slaapzak waaronder uitgebreide specificaties, beoordelingen en recensies van gebruikers, en de actuele prijs (die wijzigt nog wel eens van de een op de andere dag).

Waarom een top 3? Er is een overweldigend aantal soorten en modellen lichtgewicht slaapzakken te koop, het aanbod is enorm. Om je keuze te vergemakkelijken heb ik me daarom geconcentreerd op de top 3 beste compacte slaapzakken!

Beste lichtgewicht slaapzak #1
De beste Lichtgewicht Slaapzakken van [monthyear]

1. Sea to Summit Reactor Thermolite® slaapzak

 • 110g/m2 Thermolite voor extra warmte
 • Ademende lakenzak
 • Lichtgewicht
 • Kleur komt overeen met afbeelding
 • Handig in gebruik
 • Isoleert goed
 • Goede kwaliteit
 • Best wel prijzig
 • De warmte is in de praktijk iets lager dan aangegeven
Beste lichtgewicht slaapzak #2
De beste Lichtgewicht Slaapzakken van [monthyear]

2. Sea to Summit – Expander Liner Standard slaapzak

 • Hoogwaardige stretch materiaal
 • Warmer dan een standaard katoen
 • Wasmachine bestendige lakenzak
 • Goede prijs/kwaliteit
 • Stretch materiaal, rekbaar tot 2 x de breedte
 • Antibacteriële afwerking/ geen geurtjes
 • Geen
Beste lichtgewicht slaapzak #3
De beste Lichtgewicht Slaapzakken van [monthyear]

3. Cocoon TravelSheet slaapzak

 • Licht van gewicht, ruim en stevig
 • Egyptisch katoen en tevens voorzien van een insectshield
 • Deense kwaliteit
 • Zijde-, organisch- en Egyptisch katoen dat licht van gewicht, sterk en zacht op je huid aanvoelt
 • Ripstop zijde dat zeer licht van gewicht is en dat temperatuurschommelingen compenseert
 • Microvezel dat ademend, licht van gewicht, sneldrogend en 3,0 graden Celsius aan de warmtegraad toevoegt
 • Even wassen voor gebruik
 • Smalle strook kussen

Alle soorten slaapzakken: voor- en nadelen

Toch niet helemaal wat je zoekt? Hieronder vind je een overzichtelijke tabel met de voordelen en nadelen van de verschillende soorten slaapzakken:

Soort slaapzakVoordelenNadelen
Mummieslaapzak– Biedt goede isolatie – Geschikt voor koude temperaturen – Lichtgewicht en compact– Beperkt de bewegingsvrijheid – Niet geschikt voor warme temperaturen
Rechthoekige slaapzak– Biedt meer bewegingsvrijheid – Geschikt voor warmere temperaturen – Comfortabel– Biedt minder isolatie – Kan zwaarder en groter zijn dan mummieslaapzakken
Semi-mummieslaapzak– Biedt meer bewegingsvrijheid dan mummieslaapzak – Biedt goede isolatie – Geschikt voor verschillende temperaturen– Kan minder isolatie bieden dan mummieslaapzakken bij zeer koude temperaturen
Kinder- en jeugdslaapzakken– Speciaal ontworpen voor kinderen en tieners – Kleurrijk ontwerp – Duurzaam– Kan ontgroeid worden door kinderen en tieners
4-seizoenen slaapzakken– Geschikt voor het hele jaar door – Biedt uitstekende isolatie – Extra isolatie rond capuchon en rits– Kan duurder zijn dan andere slaapzakken – Kan zwaarder en minder compact zijn dan lichtgewicht slaapzakken
Lichtgewicht slaapzakken– Lichtgewicht en compact – Ideaal voor backpackers en kampeerders – Kan gemakkelijk worden opgeborgen– Biedt minder isolatie dan andere slaapzakken – Kan minder comfortabel zijn
Dons- en synthetische slaapzakken– Dons is lichter en warmer – Synthetisch materiaal is goedkoper en gemakkelijker te onderhouden– Dons is duurder en moeilijker te onderhouden – Synthetisch materiaal biedt mogelijk minder isolatie dan dons
Dekenmodel slaapzakken– Biedt meer bewegingsvrijheid dan mummieslaapzakken – Comfortabel – Geschikt voor warmere temperaturen– Biedt minder isolatie dan mummieslaapzakken bij koude temperaturen
Lakenzakken– Lichtgewicht en compact – Absorbeert vocht en houdt de huid droog– Biedt geen isolatie – Niet geschikt voor koude temperaturen
Compressiezakken– Maakt slaapzakken compact en gemakkelijk op te bergen – Ideaal voor backpackers en kampeerders– Biedt geen isolatie – Geen slaapzak, maar alleen een opbergtas

Waarom is een lichte slaapzak belangrijk voor backpackers en kampeerders?

Voor backpackers, kampeerders en mensen die een fietsvakantie plannen is het hebben van een lichtgewicht slaapzak erg belangrijk. Een lichtgewicht slaapzak weegt minder dan de traditionele slaapzakken en neemt minder ruimte in beslag.

Deze slaapzakken zijn speciaal ontworpen om warmte vast te houden en het lichaam warm te houden in koude omstandigheden. Dit is vooral van belang voor kampeerders in koude klimaten of die te maken hebben met koude nachten (bijvoorbeeld in de woestijn).

Naast het gewicht en de warmte-isolatie is de duurzaamheid van een lichtgewicht slaapzak ook van groot belang. Backpackers en kampeerders zijn vaak op ruige terreinen en stellen hun uitrusting bloot aan nogal extreme omstandigheden. Daarom moet ene dergelijke slaapzak gemaakt zijn van sterke en duurzame materialen.

De slaapzak moet goed passen en comfortabel zijn om in te slapen. Een fijne, goed passende slaapzak zorgt voor een goede nachtrust en helpt bij het voorkomen van spierpijn en vermoeidheid.

Een topkwaliteit slaapzak met weinig gewicht is een investering die de moeite waard is voor iedereen die van avontuurlijke outdoor-activiteiten houdt.

Veelgestelde vragen over compacte slaapzakken met weinig gewicht:

 1. Wat is het verschil tussen een donzen en synthetische lichtgewicht slaapzak? Een donzen slaapzak is vaak lichter en warmer dan een synthetische slaapzak. Dons heeft namelijk een betere isolatiewaarde dan synthetische materialen en heeft een hogere compressibiliteit, waardoor het gemakkelijker samengeperst kan worden in een kleine ruimte. Synthetische slaapzakken zijn echter vaak goedkoper, drogen sneller en presteren beter in natte omstandigheden.
 2. Hoe kan ik bepalen welke temperatuurrating geschikt is voor mijn behoeften? Het is belangrijk om te bepalen welke temperatuur en klimaat je verwacht tijdens je kampeer- of backpacktrip en op basis daarvan een slaapzak te kiezen met de juiste temperatuurrating. Over het algemeen geldt dat een slaapzak met een rating van 0°C geschikt is voor kamperen in de zomer, terwijl een slaapzak met een rating van -5°C geschikt is voor kamperen in het voor- en najaar.
 3. Hoe belangrijk is de grootte en pasvorm van een lichtgewicht slaapzak? De grootte en pasvorm van een slaapzak zijn belangrijk voor je comfort tijdens het slapen. Zorg ervoor dat de slaapzak groot genoeg is om je comfortabel in te bewegen en dat deze goed aansluit bij je lichaam. Een te grote of te kleine slaapzak kan leiden tot slechte nachten.
 4. Kan ik een lichtgewicht slaapzak gebruiken in alle weersomstandigheden? Het is zoals gezegd belangrijk om de temperatuurrating van de slaapzak te controleren voordat je deze gebruikt in bepaalde weersomstandigheden. De rating verschilt per product, ook bij de lichtgewicht exemplaren. Een slaapzak met een hoge temperatuurrating kan te warm zijn in warmere weersomstandigheden, terwijl een slaapzak met een lage temperatuurrating onvoldoende bescherming biedt tegen de koude.
 5. Kan ik een lichtgewicht slaapzak wassen? De meeste lichtgewicht slaapzakken kunnen gewassen worden. Het is echter belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen, aangezien sommige slaapzakken speciale zorg nodig hebben.

Heb je zelf tips over slaapzakken? Of tips voor weinig gewicht of bagage op reis? Laat het hieronder weten!

Plaats een reactie