Rijbewijs kwijt

Gelukkig heb ik het nog niet meegemaakt, maar in sommige gevallen kan je rijbewijs worden ingevorderd. Gebruik je de auto uitsluitend privé dan hoeft dat nog niet zo’n probleem te zijn. Ben je een zakelijke rijder dan wordt het een ander verhaal!

Wat zijn de redenen voor het verliezen van een rijbewijs? De omstandigheden lopen sterk uiteen over wat een rechtvaardiging is voor een schorsing of intrekking van een rijbewijs. Veelvoorkomende oorzaken zijn gevaarlijk rijden, te hard rijden en rijden onder invloed van alcohol of drugs.

Schorsingen zijn meestal tijdelijk, maar je kunt je rijbewijs ook permanent verliezen. Te hard rijden is een van de meest voorkomende oorzaken, vooral als het leidt tot een ongeval. Te hard rijden is de belangrijkste oorzaak van ongevallen, met meer dan 30% van de dodelijke ongevallen in het hele land waarbij te hard wordt gereden. Vorig jaar alleen al waren er meer dan 1.200 verkeersdoden en meer dan 100.000 verkeersmisdrijven in Nederland!

Stappen om je rijbewijs terug te krijgen

Het is mogelijk om weer een rijbewijs terug te krijgen, maar het kost geld en doorzettingsvermogen. Schakel daarom een ​​ervaren advocaat in. Als je je rijbewijs verliest, kun je geholpen worden door een verkeersrechtadvocaat. Deze advocaten kunnen je vertellen wat de mogelijkheden zijn en wat het gaat kosten.

Het proces om je rijbewijs terug te krijgen hangt af van of er nog lopende rechtszaken zijn. Als er geen zaak tegen je loopt, kan je advocaat een klacht indienen en vindt er een zitting plaats. Hierbij zijn de rechter, je advocaat en de officier van justitie (aanklager) aanwezig.

Boetes voor rijden met verlopen rijbewijs

In Nederland is het illegaal om een ​​verlopen of ongeldig rijbewijs te hebben. Door een strafbeschikking uit te vaardigen, kunnen officieren van justitie je direct een boete opleggen. Je kunt ook voor een bepaalde tijd je rijbewijs kwijtraken door de beslissing van een officier van justitie of een politierechter. In sommige gevallen kan je rijbewijs in beslag worden genomen door een strafrechter. Dit wordt meestal gedaan door een kantonrechter of politierechter. Je kunt ook je rijbewijs kwijtraken door een meervoudige kamer beslissing van de rechtbank.

Als uw rijbewijs door de politie in beslag is genomen, krijg je het terug zodra eventuele openstaande juridische problemen zijn opgelost. Als je rijbewijs echter wordt ingetrokken vanwege een strafrechtelijke veroordeling, kun je je rijbewijs pas terugkrijgen als het gerechtelijk bevel voor je gemiste rijbewijs verloopt.

Politiecontrole rijbewijs
Politiecontrole

Hoe lang duurt het voordat ik mijn rijbewijs terugkrijg?

Het hangt ervan af. Soms verlies je direct na aanhouding je rijbewijs. Soms kun je het houden, maar als je bent veroordeeld voor een misdrijf verlies je het door een rechterlijke uitspraak.

Als je wordt gearresteerd voor rijden onder invloed, wordt je rijbewijs meestal onmiddellijk ingetrokken en ingehouden totdat de zaak is behandeld. Schakel je een advocaat in dan wordt er een hoorzitting gehouden. De rechter kan er dan over beslissen.

Hoe lang het duurt voordat je je rijbewijs terugkrijgt hangt af van hoe snel je handelt vanaf het moment dat je rijbewijs is ingetrokken. Hoe sneller je reageert, hoe groter de kans dat je hem eerder terug krijgt.

Wat kost een verkeersrechtadvocaat?

Je hoeft geen gerechtskosten te betalen voor het incassotraject en/of de inhouding van het rijbewijs. Hoewel je niet verplicht bent om een ​​advocaat in te huren, wordt sterk aangeraden dit toch te doen. De kosten die ermee gemoeid zijn zijn het zeker waard. Een verkeersrechtadvocaat is deskundig en kan je vertellen wat je wel en niet moet doen. Advocaten zijn professionele tegenstanders van openbare aanklagers.

Plaats een reactie