5 redenen waarom je een elektrische fiets zou moeten kopen

Ze zijn al lang niet meer de opvallende fiets voor een kleine doelgroep van oudere welgestelden. Elektrische fietsen of e-bikes zie je tegenwoordig overal, zelfs op schoolpleinen. Ze zijn betaalbaar voor een grotere groep en het suffe imago is er inmiddels wel vanaf. Maar wat zijn nu de echte voordelen van een elektrische fiets, dus met trapondersteuning, ten opzichte van een gewone fiets zoals je we al eeuwenlang kennen in Nederland?

Wij hebben zelf ook een elektrische fiets van het merk Brinckers (2019), en nu hebben we er een bijgekocht; de Batavus Finez E-go Power NX8Q. Het is een enorm fijne fiets!

Ook interessant:

1) Gemakkelijk voor woon-werkverkeer

Als je in een stad woont met druk verkeer of zelfs regelmatig files dan kan een elektrische fiets je echt veel tijd en moeite besparen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat woon-werkverkeer met de e-bike net zo snel, zo niet sneller gaat als woon-werkverkeer met de auto – en het is goedkoper dan de bus of trein. Bovendien kun je bij alle modellen aanpassen hoeveel ondersteuning je krijgt, van economisch tot (ultra)sportief.

Dit geeft je de mogelijkheid om verschillende instellingen voor je ritten uit te proberen, en kun je ontdekken wat voor jou het beste werkt bij de verschillende omstandigheden. En het is natuurlijk geweldig voor de nodige extra beweging! Niet in de laatste plaats omdat je een elektrische fiets veel vaker pakt dan een gewone fiets zonder motor. Zorg er wel voor dat je in het begin niet te hard gaat; overdrijven kan je spieren en gewrichten belasten, zelfs bij de hoogste trapondersteuning.

De economische of sportieve stand op de elektrische fiets is wel wat anders dan wij het zouden definiëren. Bij de economische stand ben je namelijk sportief bezig omdat je minder trapondersteuning krijg, en bij de sportieve stand is het precies andersom. Is het je doel om meer te bewegen dan zet je hem op de meest economische stand met het minste vermogen.

sportieve elektrische fiets

2) Een manier om te bewegen

Een elektrische fiets is een perfecte manier om je te verplaatsen en toch fit te blijven. Je kunt naar je werk gaan, boodschappen doen of je kinderen naar school brengen – en dat allemaal terwijl je aan lichaamsbeweging doet. Veel mensen die een elektrische fiets bezitten, zeggen dat ze veel meer aan lichaamsbeweging doen dan wanneer ze voor andere vervoersmiddelen hadden gekozen.

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen die e-bikes gebruiken voor woon-werkverkeer regelmatig het dubbele aantal kilometers rijden. Ze doen vaker een boodschap tussendoor of nemen een omweg langs een mooie route bij mooi weer. Ze hebben daarnaast ook de neiging om vaker een wandeling te maken, lekker fris in de buitenlucht.

Alles bij elkaar helpt het rijden op een elektrische fiets je ongeveer 400 calorieën per uur te verbranden – het equivalent van ongeveer 13 kilometer per uur hardlopen.

3) De elektrische fiets bespaard geld

voordelen elektrische fiets

Al dat trappen en calorieën verbranden is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Elektrische fietsen blijken gedurende hun hele levensduur gemiddeld drie keer goedkoper zijn dan gewone fietsen. Afhankelijk van je woon-werkverkeer en of je gebruik maakt van het openbaar vervoer of een carpool, kunnen die besparingen snel oplopen!

De redenering hiervoor is begrijpelijk: in plaats van benzine te kopen, het onderhoud, te betalen voor parkeren en andere kosten die met autorijden te maken hebben, hoef je alleen maar de stekker in het stopcontact te steken en te gaan. En omdat e-bikes 25 km per uur kunnen rijden (gemiddeld), is het ook mogelijk om tijd te besparen.

Volgens een onderzoek van onderzoekers van de Universiteit van Oxford verminderen mensen die zich met de elektrische fiets vervoeren hun totale ecologische voetafdruk met ongeveer 40 procent in vergelijking met mensen die autorijden. Dat komt omdat fietsers geen brandstof hoeven te verbranden of te maken hebben met files.

Ook geef je minder geld uit aan onderhoudskosten, of aan fastfood (drive through restaurants zoals MacDrive) na een lange dag werken zo blijkt. De voor- en nadelen zoals ik ze zie zijn;

Voordelen

  • Sneller fietsen dan een “normale” fiets
  • Geen last van tegenwind en heuvels
  • Je pakt vaker de fiets, dus sportiever
  • Geen of minder brandstof- en onderhoudskosten
  • Milieuvriendelijk t.o.v. auto – scooter

Nadelen

  • Duurder dan een fiets zonder trapondersteuning
  • Diefstalgevoelig
  • Zwaarder, banden en ketting slijten sneller
  • Hoge kosten bij defecte accu

4) De aarde zal je dankbaar zijn!

Als je een auto bezit en ermee naar je werk reist, geef je in 2022 meer uit aan brandstof dan ooit tevoren. Als je voor woon-werkverkeer elke dag 30 km heen en terug moet rijden, dan kost het tanken zo’n € 100,- per maand. Dat is € 1200 per jaar! Door over te stappen op een elektrische fiets en groen te gaan, verklein je niet alleen je ecologische voetafdruk, maar bespaar je ook flink op onderhouds- en benzinekosten.

Door slechts één uur per dag te fietsen, kun je elk jaar ongeveer 250 kg aan CO2-uitstoot compenseren die onze atmosfeer binnenkomt. Dat is hetzelfde als 100 bomen planten of 15 auto’s een jaar lang van de weg halen! En alsof dat nog niet genoeg is om je te overtuigen…

met de elektrische fiets naar school
Met de elektrische fiets naar school, tegenwoordig heel normaal

5) Plezier!

Wanneer was het de laatste keer dat je op een fiets sprong en daarbij plezier had? De meesten van ons zien het fietsen niet als een manier om plezier te hebben, maar denk er eens over na: op lange wegen fietsen met je partner of vrienden is een van de simpelste geneugten van het leven.

En als je dagelijks naar je werk gaat, waarom zou je het dan niet met een glimlach doen? De elektrische fiets maakt dat mogelijk, of je nu snel of langzaam wilt gaan!

5 redenen waarom je een elektrische fiets zou moeten kopen
Onze nieuwe Batavus Finez E-go Power NX8Q (april 2022), gekocht bij https://www.hetzwartefietsenplan.com/

Plaats een reactie