Overlast van vliegen in huis

Deze pagina is bijgewerkt op 12/01/24 by admin

De huisvlieg is een soort insect uit de klasse Diptera. Deze soorten hebben allemaal een set vleugels, dus 1 aan beide kanten i.p.v. meerdere zoals bijvoorbeeld de libelle dat heeft. De huisvlieg is nog geen centimeter lang en grijs van kleur en wordt gezien als een plaagdier.

Huisvliegen zijn bijna overal te zien. Ze leggen eieren op dierlijke mest, afval en rottend organisch materiaal, maar ze ruimen het ook op. Dat maakt ze dan ook wel weer nuttig. Denk daar dus even als er weer eens een op je hoofd landt.

Mijn kooptip:

Vliegen in huis is misschien niet altijd een onoverkomelijk probleem, maar zelfs bij het geringste overlast kunnen ze wel ziektes verspreiden. Er zijn een aantal veilige en eenvoudige manieren om vliegen in huis (of zelfs een vliegenplaag) te voorkomen of te bestrijden.

Vliegen in huis kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid

Vliegen in huis hebben is niet fijn. Dat gezoem om je hoofd, de hond of kat die geen rust krijgt en spullen zoals de tv en de ramen onder de vliegenpoep. Dat is ongemakkelijk en vies, maar huisvliegen kunnen ook virussen en bacteriën bij zich dragen. De ziekten die huisvliegen bij zich dragen en over kunnen brengen zijn onder andere:

 • voedselvergiftiging
 • cholera
 • Escherichia coli
 • tyfus
 • dysenterie
 • tuberculose
 • oog infectie
 • yaws (tropische infectie)

Natuurlijke middelen tegen huisvliegen overlast

huisvlieg
huisvlieg

Het is mogelijk om van huisvliegen met natuurlijke en onschadelijke middelen af te komen, dus zonder insecticiden. Zeker in een omgeving waar kinderen spelen en dieren leven zoals honden, katten, vogels of vissen is dat wel de beste oplossing. Natuurlijke onschadelijke manieren om vliegen te bestrijden zijn o.a.:

Planten voor buiten in de tuin of op het terras

goudsbloem tegen vliegen-overlast

Plant kruiden en bloemen waar vliegen een hekel aan hebben in je voor- en achtertuin. Hiermee voorkom je grotendeels dat vliegen je huis binnenkomen. Kruiden en bloemen waar vliegen een hekel aan hebben zijn:

 • Basilicum
 • Goudsbloem
 • Lavendel
 • Laurierblad
 • Kattenkruid

Azijn en afwasmiddel tegen vliegen in huis

Met een mengsel van azijn en afwasmiddel kun je ook vliegen te lijf gaan. Hierbij meng je ongeveer 2,5 cm appelciderazijn en een paar druppels afwasmiddel in een (hoog) glas of glazen kannetje. Bedek het glas af met plastic folie. Bevestig de plasticfolie met een elastiekje over de opening en prik met een naald of tandenstoker een klein gaatje in de bovenkant.

Vliegen worden aangetrokken door de azijn in het glas en vliegen naar binnen door het gaatje in de folie. Het afwasmiddel zorgt er bij deze methode voor dat de vliegen zinken en niet op het oppervlak blijven drijven.

Chilipoeder

Huisvliegen hebben een hekel aan chilipepers. Meng het poeder met water en spuit het rond het huis om te voorkomen dat vliegen via de ramen, deuren en kieren naar binnen komen.

Venus vliegenvanger of vliegenval

venus-vliegenvanger tegen overlast van vliegen in huis
Venus-vliegenvanger tegen overlast van vliegen in huis

De Venus vliegenval is een vleesetende plant die insecten eet. Met zijn geur van nectar, twee harde bladen, scherpe tandjes en trilhaartjes is hij de perfecte val voor nietsvermoedende vliegen. Het verteren van een vlieg neemt 5 tot 12 dagen in beslag, dus zal je met deze methode wel een aantal van deze plantjes in huis moeten halen. Een leuke bijkomstigheid is dat veel kinderen het prachtig vinden om het plantje in actie te zien.

Eten of drinken om vliegen mee te lokken

Heb je een echte vliegenval in huis dan kan je daarbij ook etenswaren of drinken gebruiken om vliegen te lokken., zoals:

 1. Suiker of honing
 2. wijn
 3. fruit
 4. vlees

Insecticiden en andere middelen tegen een vliegenplaag

Naast het gebruik van natuurlijke middelen om overlast van huisvliegen tegen te gaan, kun je ook insecticiden en vliegenvallen gebruiken om vliegen te vangen.

Pyrethroïde insecticiden

Wanneer je last hebt van een groot aantal huisvliegen of een serieuze vliegenplaag, dan zijn insecticiden zeer effectief. Ze werken snel eenvoudig zonder dat je er omkijken naar hebt. Op de lange termijn is deze manier van vliegen te lijf gaan echter niet effectief omdat vliegen een korte levenscyclus hebben en resistentie ontwikkelen tegen veel insecticiden. Het effect van deze bestrijdingsmiddelen zal in veel gevallen snel verdwijnen.
Als je echt dit soort bestrijdingsmiddelen wilt gebruiken zoek dan eens online naar pyrethroïde insecticiden. Dit zijn stoffen die giftig zijn voor vliegen en worden het meest gebruikt voor een vliegenplaag binnenshuis. Zorg ervoor dat je een dergelijk bestrijdingsmiddel speciaal voor gebruik binnenshuis aanschaft, ventileer de ruimte goed en volg de instructies strikt op.

Vang vliegen in huis met een elektrische vliegenval

Een elektrische vliegenval werkt met licht en stroom. Wanneer de vliegen het licht proberen te naderen, worden ze ofwel gedood door een elektrische schok of gevangen. Dit is afhankelijk van het type vliegenval die je koopt.

Zorg ervoor dat je de vliegenval niet in de buurt van buitendeuren en ramen plaatst anders trekken ze vliegen en overige insecten van buiten aan. Ze moeten ook niet hoger dan 1.5 meter van de vloer worden geplaatst, dat is het meest effectief om vliegen te vangen.

De gifvrije kleefval of plakstrip

Vliegen vangen met een plakstrip

Kleefvallen zijn plakstrips die door het hele huis kunnen worden opgehangen. Ze zijn niet zo effectief als andere vallen, maar ze helpen wel goed mee om minder vliegen in huis te krijgen. Zelf vind ik het minder fraai staan, zo’n strip met vliegen er aan geplakt en in een enkel geval zit je er zelf aan vast als je even niet oplet.

De elektrische vliegenmepper

elektrische vliegenmepper
Onze hond baalt ook van vliegen!

Je kent ze wel, zo’n soort tennisracket waar stroom op staat. Een batterij er in en hij gaat een heel vliegenseizoen mee. Bij ons staat deze vliegenvanger altijd paraat mocht dat nodig zijn. Wij gebruiken hem binnen in huis, maar ook buiten als we tijdens het eten last hebben van vliegen of wespen.

Vaak gaan de vliegen niet in een keer dood maar raken ze verlamd of bewusteloos. Zeker de grotere exemplaren willen nog wel eens snel bijkomen en weer wegvliegen. Een slipper of een krant bij de hand biedt dan uitkomst ‘-).

De Foetsie elektrische vliegenmepper is te koop bij Bol.com. Tip: koop er meteen 2 of 3 zodat je er altijd een bij de hand hebt. Wij hebben er een in de kamer, op de overloop en een op kantoor.

Waarom krijg je overlast van vliegen in huis?

Huisvliegen komen vooral in je huis om eitjes te leggen in de stoffen die ze daar vinden. Vliegen leggen graag hun eitjes in:

 1. Rottende voedingstoffen
 2. Uitwerpselen van dieren
 3. Mest

Overlast van huisvliegen voorkomen

De beste manier een vliegenplaag in huis aan te pakken, is natuurlijk voorkomen. Zorg ervoor dat ze niks hebben om eitjes in te leggen en verwijder alles wat vliegen lokt.

 • Sluit ramen en deuren tijdens een periode met veel vliegen.
 • Gebruik een prullenbak met een goed sluitend deksel en vervang de zak regelmatig.
 • Bewaar voedsel goed afgesloten.
 • Laat geen vuile afwas staan.
 • Vermijd rottend tuinafval (zoals gemaaid gras en bladeren) rond je huis.
 • Zet de (buiten)verlichting ‘s nachts uit.
 • Gebruik geen gif tegen bijvoorbeeld muizen, omdat de dode karkassen vliegen lokt.
 • Voorkom dierlijk afval in huis zoals een kattenbak die te vol is.

Vliegen in huis zijn niet alleen hinderlijk, het kan zoals je gelezen hebt ook erg ongezond zijn. Door je huis schoon en vrij te houden van etensresten en afval voorkom je een vliegenplaag.

vliegen op rottend fruit in huis

Heb je zelf vliegen in huis effectief bestreden? Laat het hieronder weten.

Plaats een reactie