Waarom zou je een elektrische fiets kopen?

Deze pagina is bijgewerkt op 24/02/24 by admin

Toen ik 7 jaar geleden mijn eerste elektrische fiets kocht hoorde ik het vaak; jij als gezonde man op een elektrische fiets? Je mankeert toch niks? Ik wacht er nog even mee want ik red me prima! Deze opmerkingen kwamen van mensen die er zelf ook wel een konden betalen, maar de elektrische fiets had tot op dat moment nogal een suf imago. Hij werd voornamelijk geassocieerd met oude mensen of mensen die lichamelijk minder mobiel waren.

Dus waarom een elektrische fiets kopen? Ze zijn al lang niet meer de opvallende fiets voor een kleine doelgroep. Elektrische fietsen of e-bikes zie je tegenwoordig overal, zelfs op schoolpleinen. Ze zijn betaalbaar voor een grotere groep en het suffe imago is er inmiddels wel vanaf. Maar wat zijn nu de echte voordelen van een elektrische fiets, dus met trapondersteuning, ten opzichte van een gewone fiets zoals je we die al eeuwenlang kennen in Nederland?

Wij hebben zelf momenteel twee elektrische fietsen die we dagelijks gebruiken. Een van het merk Brinckers (2019), en nu hebben we er een bijgekocht; de Batavus Finez E-go Power NX8Q (2022). Beide hebben voor- en nadelen maar het zijn fijne fietsen en we kunnen ze niet meer missen. Daarom enkele tips waarom elektrische fietsen erg handig kunnen zijn!

Ook interessant:

1) Elektrische fiets is gemakkelijk voor woon-werkverkeer

Als je in een stad woont met druk verkeer of zelfs regelmatig files dan kan een elektrische fiets je echt veel tijd en moeite besparen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat woon-werkverkeer met de e-bike net zo snel, en vaak sneller gaat als woon-werkverkeer met de auto, en het is goedkoper dan de bus of trein. Bovendien kun je bij alle modellen aanpassen hoeveel ondersteuning je krijgt, van economisch tot (ultra)sportief. Dit geeft je de mogelijkheid om je fiets op meerdere manieren in te stellen naar gelang de omstandigheden. 

Fietsen is super als je extra beweging wil toevoegen aan je dagelijkse routine. Niet in de laatste plaats omdat je een elektrische fiets veel vaker pakt dan een gewone fiets zonder motor. Zorg er wel voor dat je in het begin niet te hard van stapel loopt; overdrijven kan je spieren en gewrichten belasten, zelfs bij de hoogste trapondersteuning.

De economische of sportieve stand op de elektrische fiets is wel wat anders dan wij het zouden definiëren. Bij de economische stand ben je namelijk sportief bezig omdat je minder trapondersteuning krijg, en bij de sportieve stand is het precies andersom. Is het je doel om meer te bewegen dan zet je hem op de meest economische stand met het minste vermogen.

sportieve elektrische fiets

2) Ook met een elektrische fiets krijg je extra beweging

Een elektrische fiets is een perfecte manier om je te verplaatsen en fit te blijven. Je kunt naar je werk gaan, boodschappen doen of je kinderen naar school brengen – en dat allemaal terwijl je aan lichaamsbeweging doet. Veel mensen die een elektrische fiets bezitten, zeggen dat ze veel meer aan lichaamsbeweging doen omdat ze hem nu eenmaal veel vaker pakken.

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen die e-bikes gebruiken voor woon-werkverkeer regelmatig meer kilometers rijden. Ze doen vaker een boodschap tussendoor of nemen een omweg langs een mooie route bij mooi weer. Ze hebben daarnaast ook de neiging om vaker de buitenlucht op te zoeken in hun vrije tijd.

Met fietsen verbrand je ongeveer 400 calorieën per uur – het equivalent van ongeveer 13 kilometer per uur hardlopen.

3) De elektrische fiets bespaard geld

voordelen elektrische fiets

Al dat trappen en calorieën verbranden is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Elektrische fietsen blijken gedurende hun hele levensduur gemiddeld drie keer goedkoper zijn dan gangbare alternatieven. Afhankelijk van je woon-werkverkeer en of je gebruik maakt van het openbaar vervoer of een carpool, kunnen die besparingen flink oplopen!

De redenering hiervoor is duidelijk: in plaats van benzine, het onderhoud, te betalen voor parkeren en andere kosten die met autorijden te maken hebben, hoef je alleen maar de stekker in het stopcontact te steken. 

Volgens een onderzoek van onderzoekers van de Universiteit van Oxford verminderen mensen met een elektrische fiets hun totale ecologische voetafdruk met ongeveer 40 procent, in vergelijking met mensen die de auto pakken. 

De voor- en nadelen zoals ik ze zie zijn;

Voordelen

  • Sneller fietsen dan een “normale” fiets
  • Geen last van tegenwind en heuvels
  • Je pakt vaker de fiets, dus sportiever
  • Geen of minder brandstof- en onderhoudskosten
  • Milieuvriendelijk t.o.v. auto – scooter

Nadelen

  • Duurder dan een fiets zonder trapondersteuning
  • Diefstalgevoelig
  • Zwaarder, banden en ketting slijten sneller
  • Hoge kosten bij defecte accu

4) Fietsen is milieubewust: de aarde zal je dankbaar zijn!

Als je een auto hebt om er dagelijks mee naar je werk te gaan geef je in 2022 meer geld uit aan brandstof dan ooit tevoren. Als je voor woon-werkverkeer elke dag 30 km heen en terug moet rijden, dan kost het tanken zo’n € 100,- per maand. Dat is € 1200 per jaar! Door over te stappen op een elektrische fiets verklein je niet alleen je ecologische voetafdruk, maar bespaar je ook flink op onderhouds- en benzinekosten.

Door slechts één uur per dag te fietsen, kun je elk jaar ongeveer 250 kg aan CO2-uitstoot compenseren. Dat is hetzelfde als 100 bomen planten of 15 auto’s een jaar lang van de weg halen! En alsof dat nog niet genoeg is om je te overtuigen…

met de elektrische fiets naar school
Met de elektrische fiets naar school, tegenwoordig heel normaal

5) Fietsen is een leuke bezigheid

Toen ik nog een traditionele fiets had nam ik bij harde wind of een beetje regen al snel de scooter of de auto. Het idee doodmoe of nat op het werk of bij visite aankomen weerhield me vaak van fietsen. Een beetje nat kun je uiteraard wel worden op een elektrische fiets, maar je trapt moeiteloos tegen de wind in. En met die gedachte pak je hem veel vaker!

Ik fiets nu zo veel dat de scooter er werkeloos bij stond. Deze heb ik dan ook verkocht. Ook de auto staat nu soms wekenlang stil op de parkeerplaats. Fietsen is gewoon heerlijk. En heb je de zekerheid dat je de rit goed vol gaat houden dan pak je hem veel sneller. De elektrische fiets maakt dat mogelijk. Of je nu haast hebt of gewoon een tourritje wil maken, fietsen op een elektrische fiets is en blijft een feestje!

Waarom zou je een elektrische fiets kopen?
Onze nieuwe Batavus Finez E-go Power NX8Q (april 2022), gekocht bij https://www.hetzwartefietsenplan.com/

Plaats een reactie