Auronic Luchtontvochtiger beoordeling

In ons appartement hadden we een vochtprobleem. Vandaar dat we op zoek gingen naar een luchtontvochtiger en we kwamen uit op de “Auronic Luchtontvochtiger”. De officiële naam is Auronic Luchtontvochtiger en Luchtreiniger – Ontvochtigt 20L per Dag – Was-droog Functie – Wit. We hebben hem gekocht vanwege de prijs en de goede recensies. Maar is dit wel een goed merk en waren deze beoordelingen betrouwbaar? Onze gedachte was, zijn de beoordelingen fake dan sturen we hem gewoon weer terug.

Veel beoordelingen en reviews kwamen we niet tegen en ik ken het merk niet, vandaar dit bericht. Ik zal je zo eerlijk mogelijk vertellen wat onze ervaringen zijn met de Auronic.

Spoiler allert: de Auronic is een geweldig apparaat!

Waarom een luchtontvochtiger?

Even een korte geschiedenis. Wij zijn in 2023 verhuisd van een doorzonwoning naar een appartement. Alles gelijkvloers, dus ook de “natte ruimtes” (badkamer, toilet) staan direct in verbinding met de overige ruimtes waaronder de kamer en slaapkamers. En omdat het appartement in de binnenstad zit hebben we niet al te veel ramen, die ook nog eens erg hoog zitten. Even een raampje opendoen zit er niet in. Daarom hebben we een balansventilatie met een WTW (warmte terug win) systeem om de boel te ventileren.

Met balansventilatie met WTW is het de bedoeling dat je alles dicht houdt om schone lucht te houden en energie te besparen. Nu bleek het systeem niet goed te werken waardoor we een vochtprobleem hadden. Bij metingen kwamen we regelmatig uit op meer dan 80%(!) luchtvochtigheid. Het gevolg was schimmel op kleding en meubels, alles voelde klam aan en het voelde binnen duidelijk killer dan de temperatuur aangaf. Ook tijdens het ademen voelde je het. Vooral als je net van buiten kwam leek het alsof je tegen een muur van vocht op liep.

Vanwege de vakantieperiode en traag reagerende installateurs moesten we snel een tussenoplossing bedenken: een luchtontvochtiger!

Onze keuze: de Auronic

Er blijken een groot aantal merken ontvochtigers te zijn, zoals De’Longhi, Erikssøn, Komodo, Qlima, TROTEC etc. Na veel speuren en reviews bekijken is het dus de Auronic Luchtontvochtiger geworden. Hij reinigt als extra functie de lucht ook, maar dat is voor ons bijzaak. Wat een super geweldig apparaat! De bediening is eenvoudig en intuïtief (plug & play) zonder gedoe met een app, en hij haalt 20 liter vocht per 24 uur uit je huis;

 • Compact en krachtig
 • 20 liter per 24 uur (zelf getest en dat doet ‘ie)
 • 5 liter reservoir
 • Stil (max 42 DB op hoogste stand ventilator)
 • Energiezuinig (370 watt)
 • Handige extra functies zoals was-droog stand
 • Slaat automatisch af bij ingestelde luchtvochtigheid
 • Slaat automatisch af als de bak vol is
 • Verrijdbaar vanwege wieltjes (super handig want vrij zwaar)
 • Reservoir makkelijk legen
 • Breng de ruimte op aangename temperatuur
 • Geschikt voor ruimtes tot 60m2

 • Iets te veel geluid voor in de slaapkamer (als je er gevoelig voor bent)
 • Extra stroomkosten
 • Extra afvoerpijp voor constante afvoer, maar die is erg klein

Is de Auronic Luchtontvochtiger het kopen waard? Het bewijs!

Dat hij perfect werkt kan ik afleiden uit het feit dat de bak erg snel vol zit. Metingen laten zien dat de luchtvochtigheid sterk gedaald is.

Luchtvochtigheid was:

Auronic Luchtontvochtiger beoordeling

En kwam na enkele uren al op een acceptabel niveau:

Auronic Luchtontvochtiger beoordeling

Nadat we hem 3 dagen hebben laten draaien is het meeste vocht uit de woning verdwenen. We zetten hem nu alleen aan tijdens het douchen, en af en toe een uurtje overdag. De luchtvochtigheid blijft netjes tussen de 50 – 60%.

Filmpje over het gebruik: geluid en waterreservoir legen

Leuk bericht? Geef je beoordeling!
[Totaal: 2 Gemiddeld: 4.5]

Plaats een reactie