Voor welke producten kun je de airfryer gebruiken?

Eerder had ik het al over het succesvol bereiden van frikandellen in de Airfryer. Het gemak ervan verbaasde me nogal, en daarom ben ik verder gaan speuren naar manieren om eten te bereiden in de Airfryer. Het gaat snel en is goedkoper dan koken op gas, dus waarom niet? Hierbij mijn bevindingen. Veel leesplezier!

Wat kun je zoal in de Airfryer bereiden en wat is de baktijd?

De Airfryer is een handig keukenapparaat dat gebruikmaakt van hete lucht om voedsel te bereiden dat normaal gesproken in hete olie of vet wordt gebakken. Je kunt allerlei soorten voedsel in de Airfryer bereiden, zoals patat, kip, groenten en nog veel meer.

De baktijd in de Airfryer is natuurlijk afhankelijk van wat je precies wilt maken en hoe gaar je het wilt hebben. Enkele baktijd-richtlijnen zijn:

 • Frietjes: 15-20 minuten op 180-200 graden
 • Kipfilet: 20-25 minuten op 200 graden
 • Groenten (zoals broccoli en bloemkool): 10-15 minuten op 180-200 graden
 • Aardappelen: 30-35 minuten op 200 graden
 • Vis: 10-15 minuten op 180 graden
 • Eieren: 8-10 minuten op 150 graden

Deze tijden zijn slechts richtlijnen. Hou tijdens het koken goed het eten in de gaten om te zien of het goed gaat. Draai het eten ook af en toe om, en schud friet om de paar minuten even flink door elkaar.

Kun je er gewone diepvriesproducten in bereiden, die je normaal gesproken moet frituren?

Zeker kan dat. De Airfryer werkt eigenlijk op dezelfde manier als een frituurpan, maar in plaats van dat het voedsel in olie of vet wordt gebakken, gaat dat met behulp van hete lucht. Hierdoor kun je met minder calorieën allerlei diepvriesproducten bereiden zoals patat, gebakken aardappelen, snacks zoals kroketten, loempia’s en nog veel meer.

De baktijd voor diepvriesproducten in de Airfryer is meestal iets langer is dan voor vers, omdat het natuurlijk eerst ontdooit moet worden voordat het gaar is.

Kun je ook afbakbroodjes in de Airfryer bereiden?

Je kunt zeker afbakbroodjes in de Airfryer bereiden. Wij doen het zeer regelmatig!

Om afbakbroodjes in de Airfryer te bereiden, volg je ongeveer hetzelfde proces als wanneer je ze in de oven zou doen. Verwarm de Airfryer voor op de aanbevolen temperatuur op de verpakking van het afbakbroodje en leg de broodjes vervolgens in het mandje. Bak de broodjes volgens de aanbevolen tijd op de verpakking, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn. De baktijd voor afbakbroodjes is hierbij meestal korter is dan wanneer je ze in de oven zou doen. Hou ze dus goed in de gaten om te voorkomen dat ze verbranden.

Waarvoor kun je de Airfryer nog meer gebruiken?

Er zijn tal van manieren waarop je de Airfryer kunt gebruiken. Hier nog even een opsomming van enkele voorbeelden van wat je er allemaal mee kunt bereiden:

 • Frietjes: De Airfryer is een handige manier om frietjes te maken die knapperig aan de buitenkant zijn en zacht van binnen.
 • Kip: Je kunt allerlei soorten kip in de airfryer bereiden, zoals kipfilets, kippendijen en kipvingers.
 • Groenten: De Airfryer is een prima apparaat om groenten te roosteren of te grillen. Probeer bijvoorbeeld broccoli, bloemkool, courgette of aubergine.
 • Vis: Vis kan heel goed in de Airfryer. Vis is snel gaar is, dus houd het in de gaten om te voorkomen dat het te droog wordt. Let op: vis kan een luchtje achterlaten, die je er niet zo 1-2-3 uitkrijgt.
 • Aardappelen: Je kunt allerlei soorten aardappelproducten in de airfryer bereiden zoals gebakken aardappelschijfjes, aardappelkroketten en aardappelpuree.
 • Snacks: De Airfryer is uitermate handig om allerlei snacks te bereiden zoals frikandellen, loempia’s, kroketten en kaassoufflés.

Dit is slechts een kleine selectie van wat je allemaal kunt bereiden in een Airfryer. Er zijn nog veel meer gerechten en snacks die je kunt maken met dit handige keukenapparaat. Probeer gewoon eens wat verschillende recepten uit en ontdek wat jij het lekkerste vindt!

Welke soorten Airfryers zijn er te koop en wat zijn de verschillen?

Er zijn verschillende soorten Airfryers te koop die elk hun eigen specifieke kenmerken en functies hebben. De meest voorkomende soorten zijn:

Standaard Airfryers:
Dit zijn de meest voorkomende soorten Airfryers en ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vermogens. Ze hebben een mandje waarin je het voedsel plaatst, dat vervolgens wordt omgeven door hete lucht om het te bakken.

Multifunctionele Airfryers:
Dit zijn Airfryers die meer dan alleen bakken kunnen. Ze hebben naast bakken extra functies zoals grillen, roosteren en frituren. Het zijn handige apparaten als je van plan bent om verschillende soorten gerechten te bereiden.

Compacte Airfryers:
Dit zijn kleinere Airfryers die geschikt zijn voor mensen met beperkte keukenruimte. Ze hebben vaak een kleiner mandje en zijn minder krachtig dan standaard Airfryers.

Professionele Airfryers:
Dit zijn krachtige Airfryers die meestal worden gebruikt in professionele keukens. Ze hebben een grotere inhoud en mandje en een hoger vermogen zodat ze sneller en efficiënter kunnen werken.

Er zijn uiteraard verschillende merken van Airfryers op de markt, waaronder Philips, Tefal, Princess en nog veel meer. Het is aan te raden om verschillende modellen te vergelijken en te bekijken wat het beste bij je behoeften past voordat je een aankoop doet.

eieren in de airfryer bereiden
Eieren in de Airfryer bereiden is heel goed mogelijk en kan op verschillende manieren

En eieren airfryen?

Je kunt inderdaad ook eieren in de Airfryer bereiden. Een handige manier om eieren te koken zonder gas en water te gebruiken. Op deze manier koken wij zelf altijd eieren, ook als we op pad zijn met de camper.

Eieren in de Airfryer te bereiden kan op verschillende manieren. Enkele voorbeelden zijn:

Hardgekookte eieren
Om hardgekookte eieren in de Airfryer te maken, plaats je de eieren in het mandje en bak je ze ongeveer 11-12 minuten op 150°C. Laat de eieren daarna afkoelen onder koud stromend water voordat je ze serveert.

Zachtgekookte eieren
Wil je ze zachtgekookt bak de eieren dan dan 7-8 minuten op 150 – 160 graden.

“Normaal” gekookte eieren
Bak ze ongeveer 8-9, maximaal 10 minuten op 150°C. Laat de eieren als ze klaar zijn afkoelen onder koud stromend water.

Gepocheerde eieren
Om gepocheerde eieren in de Airfryer te maken, plaats je een kommetje met een beetje water in het mandje. Breek daarna een ei in het kommetje en bak het ongeveer 6-8 minuten op 150°C. Laat ook hier het ei daarna afkoelen onder koud stromend water.

Er zijn nog veel meer manieren waarop je eieren in de Airfryer kunt klaarmaken, dus probeer gewoon eens wat verschillende recepten uit om te zien wat voor jou werkt!
Leuk bericht? Geef je beoordeling!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Plaats een reactie