Rijbewijs kwijt in 2024?

Deze pagina is bijgewerkt op 11/05/23 by admin

Gelukkig heb ik het nog niet meegemaakt, maar in sommige gevallen kan je rijbewijs worden ingevorderd. Gebruik je de auto uitsluitend privé dan hoeft dat nog niet zo’n probleem te zijn. Ben je een zakelijke rijder dan wordt het een ander verhaal!

Wat zijn de redenen voor het verliezen van een rijbewijs? De omstandigheden lopen sterk uiteen over wat een rechtvaardiging is voor een schorsing of intrekking van een rijbewijs. Veelvoorkomende oorzaken zijn gevaarlijk rijden, te hard rijden en rijden onder invloed van alcohol of drugs.

Schorsingen zijn meestal tijdelijk, maar je kunt je rijbewijs ook permanent verliezen. Te hard rijden is een van de meest voorkomende oorzaken, vooral als het leidt tot een ongeval. Te hard rijden is de belangrijkste oorzaak van ongevallen, met meer dan 30% van de dodelijke ongevallen in het hele land waarbij te hard wordt gereden. Vorig jaar alleen al waren er meer dan 1.200 verkeersdoden en meer dan 100.000 verkeersmisdrijven in Nederland!

Je rijbewijs terug te krijgen

Het is mogelijk om weer een rijbewijs terug te krijgen, maar het kost geld en doorzettingsvermogen. Schakel daarom een ​​ervaren advocaat in. Als je je rijbewijs verliest, kun je geholpen worden door een verkeersrechtadvocaat. Deze advocaten kunnen je vertellen wat de mogelijkheden zijn en wat het gaat kosten.

Het proces om je rijbewijs terug te krijgen hangt af van of er nog lopende rechtszaken zijn. Als er geen zaak tegen je loopt, kan je advocaat een klacht indienen en vindt er een zitting plaats. Hierbij zijn de rechter, je advocaat en de officier van justitie (aanklager) aanwezig.

Boetes voor rijden als je rijbewijs is ingevorderd

De officier van justitie kan je een boete opleggen als je rijdt zonder een geldig rijbewijs en gepakt wordt. Je kunt ook voor een bepaalde tijd je rijbewijs kwijtraken door de beslissing van een officier van justitie of een politierechter als je slecht gedaagd in het verkeer of een ongeluk veroorzaakt. In sommige gevallen kan je rijbewijs in beslag worden genomen door een kantonrechter. Je kunt ook je rijbewijs kwijtraken door een beslissing van de rechtbank. Opletten geblazen dus!

Politiecontrole rijbewijs
Politiecontrole

Hoe lang duurt het voordat ik mijn rijbewijs terugkrijgt?

Soms verlies je direct na aanhouding je rijbewijs. In sommige gevallen hoef je hem niet in te leveren, maar als je bent veroordeeld voor een misdrijf verlies je het alsnog door een rechterlijke uitspraak.

Als je wordt gearresteerd voor rijden onder invloed wordt je rijbewijs meestal direct ingenomen en ben je hem kwijt totdat de zaak is behandeld. Schakel je een advocaat in dan wordt er een hoorzitting gehouden zodat een rechter er over kan beslissen.

Hoe lang het duurt voordat je je rijbewijs terugkrijgt hangt af van hoe snel je in actie komt. Hoe sneller je reageert, hoe groter de kans dat je hem eerder terug krijgt.

Wat kost een verkeersrechtadvocaat?

Je hoeft geen gerechtskosten te betalen voor het incassotraject en/of de inhouding van het rijbewijs. Hoewel je niet verplicht bent om een ​​advocaat in te huren, kun je dit beter wel doen als je hem sneller terug wilt. De kosten zijn het dan zeker waard. Een verkeersrechtadvocaat is deskundig op dat gebied en kan je vertellen wat je wel en niet moet doen. 

Heb jij ervaring met een ingenomen rijbewijs? Laat het hieronder weten!

Plaats een reactie