Auronic Luchtontvochtiger kopen? Lees hier mijn ervaringen!

Deze pagina is bijgewerkt op 04/06/24 by admin

In ons appartement hadden we een vochtprobleem. Daarom gingen we op zoek naar een luchtontvochtiger en we kwamen uit op de “Auronic Luchtontvochtiger”. De officiële naam is Auronic Luchtontvochtiger en Luchtreiniger – Ontvochtigt 20L per Dag – Was-droog Functie – Wit. Is deze het kopen waard in juni 2024?

We hebben hem gekocht vanwege de prijs en de goede recensies. Maar is dit wel een goed merk en waren deze beoordelingen betrouwbaar? Onze gedachte was, zijn de beoordelingen fake dan sturen we hem gewoon weer terug.

Veel beoordelingen en reviews kwamen we niet tegen en ik ken het merk niet, vandaar dit bericht. Ik zal je zo eerlijk mogelijk vertellen wat onze ervaringen zijn met de Auronic.

Onze keuze: de Auronic Luchtontvochtiger

Er blijken een groot aantal merken ontvochtigers te zijn, zoals De’Longhi, Erikssøn, Komodo, Qlima, TROTEC etc. Na veel speuren en reviews bekijken is het dus de Auronic Luchtontvochtiger geworden. Hij reinigt als extra functie de lucht ook, maar dat is voor ons bijzaak. Wat een super geweldig apparaat! De bediening is eenvoudig en intuïtief (plug & play) zonder gedoe met een app, en hij haalt 20 liter vocht per 24 uur uit je huis;

 • Compact en krachtig
 • 20 liter per 24 uur (zelf getest en dat doet ‘ie)
 • 5 liter reservoir
 • Stil (max 42 DB op hoogste stand ventilator)
 • Energiezuinig (370 watt)
 • Handige extra functies zoals was-droog stand
 • Slaat automatisch af bij ingestelde luchtvochtigheid
 • Slaat automatisch af als de bak vol is
 • Verrijdbaar vanwege wieltjes (super handig want vrij zwaar)
 • Reservoir makkelijk legen
 • Breng de ruimte op aangename temperatuur
 • Geschikt voor ruimtes tot 60m2

 • Iets te veel geluid voor in de slaapkamer (als je er gevoelig voor bent)
 • Extra stroomkosten
 • Extra afvoerpijp voor constante afvoer, maar die is erg klein

Waarom een luchtontvochtiger?

Even een korte geschiedenis. Wij zijn in 2023 verhuisd van een doorzonwoning naar een appartement. Alles gelijkvloers, dus ook de “natte ruimtes” (badkamer, toilet) staan direct in verbinding met de overige ruimtes waaronder de kamer en slaapkamers. En omdat het appartement in de binnenstad zit hebben we niet al te veel ramen, die ook nog eens erg hoog zitten.

Even een raampje opendoen zit er niet in. Daarom hebben we een balansventilatie met een WTW (warmte terug win) systeem om de boel te ventileren.

Auronic Luchtontvochtiger kopen? Lees hier mijn ervaringen!

Met balansventilatie met WTW is het de bedoeling dat je alles dicht houdt om schone lucht te houden en energie te besparen. Nu bleek het systeem niet goed te werken waardoor we een vochtprobleem hadden. Bij metingen kwamen we regelmatig uit op meer dan 80%(!) luchtvochtigheid.

Het gevolg was schimmel op kleding en meubels, alles voelde klam aan en het voelde binnen duidelijk killer dan de temperatuur aangaf. Ook tijdens het ademen voelde je het. Vooral als je net van buiten kwam leek het alsof je tegen een muur van vocht op liep. Zelfs onze stofzuiger gaf een foutmelding vanwege klonterend stof door vocht.

Vanwege de vakantieperiode en traag reagerende installateurs moesten we snel een tussenoplossing bedenken: een luchtontvochtiger!

Is de Auronic Luchtontvochtiger het kopen waard? Het bewijs!

Dat hij perfect werkt kan ik afleiden uit het feit dat de bak erg snel vol zit. Metingen laten zien dat de luchtvochtigheid sterk gedaald is.

Luchtvochtigheid was:

Hygrometer om de Auronic ontvochtiger te testen

En kwam na enkele uren al op een acceptabel niveau:

Hygrometer om de Auronic ontvochtiger te testen, resultaat

Nadat we hem 3 dagen hebben laten draaien is het meeste vocht uit de woning verdwenen. We zetten hem nu alleen aan tijdens het douchen, en af en toe een uurtje overdag. De luchtvochtigheid blijft netjes tussen de 50 – 60%.

Reviews van geverifieerde gebruikers

Snelle levering, prima product. Stond versteld van zijn prestatie. Slaapkamer op een prima vocht percentage.


Prachtig apparaat, doet stil zijn werk.


Ik heb het vandaag binnen gekregen, gelijk uitgepakt en gebruikt. Hij geeft precies aan wat de luchtvochtigheid is en brengt het ook snel naar het gewenste. Er zitten veel opties op en het is een mooi design. Ik ben er nu al echt heel erg blij mee!!


Echt een topper! Super uitgebreide ontvochtiger met alles erop en eraan. Zelfs wieltjes! Water afvoeren gaat vanzelf door de slang. Warmt de ruimte ook goed op. Heel blij mee!


Na ontvangst direct gebruikt, zeer fijn apparaat. Merk hiermee dat het “klimaat” in huis fijner aanvoelt. Degelijk, sterk en ziet er mooi uit, precies wat je mag verwachten. De ontvochtiger heeft 4 wielen dus je kan hem gemakkelijk verplaatsen.


In een woord geweldig Na inschakelen binnen 10 min al 5 procent luchtvochtigheid gedaald Heb dit kunnen veriferen met meerdere luchtvochtigheid sensors


Echt een geweldig apparaat. Heel makkelijk te bedienen, redelijk stil, robuust en de bak is makkelijk te verwisselen. Hij slaat automatisch af als de bak vol is.

Filmpje over het gebruik: geluid en waterreservoir legen

Hiermee hoop ik je een goed idee te hebben gegeven over wat deze ontvochter waard is. Als je dit een behulpzame review vindt, koop de Auronic dan via onderstaande link. Het kost je niets, en ik krijg zo’n 4 euro om deze website goed te kunnen blijven onderhouden. Bedankt.

Handleiding

Regelmatig wordt mij gevraagd naar de werking van het apparaat. Daarom plaats ik hier de handleiding Aeronic Luchtontvochtiger. Het betreft de volgende modellen:

 • Auronic Luchtontvochtiger met luchtreiniging – 20 l – Model AU3165 – EAN 8720195254232
 • Auronic Luchtontvochtiger met luchtreiniging – 16 l – Model AU3219 – EAN 8720195258445
 • Auronic Luchtontvochtiger met luchtreiniging – 25 l – Model AU3220 – EAN 8720195258452
 • Auronic Luchtontvochtiger met luchtreiniging – 20 l – Model AU570 – EAN 8720195259114

Klik hier voor de handleiding (PDF).

Filter vervangen

De Auronic heeft een functie voor luchtreiniging, en er wordt mij vaak gevraagd naar het filter. Het antwoord is dat die er niet in zit! Hij heeft namelijk een ionisatie functie. Met deze functie activeer je de luchtreiniging en het absorberen van fijnstof/deeltjes in de lucht door ionisatie. Ionisatoren produceren een stroom van geladen deeltjes (ionenstroom) in de lucht die (fijn)stofdeeltjes in de omgeving doen neerslaan. In theorie heeft dit een gunstige invloed op de luchtkwaliteit (bron: RIVM).

Wat je wel moet doen is zo nu en dan het (vaste) filter aan de achterzijde even schoonborstelen. Die verzameld wel het nodige stof.

Veelgestelde vragen over luchtvochtigheid en luchtontvochtigers

Wat is luchtvochtigheid?

Luchtvochtigheid verwijst naar de hoeveelheid waterdamp in de lucht. Het wordt meestal uitgedrukt als een percentage, waarbij 100% luchtvochtigheid betekent dat de lucht volledig verzadigd is met waterdamp en geen extra vocht kan opnemen.

Waarom is het belangrijk om de luchtvochtigheid binnenshuis te regelen?

Het regelen van de luchtvochtigheid binnenshuis is belangrijk voor zowel je gezondheid als het behoud van je woning en bezittingen. Te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot schimmelvorming (ook op kleding hebben we gemerkt), stof- en meelmijten en andere allergenen. Te lage luchtvochtigheid kan een droge huid, irritatie van de luchtwegen en schade aan houten meubels veroorzaken.

Wat is een luchtontvochtiger zoals de Auronic?

Een luchtontvochtiger is een apparaat dat overtollig vocht uit de lucht verwijdert, waardoor de luchtvochtigheid in een ruimte wordt verlaagd. Dit helpt om een gezond binnenklimaat te behouden.

Hoe werkt de Auronic luchtontvochtiger?

Luxe luchtontvochtigers zoals onze Auronic werken door lucht aan te zuigen en het vocht eruit te halen via een koelspiraal. Er zijn ook modellen die werken met absorberend materiaal. Het vocht wordt vervolgens verzameld in een reservoir of afgevoerd via een slang. De droge lucht wordt weer in de kamer geblazen.

Wanneer moet ik een luchtontvochtiger gebruiken?

Een luchtontvochtiger is vooral nuttig in de volgende situaties:

 • Als de luchtvochtigheid in huis hoger is dan 60%.
 • In de zomermaanden of tijdens regenachtige periodes wanneer de luchtvochtigheid vaak hoger is.
 • In ruimtes zoals kelders, badkamers en wasruimtes waar vochtproblemen vaker voorkomen.

Hoe kies ik de juiste luchtontvochtiger?

Bij het kiezen van een luchtontvochtiger moet je letten op:

 • Kies een model dat geschikt is voor de grootte van de ruimte, of waarbij je tenminste elke ruimte een voor een kan ontvochtigen.
 • Zoek indien mogelijk naar een energiezuinig model.
 • Let op extra functies zoals een hygrometer, automatische uitschakeling en een continue afvoermogelijkheid.

Hoe onderhoud ik mijn luchtontvochtiger?

Om je luchtontvochtiger goed te onderhouden:

 • Reinig regelmatig het luchtfilter (indien aanwezig) en de waterreservoir.
 • Zorg ervoor dat de luchtinlaat en -uitlaat vrij zijn van stof en vuil.
 • Controleer en vervang indien nodig de ontvochtigingsmiddelen (bij chemische ontvochtigers).

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een luchtontvochtiger?

De voordelen van het gebruik van een luchtontvochtiger zijn onder andere:

 • Vermindering van allergenen zoals schimmel en (stof- en meel)mijten.
 • Verbetering van de luchtkwaliteit en makkelijker ademen.
 • Bescherming van meubels en elektronica tegen vochtschade.
 • Voorkoming van condensatie en vochtplekken op muren en ramen.

Kan een luchtontvochtiger helpen bij schimmelproblemen?

Een luchtontvochtiger helpt bij het verminderen van schimmelproblemen door de luchtvochtigheid te verlagen, waardoor de groei van schimmel stopt of wordt beperkt. Let er ook op dat je bestaande schimmel grondig verwijderd en de onderliggende oorzaken van vochtproblemen aanpakt.

Zijn er nadelen aan het gebruik van een luchtontvochtiger?

Hoewel luchtontvochtigers veel voordelen bieden zijn er enkele nadelen:

 • Ze kunnen lawaai maken, afhankelijk van het model.
 • Ze verbruiken elektriciteit wat leidt tot hogere energiekosten.
 • Onderhoud is zo nu en dan nodig zodat hij goed blijft werken.

Heb je nog andere vragen over luchtvochtigheid of over de Auronic? Stel ze hieronder ik en beantwoord ze zsm!

Plaats een reactie