Een gezonde vijver is een ijsvrije vijver: 5 handige tips

Veel tuinwerkzaamheden liggen gedurende de winterdagen vrijwel stil. Dat geldt ook voor de activiteiten rondom de vijver. Toch is het belangrijk om daar wel iets mee te doen: de vijver ijsvrij houden in de winter. Zo voorkom je dat vissen én biogassen vast komen te zitten onder het ijs.

Een overkapping om je vijver ijsvrij te houden

Als je veel gevoelige vissen of vijverplanten in de vijver hebt, denk bijvoorbeeld aan koi-karpers, dan is het maken van een overkapping een prima optie. Deze overkapping kan geplaatst worden in combinatie met een verwarmingselement voor in het water. Het water blijft dan beter op temperatuur en de overkapping zorgt ervoor dat de warmte beter boven de vijver blijft hangen. Op YouTube zijn bruikbare tips te vinden om er zelf een te maken of om een bouwpakket te kopen.

Gebruik riet

Eén van de meest natuurlijke manieren om de vijver ijsvrij te houden is het gebruik van riet. Rietstengels zijn hol van binnen en blijven daardoor altijd open staan. Plaats hier en daar een bos riet om toch zuurstof in de vijver te laten komen, ook als hier een laag(je) ijs op ligt. Riet kun je zelf kappen, of kopen bij een bouwmarkt of tuincentrum.

Drijver van piepschuim voor een ijsvrije visvijver

Minder natuurlijk, maar wel heel effectief is het gebruik van piepschuim. Piepschuim blijft drijven en voorkomt hierdoor dat de hele (vis)vijver dichtvriest. Je kunt deze methode nog effectiever maken door een paar PVC-buizen door het piepschuim te steken. Als je ervoor zorgt dat deze zo’n 20 centimeter boven het water uitsteekt en ongeveer 50 centimeter onder in het water uitkomt, dan blijft er altijd een zuurstofcirculatie en vriest de vijver nooit helemaal dicht. Let er wel goed op dat je de buizen niet door de vijverfolie heen steekt, of dat de folie beschadigt. Dan kan de vijver namelijk gaan lekken.

vijveronderhoud in de winter
vijveronderhoud in de winter

Plaats een luchtpomp in je vijver

Stilstaand water bevriest al veel sneller dan bewegend water. Een luchtpomp kan gebruikt worden om water in beweging te houden. Als je ervoor zorgt dat de luchtbellen zoveel mogelijk aan de oppervlakte blijven, dan krijgt het water geen kans om te bevriezen. Probeer een maximale diepte van 20 centimeter aan te houden voor een optimaal resultaat.

Gebruik ook noppenfolie

Je vijver ijsvrij houden, zonder hier veel geld en tijd in te steken? Je kunt het ook ‘isoleren’ met behulp van noppenfolie. Dit is een vrij voordelige oplossing die eenvoudig toe te passen is. Uiteraard is de folie wel goed zichtbaar – het wordt immers over de vijver gespannen – en is het niet één van de mooiste oplossingen. Let ook goed op met kinderen en huisdieren; zij kunnen denken dat de folie beloopbaar is, terwijl het niet gemaakt is om dat gewicht te houden.



Leuk bericht? Geef je beoordeling!
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

Plaats een reactie