Auronic Luchtontvochtiger kopen? Lees hier mijn ervaringen!

Deze pagina is bijgewerkt op 12/02/24 by admin

In ons appartement hadden we een vochtprobleem. Daarom gingen we op zoek naar een luchtontvochtiger en we kwamen uit op de “Auronic Luchtontvochtiger”. De officiële naam is Auronic Luchtontvochtiger en Luchtreiniger – Ontvochtigt 20L per Dag – Was-droog Functie – Wit. Is deze het kopen waard in februari 2024?

We hebben hem gekocht vanwege de prijs en de goede recensies. Maar is dit wel een goed merk en waren deze beoordelingen betrouwbaar? Onze gedachte was, zijn de beoordelingen fake dan sturen we hem gewoon weer terug.

Veel beoordelingen en reviews kwamen we niet tegen en ik ken het merk niet, vandaar dit bericht. Ik zal je zo eerlijk mogelijk vertellen wat onze ervaringen zijn met de Auronic.

Onze keuze: de Auronic Luchtontvochtiger

Er blijken een groot aantal merken ontvochtigers te zijn, zoals De’Longhi, Erikssøn, Komodo, Qlima, TROTEC etc. Na veel speuren en reviews bekijken is het dus de Auronic Luchtontvochtiger geworden. Hij reinigt als extra functie de lucht ook, maar dat is voor ons bijzaak. Wat een super geweldig apparaat! De bediening is eenvoudig en intuïtief (plug & play) zonder gedoe met een app, en hij haalt 20 liter vocht per 24 uur uit je huis;

 • Compact en krachtig
 • 20 liter per 24 uur (zelf getest en dat doet ‘ie)
 • 5 liter reservoir
 • Stil (max 42 DB op hoogste stand ventilator)
 • Energiezuinig (370 watt)
 • Handige extra functies zoals was-droog stand
 • Slaat automatisch af bij ingestelde luchtvochtigheid
 • Slaat automatisch af als de bak vol is
 • Verrijdbaar vanwege wieltjes (super handig want vrij zwaar)
 • Reservoir makkelijk legen
 • Breng de ruimte op aangename temperatuur
 • Geschikt voor ruimtes tot 60m2

 • Iets te veel geluid voor in de slaapkamer (als je er gevoelig voor bent)
 • Extra stroomkosten
 • Extra afvoerpijp voor constante afvoer, maar die is erg klein

Waarom een luchtontvochtiger?

Even een korte geschiedenis. Wij zijn in 2023 verhuisd van een doorzonwoning naar een appartement. Alles gelijkvloers, dus ook de “natte ruimtes” (badkamer, toilet) staan direct in verbinding met de overige ruimtes waaronder de kamer en slaapkamers. En omdat het appartement in de binnenstad zit hebben we niet al te veel ramen, die ook nog eens erg hoog zitten.

Even een raampje opendoen zit er niet in. Daarom hebben we een balansventilatie met een WTW (warmte terug win) systeem om de boel te ventileren.

Auronic Luchtontvochtiger kopen? Lees hier mijn ervaringen!

Met balansventilatie met WTW is het de bedoeling dat je alles dicht houdt om schone lucht te houden en energie te besparen. Nu bleek het systeem niet goed te werken waardoor we een vochtprobleem hadden. Bij metingen kwamen we regelmatig uit op meer dan 80%(!) luchtvochtigheid.

Het gevolg was schimmel op kleding en meubels, alles voelde klam aan en het voelde binnen duidelijk killer dan de temperatuur aangaf. Ook tijdens het ademen voelde je het. Vooral als je net van buiten kwam leek het alsof je tegen een muur van vocht op liep. Zelfs onze stofzuiger gaf een foutmelding vanwege klonterend stof door vocht.

Vanwege de vakantieperiode en traag reagerende installateurs moesten we snel een tussenoplossing bedenken: een luchtontvochtiger!

Is de Auronic Luchtontvochtiger het kopen waard? Het bewijs!

Dat hij perfect werkt kan ik afleiden uit het feit dat de bak erg snel vol zit. Metingen laten zien dat de luchtvochtigheid sterk gedaald is.

Luchtvochtigheid was:

Hygrometer om de Auronic ontvochtiger te testen

En kwam na enkele uren al op een acceptabel niveau:

Hygrometer om de Auronic ontvochtiger te testen, resultaat

Nadat we hem 3 dagen hebben laten draaien is het meeste vocht uit de woning verdwenen. We zetten hem nu alleen aan tijdens het douchen, en af en toe een uurtje overdag. De luchtvochtigheid blijft netjes tussen de 50 – 60%.

Reviews van geverifieerde gebruikers

Snelle levering, prima product. Stond versteld van zijn prestatie. Slaapkamer op een prima vocht percentage.


Prachtig apparaat, doet stil zijn werk.


Ik heb het vandaag binnen gekregen, gelijk uitgepakt en gebruikt. Hij geeft precies aan wat de luchtvochtigheid is en brengt het ook snel naar het gewenste. Er zitten veel opties op en het is een mooi design. Ik ben er nu al echt heel erg blij mee!!


Echt een topper! Super uitgebreide ontvochtiger met alles erop en eraan. Zelfs wieltjes! Water afvoeren gaat vanzelf door de slang. Warmt de ruimte ook goed op. Heel blij mee!


Na ontvangst direct gebruikt, zeer fijn apparaat. Merk hiermee dat het “klimaat” in huis fijner aanvoelt. Degelijk, sterk en ziet er mooi uit, precies wat je mag verwachten. De ontvochtiger heeft 4 wielen dus je kan hem gemakkelijk verplaatsen.


In een woord geweldig Na inschakelen binnen 10 min al 5 procent luchtvochtigheid gedaald Heb dit kunnen veriferen met meerdere luchtvochtigheid sensors


Echt een geweldig apparaat. Heel makkelijk te bedienen, redelijk stil, robuust en de bak is makkelijk te verwisselen. Hij slaat automatisch af als de bak vol is.

Filmpje over het gebruik: geluid en waterreservoir legen

Hiermee hoop ik je een goed idee te hebben gegeven over wat deze ontvochter waard is. Als je dit een behulpzame review vindt, koop de Auronic dan via onderstaande link. Het kost je niets, en ik krijg zo’n 4 euro om deze website goed te kunnen blijven onderhouden. Bedankt.

Handleiding

Regelmatig wordt mij gevraagd naar de werking van het apparaat. Daarom plaats ik hier de handleiding Aeronic Luchtontvochtiger. Het betreft de volgende modellen:

 • Auronic Luchtontvochtiger met luchtreiniging – 20 l – Model AU3165 – EAN 8720195254232
 • Auronic Luchtontvochtiger met luchtreiniging – 16 l – Model AU3219 – EAN 8720195258445
 • Auronic Luchtontvochtiger met luchtreiniging – 25 l – Model AU3220 – EAN 8720195258452
 • Auronic Luchtontvochtiger met luchtreiniging – 20 l – Model AU570 – EAN 8720195259114

Klik hier voor de handleiding (PDF).

Filter vervangen

De Auronic heeft een functie voor luchtreiniging, en er wordt mij vaak gevraagd naar het filter. Het antwoord is dat die er niet in zit! Hij heeft namelijk een ionisatie functie. Met deze functie activeer je de luchtreiniging en het absorberen van fijnstof/deeltjes in de lucht door ionisatie. Ionisatoren produceren een stroom van geladen deeltjes (ionenstroom) in de lucht die (fijn)stofdeeltjes in de omgeving doen neerslaan. In theorie heeft dit een gunstige invloed op de luchtkwaliteit (bron: RIVM).

Plaats een reactie