Holle geluiden in huis? Met deze 7 tips verbeter je de akoestiek.

Deze pagina is bijgewerkt op 27/10/23 by admin

Zoals je inmiddels weet zijn we verhuist naar een nieuw appartement. Erg fijn, maar door de strakke wanden en de harde PVC vloer klinkt het erg hol. Vooral tijdens TV kijken (met onze nieuwe Sonos set) en gesprekken bij visite is het weerkaatsende geluid erg storend. Vandaar dat ik keek naar oplossingen om de akoestiek te verbeteren om de weerkaatsing van het geluid tegen te gaan.

Lawaai hoeft niet iets te zijn waar je mee moet leren leven. Er zijn trucs die de akoestiek thuis voor jezelf kunnen verbeteren, maar ook om overlast voor of door je buren te verminderen. Dit zijn mijn 7 tips om het in je huis minder lawaaiig te maken.

Kasten als geluidsisolatie

Ben je een boekenliefhebber? Een plafondhoge boekenkast, gevuld met boeken kan dienen als uitstekende geluidsisolatie in een kamer. Zorg ervoor dat er geen open ruimtes in de boekenkast zijn waar decoratieve objecten kunnen staan, want die kunnen ook weer holle klanken veroorzaken. Elke open kast gevuld met items werkt geluiddempend.

Kast met accessoires werkt geluiddempend in huis
Een kast met boeken of accessoires werkt geluiddempend in huis

Akoestiek verbeteren met vloerkleden

Tapijten zijn een gegarandeerd goede manier om geluid te dempen, zowel intern gegenereerd geluid als geluid van buitenaf. Als je geen volledig tapijt wilt, kunnen een paar vloerkleden hetzelfde effect bereiken. Denk aan de trendy Marokkaanse berberkleden van gerecyclede stoffen voor een stijlvolle touch.

Geluiddempende verf

Verschillende fabrikanten bieden geluiddempende verf aan, hoewel wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit ervan ontbreekt. Het wordt aanbevolen om de verf te spuiten en meerdere lagen aan te brengen. Gebruik geluiddempende verf als onderdeel van een breder plan voor akoestiek verbetering thuis.

Akoestische wanddecoratie tegen holle geluiden

Een prachtige fotowand kan niet alleen een kale muur opvrolijken, maar kan ook helpen bij het verminderen van geluid van buitenaf. Hiervoor zijn speciaal gemaakte wandpanelen met afbeeldingen verkrijgbaar die bijdragen aan een goede akoestiek in de kamer. Wij hebben er een paar in bestelling, zoals een akoestisch wandpaneel met wereldkaart in de slaapkamer van onze dochter.

akoestisch paneel voor geluidsdemping
Akoestisch paneel bij onze dochter op de kamer voor geluidsdemping

Tochtstrip voor geluidsisolatie

Een kier onder de deur kan een groot geluidslek zijn. Een tochtstopper kan hier uitkomst bieden. Heb je last van geluid dat uit een andere kamer komt, overweeg dan deze zelfklevende tochtstrip te kopen. Super makkelijk aan te brengen, goedkoop en ik vind het er zelf mooi uitzien. Onze naar buiten openslaande voordeuren hebben hierdoor een mooie afwerking gekregen.

Tochtstrip voor geluidsisolatie

Een andere deur

Als een tochtstrip niet voldoende is, kan het probleem mogelijk aan de deur zelf liggen. Vervang dunne deuren door massieve of geluiddempende exemplaren, die meestal beschikbaar zijn in standaardafmetingen.

Tochtstopper bij de deur, ook goed tegen geluid
Tochtstopper bij de deur, ook goed tegen geluid

Bloemen en planten voor een betere akoestiek in de ruimte

Planten en bloemen zijn niet alleen mooi, ze zorgen ook voor een minder hol weerkaatsend geluid in je huis. Klein of groot, ze doen wonderen voor de akoestiek in elke ruimte. Voor de mannen: vaker een bloemetje meenemen zal zeker gewaardeerd worden :P.

Deze 7 tips kunnen je helpen om eindelijk af te rekenen met harde geluiden in huis, meer te genieten van je geluidsinstallatie en van je huis een oase van rust te maken! Heb je zelf tips voor een verbeterde akoestiek in huis? Laat het hieronder weten!

Plaats een reactie